ΗΠΑ και Αίγυπτος διοργανώνουν τη μεγαλύτερη πολυεθνική άσκηση της Μεσογείου, με συνολικά 34 χώρες να συμμετέχουν με μέσα ή ως παρατηρητές και την Τουρκία να είναι και ξανά απούσα. Η Ελλάδα δίνει βροντερό «παρών» με μεγάλη στρατιωτική δύναμη.
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και περιφερειακή δύναμη που μπορεί να συνθέσει προτάσεις και να φέρει κοντά χώρες με διαφορετικές προσεγγίσεις, προωθώντας εν τοις πράγμασι την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.
Κι αν η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρεί να προβάλει το προσωπείο της ειρηνικής δύναμης, που επιθυμεί την ειρήνη και την ευημερία όλων των κρατών της Μεσογείου, δεν φαίνεται να πείθεται καμία από τις χώρες που προσπαθεί να προσεγγίσει.
Στον αντίποδα το σχέδιο αμυντικής διπλωματίας που προωθεί το ΓΕΕΘΑ εδώ και 4 χρόνια, με προσωπικές πρωτοβουλίες του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, μέσω της εμβάθυνσης των στρατηγικών συνεργασιών και την ανάπτυξη νέων φαίνεται ότι αποδίδει καρπούς.
Η μεγάλη άσκηση “Bright Star 22”, όπως και η αντίστοιχη του 2021 έχει τη συμμετοχή όλων και την εκκωφαντική απουσία της Τουρκίας, η οποία φαίνεται ότι αναγνωρίζεται πλέον ως ο ταραχοποιός και δημιουργός προβλημάτων της περιοχής, με τον οποίο δεν θέλουν να έχουν και πολλές σχέσεις.
Η πολυεθνική άσκηση ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 31 Αυγούστου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτεμβρίου, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.
Στην Άσκηση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με προσωπικό και μέσα 34 Χώρες και Οργανισμοί, ενώ από Ελληνικής πλευράς έχει προγραμματισθεί η συμμετοχή των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ως εξής:
- Από τον Στρατό Ξηράς, 3 Επιθετικά Ελικόπτερα (Ε/ΕΠ) AH-64 και 1 Μηχανοκίνητη Ομάδα Πεζικού.
- Από την Πολεμική Αεροπορία, 4 Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 και 1 Αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης & Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ).
- Από το Πολεμικό Ναυτικό 1 Φρεγάτα (Φ/Γ) με το οργανικό της Ελικόπτερο (Ε/Π), 1 Αρματαγωγό (Α/Γ) και 1 Ομάδα Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ) της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).
- Από τις «Σκιές του Αιγαίο» την ΔΕΠ του ΓΕΕΘΑ, 10 Ελαστικές Λέμβοι τύπου Zodiac Mk V, 4 Τροχοφόρα Θωρακισμένα Οχήματα (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle – HMMWVs), 2 Οχήματα Ειδικών Αποστολών POLARIS MRZR, 1 Λόχος Πεζοναυτών, 1 Ομάδα του Τμήματος Ναυτικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΤΝΕΕ) και 1 Ομάδα Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΕΔ-ΔΕΕ) του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ).
- Αξιωματικοί επιτελείς, σύνδεσμοι και παρατηρητές στο Επιτελείο διεξαγωγής της Άσκησης.
- Κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιηθούν σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια αεροπορικών, ναυτικών και ειδικών επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιμετώπιση απειλών τρομοκρατικών ενεργειών, μη επανδρωμένων συστημάτων και γενικότερα μη συμβατικού πολέμου, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της στρατιωτικής συνεργασίας των συμμετεχουσών Χωρών, και στην καταπολέμηση κοινών απειλών και κινδύνων στην ευρύτερη περιοχής της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
- Η πρώτη διμερής άσκηση «BRIGHT STAR» πραγματοποιήθηκε το 1980 ως αποτέλεσμα της συμφωνίας του Camp David που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 1978 μεταξύ Αιγύπτου και ΗΠΑ και είχε σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των 2 χωρών.
Όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ στην σχετική του ανακοίνωση, η φετινή συμμετοχή της Χώρας μας αποτελεί συνέχεια της συμμετοχής της στην «BRIGHT STAR 21» και αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο της στρατιωτικής συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο και τις Η.Π.Α, αναδεικνύοντας τον σταθεροποιητικό ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή.