Greek-Turkish Relations

Ο νέος σεισμός στην Τουρκία χτυπάει ξανά καμπανάκι για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού - Κίνδυνος για "νέα Φουκουσίμα" στη ΝΑ Μεσόγειο

Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τους δύο (2) φονικότατους-καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία της 6ης Φεβρουαρίου 2023, που προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε δέκα επαρχίες της Τουρκίας και στη βόρεια Συρία και προκάλεσαν τουλάχιστον 54.000 θανάτους στις δύο χώρες και ο εγκέλαδος ξαναχτύπησε πλήτοντας την τουρκική πόλη της Μαλάτιας ,τραυματίζοντας 23 άτομα.

Τα αποτελέσματα των φονικών σεισμών του Φεβρουαρίου στην Τουρκία

Οι σεισμοί του Φεβρουαρίου προκάλεσαν  εντός Τουρκίας τουλάχιστον 40.000 θανάτους και 100.000 τραυματίες, ενώ επηρέασε 13,5 εκατομμύρια ανθρώπους και 4 εκατομμύρια κτίρια. Χιλιάδες παγιδεύτηκαν στα ερείπια,  ενώ τουλάχιστον 12.141 κτίρια κατέρρευσαν σε δέκα επαρχίες της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Υπενθυμιζουμε ότι οι σεισμοί του Φεβρουαρίου συνέβησαν, ο μέν πρώτος στις 04:17 τοπική ώρα κατά μήκος του ρήγματος της ανατολικής Ανατολίας και είχε επίκεντρο 34 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης Γκαζιαντέπ,εστιακό βάθος τα 18 χιλιόμετρα,και μέγεθος 7,8 Ρίχτερ, ενώ ο δεύτερος έλαβε χώρα 9 ώρες αργότερα, στις 13:24 τοπική ώρα και είχε επίκεντρο στην πόλη Πάζαρτζικ της Επαρχίας του Καχραμάνμαρας, συνέβη σε γειτονικό ρήγμα και είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος 

Ισχυρός σεισμός έπληξε Μαλάτια και Αντιγιαμάν

Ισχυρός σεισμός έπληξε την Τουρκία στις 11 Αυγούστου, με αποτέλεσμα αρκετούς τραυματίες, ενώ από τους σεισμούς υπέστησαν ζημιές και πολλά κτίρια. Ο σεισμός ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών και το επίκεντρό του ήταν στην πόλη Yesilyurt της επαρχίας Malatya. Περισσότεροι από 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη Μαλάτια και στο Adiyaman ως αποτέλεσμα πτώσεων και ανθρώπων που πετάχτηκαν από κτίρια για να αποφύγουν τη συντριβή κάτω από ένα κτίριο που κατέρρευσε.

Μετά τον σεισμό ομάδες διάσωσης ξεκίνησαν αμέσως τις επιχειρήσεις τους για να βοηθήσουν όσους επλήγησαν από την καταστροφή. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αναπτύχθηκαν για την παροχή ιατρικής βοήθειας και υποστήριξης στους τραυματίες. Καταβάλλονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι  παρέχεται η απαραίτητη βοήθεια σε όσους την χρειάζονται.

Σε "κόκκινο συναγερμό" η πληγείσα περιοχή από τον σεισμό

Καθώς συνεχίστηκαν οι μετασεισμοί μετά τον αρχικό σεισμό, οι αρχές εξέδωσαν «Κόκκινο Συναγερμό» προειδοποιώντας τους κατοίκους για πιθανούς κινδύνους. Οι άνθρωποι έλαβαν συμβουλές να μείνουν μακριά από κατεστραμμένα κτίρια, καθώς περαιτέρω δονήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετες καταρρεύσεις

Η τουρκική κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει διάφορους πόρους για προσπάθειες βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Το Υπουργείο Υγείας απέστειλε ιατρικές ομάδες και προμήθειες για την περίθαλψη των τραυματιών, ενώ οι ομάδες έρευνας και διάσωσης εργάζονται ακούραστα για τον εντοπισμό τυχόν εγκλωβισμένων ατόμων κάτω από τα ερείπια.

Διεθνής υποστήριξη που προσφέρεται στην Τουρκία Αρκετές χώρες και διεθνείς οργανισμοί έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην Τουρκία.

Ζητούνται προληπτικά μέτρα για μελλοντικούς σεισμούς

Οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της λήψης προληπτικών μέτρων για την ελαχιστοποίηση των θυμάτων και των ζημιών που προκαλούνται από τους σεισμούς.

Συμβουλεύουν τους ανθρώπους που ζουν σε σεισμικά ενεργές περιοχές να είναι προετοιμασμένοι δημιουργώντας κιτ έκτακτης ανάγκης, ασφαλίζοντας βαριά έπιπλα και ακολουθώντας πρωτόκολλα ασφαλείας κατά τη διάρκεια τέτοιων περιστατικών.

Το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού χτίζεται μια ανάσα από ρήγμα

Σε άρθρο μας τον Ιανουάριο του 2021, με τίτλο , "Τσελέντης: Το Ακούγιου είναι μία πυρηνική περιβαλλοντική βόμβα στην πόρτα μας" επισημαίναμε ότι "το εργοστάσιο του Ακουγιού  χτιζόταν  σε μόλις 25 χιλιόμετρα από το ρήγμα του Ετσέμις το οποίο μπορεί να δώσει σεισμό έως και 8 Ρίχτερ.

Η κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακούγιου συνεπάγεται την κατακόρυφη αύξηση των περιβαλλοντικών κινδύνων, καθώς η περιοχή που έχει επιλεγεί για την εγκατάσταση του εργοστασίου έχει ιστορικό μεγάλων σεισμών και συνακόλουθων καταστροφών.

Τα διαβήματα που έχει κάνει τη προηγούμενη δεκαετία η Ελλάδα βέβαια εστιάστηκαν κυρίως στην πτυχή των πυρηνικών όπλων και λιγότερο στους κινδύνους που απορρέουν από τη σεισμικότητα της περιοχής του Ακούγιου και από το ενδεχόμενο να προκληθεί μείζονα περιβαλλοντολογική καταστροφή στην Ανατολική Μεσόγειο. Ούτως ή άλλως, αν κατασκευαστεί τελικά ο πυρηνικός σταθμός του Ακούγιου, το μεγάλο και άμεσο πρόβλημα θα είναι οι σεισμοί.

Το πρώτο μεγάλο σεισμικό πρόβλημα για την περιοχή του Ακούγιου ανακύπτει από το ρήγμα του Ετσέμις, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, όπως προαναφέραμε

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του καθηγητή Καρλ Μπάκθοουτ, προέδρου του Ινστιτούτου Πρόγνωσης Σεισμών, έχει μήκος αρκετό ώστε να δώσει σεισμούς μέχρι και 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ίδιο ρήγμα εκτείνεται αρκετά μέσα στη Μεσόγειο και η παρουσία του θα ήταν κανονικά επαρκής για να απορριφθεί το Ακούγιου ως τόπος κατασκευής πυρηνικού σταθμού.


Τα τοπικά προβλήματα συμπληρώνονται και από τη δραστηριότητα του γειτονικού ρήγματος στη γραμμή Μίσις – Τσεϊχάν, με μήκος αρκετό για να προκαλέσει σεισμούς της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Αλλωστε τον Ιούνιο του 1998, έδωσε έναν σεισμό 6,2 βαθμών που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στα Αδανα, στο Τσεϊχάν και σε άλλες πόλεις.

Η έκθεση του καθηγητή Μεχμέτ Τσελεμπί από το EERI (ο τουρκικός επιστημονικός φορέας που ειδικεύεται στην παρακολούθηση φυσικών καταστροφών) για τους σεισμούς στην περιοχή Αδάνων – Τσεϊχάν σημειώνει μάλιστα:

«Μία από τις κύριες ανησυχίες για την περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια είναι ο σχεδιασμός του μεσαίου μεγέθους πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στο Ακούγιου, το οποίο βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του επικέντρου. Η τοποθεσία έχει προσδιοριστεί ως ευρισκόμενη στην τέταρτη ζώνη από τον παρόντα Χάρτη Σεισμικότητας του 1996».

Συμπέρασμα

Η περιοχή του Ακουγιού είναι σεισμογενείς και άκρως επικίνδυνη να δώσει μελλοντικά πολύ μεγάλους σεισμούς, απειλώντας ως μια νέα Φουκουσίμα τη ΝΑ Μεσόγειο.

Ελλάδα-Κύπρος-ΕΕ οφείλουν και πρέπει να προβούν σε απαραίτητες ενέργειες στον ΙΑΕΑ είτε για διακοπή και μεταφορά του έργου αλλού, πράγμα απίθανο κατά την εκτίμησή μας, είτε για την στενή εποπτεία του έργου και την λήψη επιπρόσθετων μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε αυτό.

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR