Armed Conflicts

"Γέρνει η πλάστιγγα"! Το Παρίσι ετοίμασε το Τρίτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο τύπου Barracuda για έλεγχο της Μεσογείου από τους Τούρκους

Η Naval Group ετοίμασε το Τρίτο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Barracuda.Η εμφάνιση του τρίτου υποβρυχίου Barracuda σηματοδοτεί ένα επίτευγμα ορόσημο στο φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Barracuda αποκαλύπτει το σχέδιο της γαλλικής ηγεσίας που έχει διττό στόχο.

https://youtu.be/cEuNtPzP9cg?t=1

Από την μία πλευρά αφορά την αντικατάσταση των πεπαλιαωμένων υποβρυχίων κλάσης Rubis που είναι σε υπηρεσία με το Γαλλικό Ναυτικό, και από την άλλη αφορά την κυριαρχία σε πολλές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου.

“Ως βασικό συστατικό του προγράμματος εκσυγχρονισμού υποβρυχίων του Γαλλικού Ναυτικού, τα υποβρύχια κλάσης Barracuda αναμένεται να επαναπροσδιορίσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Γαλλίας και να ενισχύσουν την ναυτική της  παρουσία”, δηλώνει Γάλλος ειδικός.

Ο Pierre Eric Pommellet, Διευθύνων Σύμβουλος της Naval Group, παρευρέθηκε στην τελετή και εξέφρασε την περηφάνια του που ηγείται αυτού του προγράμματος για τη DGA (Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών) και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Η διάθεση του τρίτου υποβρυχίου Barracuda είναι ένα σημαντικό ορόσημο για τη Naval Group και όλους τους εταίρους της», δήλωσε ο Pierre Eric Pommellet.

«Είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό το πρόγραμμα, παρέχοντας στη Γαλλία ένα ασυναγώνιστο αμυντικό όπλο. Αυτή η εκδήλωση αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης της γαλλικής βιομηχανίας στην υπηρεσία των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε ο ίδιος.

Τα υποβρύχια Barracuda διαθέτουν ναυτικούς πυραύλους Κρουζ  MBDA, βαρέες τορπίλες F21 από την Naval Group και τον αντιπλοϊκό πύραυλο SM39 από την MBDA.

Διαθέτουν επίσης την ικανότητα ανάπτυξης Ειδικών Δυνάμεων υποβρύχια, που διευκολύνεται από μια «καταπακτή δυτών» και ένα προαιρετικό καταφύγιο καταστρώματος για την ανάπτυξη υποβρύχιων οχημάτων.

Διαθέτοντας εκτόπισμα επιφάνειας 4.700 τόνων, καταδυτικό εκτόπισμα 5.200 τόνων και μήκος 99 μέτρων με διάμετρο 8,8 μέτρων, τα υποβρύχια Barracuda τροφοδοτούνται από ένα υβριδικό σύστημα πρόωσης που περιλαμβάνει έναν αντιδραστήρα υπό πίεση νερού που προέρχεται από το Triomphant-Raircrafter-Tyophant-N. τουρμπίνες πρόωσης, δύο στροβιλογεννήτριες και δύο ηλεκτροκινητήρες. Το υποβρύχιο φιλοξενεί πλήρωμα 63 μελών και υποβρύχιων κομάντος και έχει σχεδιαστεί για πλου άνω των 270 ημερών το χρόνο.

Γάλλος επικεφαλής του Στόλου της Μεσογείου βάζει "στην μπούκα" την Τουρκία-"Σύμμαχος μας το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στην Α. Μεσόγειο"

Πράγματα και θαύματα είχαν αναφερθεί από το 2021 από Γάλλο ανώτατο αξιωματικό σχετικά με το σχέδιο της Τουρκίας με την ονομασία "Γαλάζια Πατρίδα", με το οποίο η Άγκυρα προσπαθεί να επεκταθεί από την κεντρική Μεσόγειο έως το Σουέζ.

Ο Γάλλος Αντιναύαρχος Gilles Boidevezi που έχει θέση  Ναυτικού διοικητή Μεσογείου για το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, είχε αποκαλύψει το σχέδιο του Παρισιού το οποίο ισχύει σήμερα και δεν έχει αλλάξει από τότε.

“Η πρώτη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τώρα ο Ινδο-Ειρηνικός και η δεύτερη η Μέση Ανατολή.
Η Μεσόγειος, που θεωρείται χώρος διέλευσης των εκστρατευτικών τους δυνάμεων, έχει πολύ μικρότερη σημασία για αυτούς τώρα,  και ως εκ τούτου υπάρχουν πολύ λίγα αμερικανικά πλοία που αναπτύσσονται εκεί.

Φυσικά  πρώτη είναι η Τουρκία, η οποία είχε πάντα έναν μεγάλο και ενεργό πολεμικό στόλο. Είναι όμως σαφές ότι η Άγκυρα ενισχύει τη ναυτική της δραστηριότητα και απομακρύνεται από τις ακτές της, όπως είδαμε στη Λιβύη.
Η τουρκική ναυτική δραστηριότητα, προωθείται μέσω της στρατηγικής έννοιας της αποκαλούμενης «Γαλάζιας Πατρίδας»,  διαχέεται  στην κεντρική Μεσόγειο και επεκτείνεται έως το Σουέζ.

Η Τουρκία, το Κατάρ και η Λιβύη αναπτύσσουν κοινές δραστηριότητες, κάτι που ισχύει και για τα Εμιράτα με τους Αιγυπτίους και τους Έλληνες.

Επίσης βλέπουμε πραγματικές εντάσεις μεταξύ των παρόχθιων χωρών γύρω από πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα, αλλά και ένα είδος αγώνα για την εξεύρεση κατάλληλων ενεργειακών πόρων στη Μεσόγειο.
Στην Μεσόγειο υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα και οι εντάσεις που υπάρχουν στην ξηρά μπορούν να μεταφερθούν στη θάλασσα.

Αυτή η λεκάνη χαρακτηρίζεται από έναν ισχυρό χαρακτήρα ραγδαίων εξελίξεων και περιλαμβάνει πολλά μέρη όπου μπορεί να προκύψουν επεισόδια.

Στη Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη… με περιστατικά μπορεί να ξεσπάσουν σχεδόν παντού”, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Η κατάσταση στη Μεσόγειο γίνεται όλο και πιο τεταμένη, εν μέρει επειδή οι παλιοί κανόνες και οι συμμαχίες στην περιοχή έχουν γίνει θολές, ενώ η αποχώρηση των ΗΠΑ έδωσε την δυνατότητα σε χώρες όπως την Τουρκία να διεκδικήσει περιοχές που δεν τολμούσε να το κάνει πριν.

Εν τω μεταξύ, μια πιθανή ναυτική αναμέτρηση κερδίζει συνεχώς δυναμική στην Μεσόγειο. Σε πρόσφατες εχθροπραξίες στη Λιβύη, η Τουρκία προσπάθησε να δείξει κάτι περισσότερο από την ναυτική της παρουσία.
Η Άγκυρα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον πόλεμο, που προσελκύει τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Γαλλία.

Η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη δείχνει πώς η Μεσόγειος Θάλασσα μετατράπηκε ήδη σε ένα πεδίο μιας πιθανής μεγάλης ναυτικής αναμέτρησης με έπαθλο τα κοιτάσματα αλλά και τον έλεγχο της θάλασσας.

Οι δυνάμεις των πολεμικών ναυτικών των χωρών της περιοχής μαζί με τα νέα αεροσκάφη θα γείρουν την πλάστιγγα στην περιοχή και αυτό είναι πλέον σίγουρο.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR