Στόχος η Ελληνική ΑΟΖ:Μετά από μια 10ετία Τουρκία-Αίγυπτος αποκαθιστούν πλήρως διπλωματικούς δεσμούς

Η Τουρκία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν την Τρίτη την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους, τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία διπλωματικής εχθρότητας. Η κίνηση αυτή από τουρκικής πλευράς, έχει σαφή σκοπό την υποβάθμιση των συνεργασιών της Ελλάδας με περιφερειακούς συμμάχους, καθώς και την ελληνική ΑΟΖ, μια ευρεία περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα, ο Ερντογάν επιδιώκει μυστικά συμφωνία με Αλ Σίσι για ακύρωση συμφωνιών της ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο. Η οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας ήδη παρακολουθείται στενά από τη χώρα μας, ενώ η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένη και δεν αλλάζει με τίποτα, ειδικά όσο είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Αλ Σίσι και ο αιγυπτιακός Στρατός.

Αυτά που χρωστάνε ή τους λείπουν σε χρήμα, οι Τούρκοι θα τα αναζητήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την αλαζονεία μιας περιφερειακής δύναμης που είναι ικανή να φτάσει ακόμα και σε πολεμική επιχείρηση για να επιβάλει την θέληση της.

Περισσότερα βίντεο στο Pentapostagma TV: https://www.youtube.com/channel/UCdsoNzPCkE9OpUTkOobHWUg

Follow Pentapostagma on Google news Google News