Οι Ρώσοι, όπως όλα δείχνουν, στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη και άλλα λιμάνια, ως κύριες αφετηρίες σε μια πιθανή σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Το σενάριο αυτό αναφέρει ρωσικό ΜΜΕ, αναφέροντας ότι “η Διοίκηση Στρατιωτικών Μεταφορών των Η.Π.Α. (USTRANSCOM) προχώρησε σε διαγωνισμό για την αγορά εργασιών φορτοεκφόρτωσης (πρόκειται για εργασίες που σχετίζονται με εργασίες φόρτωσης και εκφόρτωσης φορτίου σε πλοίο σε ελληνικά λιμάνια”, επικαλούμενο και τον ελληνικό τύπο.
Η συνολική αξία της σύμβασης φτάνει το ένα εκατομμύριο 143 χιλιάδες 750 δολάρια για πέντε ελληνικά λιμάνια για πεντέμισι χρόνια λειτουργίας.
Σημειώνεται ότι τα λιμάνια θα χρησιμοποιηθούν από χώρες του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για τη μεταφορά δυνάμεων στα σύνορα της Ρωσίας.
“Επίσης στις νέες εκδόσεις του συμβολαίου υπάρχουν πληροφορίες για τη χρήση δευτερευόντων λιμένων.
Σε αυτά τα ελληνικά λιμάνια, θα έχουμε διευκόλυνση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ εάν χρειαστεί.
Ο πρώην Ευρωβουλευτής Φλοριάν Φιλίπο είχε δηλώσει ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία εάν η ουκρανική επίθεση αποτύχει. Σημείωσε επίσης ότι οι δυτικές χώρες περίμεναν μια επίθεση για πολύ καιρό, αλλά οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας (AFU) δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τα αποτελέσματα που υποσχέθηκαν”, καταλήγει το άρθρο.
Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για να μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία, κάτι που έχει προσελκύσει σαφέστατα την προσοχή του Κρεμλίνου στο σημείο αυτό της ελληνικής επικράτειας για παράδειγμα.
Τώρα όμως εισέρχονται στο κάδρο και άλλοι λιμένες στην Βόρειο Ελλάδα, από τους οποίους εφόσον απαιτηθεί η συμμαχία θα μεταφέρει δυνάμεις στην Ρουμανία και την Πολωνία, ανάλογα με την κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Από το 2021, η Μόσχα είχε εκφράσει έντονη ανησυχία για την πιθανή μεταφορά αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία μέσω Ελλάδας, και αυτό ήταν και είναι γνωστό, αλλά η Ελλάδα ανήκει στο ΝΑΤΟ, ενώ έχει υπογράψει μια διμερή αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Αλεξανδρούπολη.
Την ίδια στιγμή όμως, πολλά ρωσικά ΜΜΕ, εντέχνως δημοσιοποιούν επικίνδυνα σενάρια για την περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.
Πρόκειται για εκτιμήσεις που γίνονται από ρωσικής πλευράς, τις οποίες δεν μπορούμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ούτε να διαψεύσουμε σε καμία περίπτωση, ειδικά λόγω των τουρκικών προκλήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψιν τις καλές σχέσεις του Κρεμλίνου και του καθεστώτος Ερντογάν, οι οποίες επηρεάζουν τον τύπο στην Ρωσία.
Οι Ρώσοι δεν είναι σίγουρο ότι επιθυμούν μία πολεμική ρήξη στο Αιγαίο, διότι σε αυτήν την περίπτωση θα έκλεινε μια θάλασσα που συνδέει τον Εύξεινο Πόντο με την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην διανομή σίτου και ρωσικού πετρελαίου σε άλλα μέρη του κόσμου, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην ρωσική οικονομία, και αυτό οφείλουμε να το λάβουμε υπόψιν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε όπως όλα δείχνουν το έναυσμα για ένα πιθανό ντόμινο εξελίξεων σε μια τεράστια περιοχή, 75 χρόνια μετά την λήξη του Β’Παγκοσμίου πολέμου, σε μια κατάσταση που δείχνει να εξελίσσεται σε μια αναδιανομή σφαιρών επιρροής καθώς και κοιτασμάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη, αν συνυπολογίσουμε την ένταση με Κίνα, τα Βαλκάνια, και ειδικά την Μ.Ανατολή μαζί με την Α.Μεσόγειο, και μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό όμως εισέρχεται και η χώρα μας η θέση της οποίας είναι άκρως στρατηγική για την Δύση.