Λάβρος κατά της Τουρκίας ήταν ο Σέρβος πρόεδρος, ο οποίος κατανόησε το τοπικό αλλά και το ευρύτερο σχέδιο της Άγκυρας στα Βαλκάνια.
“Ο στρατός μας είναι ισχυρότερος από τις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, αλλά η Τουρκία τους εξοπλίζει. Οι Τούρκοι τους έδωσαν πολύ ισχυρά τεθωρακισμένα, όλμους, UAV Μμπαϊρακτάρ, οβίδες, και όλα αυτά τα διαθέτει FSK.
Έχουν οπτικά θερμικής απεικόνισης με μεγάλη εμβέλεια και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”, είπε ο Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, δήλωσε ότι η δύναμη του σερβικού στρατού είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου (KBS), αλλά αυτές εξοπλίζονται και οπλίζονται ολοένα και περισσότερο, κυρίως με τουρκικά μέσα.
Ο Βούτσιτς πρόσθεσε ότι η Σερβία εγκατέλειψε την αγορά τουρκικών «Μπαϊρακτάρ» επειδή η Άγκυρα τα παραδίδει στην Πρίστινα.
“Δεν θα συνεργαστούμε μαζί τους, γιατί είναι οι κύριοι προμηθευτές ενός ανύπαρκτου κράτους”, είπε ο Σέρβος πρόεδρος.
Επεσήμανε ότι οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου δεν πρέπει καν να υπάρχουν, ούτε σύμφωνα με τη Συμφωνία του Κουμάνοβο, ούτε σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά παρόλα αυτά όχι μόνο υπάρχουν, αλλά κυρίως η Τουρκία τις εξοπλίζει.
“Το FSK δεν πρέπει να υπάρχει, αλλά αυτοί, η Δύση και η Τουρκία, δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά. Το ενδιαφέρον τους για το διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει και τους νοιάζει το δίκαιο του ισχυρότερου. Η Πρίστινα δημιουργεί τον δικό της στρατό, ο οποίος δεν πρέπει να υπάρχει, και το δικαιολογούν λέγοντας ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεξάρτητο, γιατί όλοι το αναγνώρισαν, με το δικαίωμα του ισχυρότερου, που προήλθε από την παράνομη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας”, είπε ο Βούτσιτς.
"Η Σερβία δεν θα υποστηρίξει ποτέ την εξέγερση στη Ρωσία ή σε οποιαδήποτε χώρα, είπε ο Βούτσιτς «Δεν υποστηρίξαμε εξεγέρσεις στην Τουρκία, τη Ρωσία, δεν θα τις υποστηρίξαμε στην Αμερική ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε ο Σέρβος ηγέτης στο TV Pink.
Ανάλυση eurasiareview δείχνει επιστροφή Τουρκίας για τον έλεγχο της Ρούμελης ( Βαλκανίων)
Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίζει άλλα πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή της Τουρκίας στα Βαλκάνια,μια περιοχή που ήταν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για αιώνες.
Οι αυξανόμενες εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο αποτελούν μια τέτοια ευκαιρία για την Άγκυρα. Αν και η Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένει σταθερά στη γεωπολιτική τροχιά της Αμερικής, η Άγκυρα πιθανότατα στοχεύει να αρχίσει να παίζει το ρόλο του μεσολαβητή στις διαμάχες μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα.
“Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο κοντά στα σερβικά σύνορα, όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, κλιμακώθηκε στις 26 Μαΐου, όταν οι αλβανικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου, γνωστές ως ROSU, κατέλαβαν τέσσερα δημοτικά κτίρια στην περιοχή, με στόχο να βοηθήσουν βα αναλαμβάνουν καθήκοντα οι νεοεκλεγείς Αλβανοί δήμαρχοι.
Ο σερβικός πληθυσμός μποϊκόταρε συντριπτικά τις εκλογές της 23ης Απριλίου, οπότε ενώ οι ψήφοι ήταν ελεύθερες και δίκαιες, τα αποτελέσματα δεν αντανακλούσαν τις επιθυμίες της πλειοψηφίας στην περιοχή.
Οι ενέργειες της ROSU εξόργισαν τις ΗΠΑ και παρόλο που ήταν ο κύριος υποστηρικτής του Κοσσυφοπεδίου, η Ουάσιγκτον απέβαλε την Πρίστινα από τις στρατιωτικές ασκήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Αντίθετα, τα αμερικανικά στρατεύματα πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον σερβικό στρατό κοντά στην πόλη Μπουγιάνοβατς, όχι μακριά από το Κοσσυφοπέδιο.
Γνωρίζοντας αρκετά ότι δεν μπορεί να υπολογίζει στην πλήρη υποστήριξη της Δύσης, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι αναζήτησε εναλλακτικούς εταίρους, ελπίζοντας να βελτιώσει τις θέσεις της Πρίστινα στη διεθνή σκηνή και την βρήκε στην Τουρκία.
Η Άγκυρα έχει αναπτύξει περίπου 500 Τούρκους κομάντος στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως απάντηση σε αίτημα του ΝΑΤΟ για στρατεύματα για να βοηθήσουν στην καταστολή των ταραχών.
Έχουν ήδη αρχίσει να περιπολούν στους σερβοκρατούμενους δήμους στο βορρά. Το πιο σημαντικό, η Τουρκία αναμένεται να αναλάβει σύντομα τη διοίκηση της αποστολής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο υπό την κυριαρχία των ΗΠΑ.
Δεν είναι μυστικό η Τουρκία σκοπεύει να γίνει ένας από τους πιο σημαντικούς ξένους παίκτες στα Βαλκάνια. Διαδραματίζει ήδη σημαντικό «ειρηνευτικό» ρόλο σε διάφορες συγκρούσεις, από τη Συρία μέσω της Λιβύης μέχρι την Ουκρανία.
Η αυξημένη τουρκική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο αναμφίβολα θα βοηθήσει την Άγκυρα να ενισχύσει τις θέσεις της στην περιοχή, ειδικά τώρα που η Δύση είναι απασχολημένη με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, θα βοηθήσει τον Ερντογάν να απεικονίσει τον εαυτό του ως ανερχόμενο, αμερόληπτο εταίρο τόσο για το Βελιγράδι όσο και για την Πρίστινα.
Ωστόσο, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ, με το Camp Bondsteel που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο, την μεγαλύτερη στρατιωτική βάση που χτίστηκε εκτός Αμερικής στην Ευρώπη από τον πόλεμο του Βιετνάμ, παραμένει η κύρια δύναμη ελέγχου της περιοχής”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάλυση.
Η Άγκυρα θέλει να ει λόγο από τον Καύκασο ως τις ακτές της Αφρικής, το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, σε μια προσπάθεια να ξαναγεννήσει Οθωμανικά μεγαλεία που έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.