Το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν τον έδειξε κρατική τηλεόραση να εμφανίζεται σε δύο διαφορετικές τοποθεσίες ταυτόχρονα, τροφοδοτώντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και των φιλοουκρανικών λογαριασμών ότι πρόκειται για "απόδειξη" ότι χρησιμοποιεί "σωσία".
Οι ισχυρισμοί ότι ο Πούτιν έχει έναν ή και πολλούς "σωσίες" χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες και συνεχίζουν να επανεμφανίζονται ιδιαίτερα καθώς η εμφάνισή του αλλάζει με την ηλικία. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας συνέταξαν ακόμη και έναν εύχρηστο οδηγό για το πώς να ξεχωρίζει κανείς τους σωσίες.
Αλλά ενώ αυτοί οι ισχυρισμοί που υπήρχαν δεν προσέφεραν αποδείξεις πέρα από ανούσιες εικασίες και επιφανειακά "καυτά" σχόλια στο παρελθόν, μια σειρά τηλεοπτικών εκπομπών που προβλήθηκαν την Πέμπτη στη Ρωσία και φαινομενικά έδειχναν τον πρόεδρο σε δύο μέρη ταυτόχρονα, σήκωσαν τα φρύδια ακόμη και των πιο ένθερμων σκεπτικιστών του "σωσία".
Μια σειρά από αναρτήσεις στο Twitter και στο Telegram την Παρασκευή υποστήριξαν ότι πρόκειται για αδιάσειστη απόδειξη ότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί σωσίες.
Οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι ο Πούτιν αντικαθίσταται από έναν σωσία για τις δημόσιες εξόδους", ανέφερε μια ανάρτηση στο κανάλι Telegram TruexaNews.
"Μια ενδιαφέρουσα επιβεβαίωση για την ύπαρξη των σωσιών του Πούτιν, που παρουσιάστηκε από τον Ρώσο Βίκτορ Αλκσνις, ο οποίος αυτοαποκαλείται "ο μαύρος συνταγματάρχης", βουλευτής της ΕΣΣΔ και της Ρωσίας", έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος εσωτερικών υποθέσεων της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.
Ο Γερασένκο, απαντώντας στην ανάρτηση του Αλκσνις, στο Telegram, περιέγραψε λεπτομερώς αυτό που φαίνεται να είναι δύο ζωντανά τηλεοπτικά τμήματα που μεταδόθηκαν περίπου την ίδια ώρα, και στα οποία εμφανίζεται ο Ρώσος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα ο Πούτιν πραγματοποίησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας". "Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Δεδομένου ότι ένα από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας ήταν η κατάσταση στα μέτωπα, αποφάσισα να διαβάσω τα πρακτικά της και πήγα στην επίσημη ιστοσελίδα του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
"Και με έκπληξη διαπίστωσα ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης αυτής που είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στο μέτωπο, σύμφωνα με την ενότητα "Γεγονότα" της επίσημης ιστοσελίδας του Προέδρου, άρχισε στις 22 Ιουνίου στις 11.55 ώρα Μόσχας.
"Και στις 12.15, δηλαδή 20 λεπτά αργότερα, ο πρόεδρος συμμετείχε στην κατάθεση λουλουδιών στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο Αλεξάντερ προς τιμήν της Ημέρας Μνήμης και Θλίψης. Αυτά τα 20 λεπτά θα μπορούσαν να είναι αρκετά μόνο για τη διαδρομή από την κατοικία στο Κρεμλίνο μέχρι τον Κήπο Αλεξάντερ.
"Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας συνεχίστηκε μετά την κατάθεση των λουλουδιών. Αλλά ήδη στις 13.05 ο Πούτιν επισκέφθηκε το Μουσείο της Νίκης και στις 14.50 είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ Αλ Θάνι.
"Δηλαδή, ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας βρισκόταν ταυτόχρονα σε δύο μέρη - σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κατέθεσε λουλούδια στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Μουσείο της Νίκης.
Αναρωτιέμαι ποιος Πούτιν ήταν στο Συμβούλιο Ασφαλείας - ο πραγματικός ή ο σωσίας του; Και ποιος Πούτιν ενεργεί ως ανώτατος αρχιστράτηγος και διευθύνει την SMO στην Ουκρανία; Ή μήπως κάποιοι σωσίες; Και καθένας από αυτούς είναι σχεδιασμένος για συγκεκριμένα γεγονότα και δραστηριότητες;"
Η ανάρτηση του Alksnis αναδιαμοιράστηκε στο κανάλι Telegram του πρώην Ρώσου διοικητή Igor Girkin. Πρώην αξιωματικός της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας, ο Girkin είναι επίσης γνωστός ως Strelkov και είχε διαδραματίσει βασικό ρόλο στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 και στη σύγκρουση που ακολούθησε στην περιοχή Donbas της Ουκρανίας.
Το 2022 καταδικάστηκε ερήμην από ολλανδικό δικαστήριο για την κατάρριψη του αεροσκάφους MH17, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 298 επιβατών.
Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την προφανή ανωμαλία στον τηλεοπτικό προγραμματισμό και λειτουργεί όντως ως απόδειξη της ύπαρξης ενός σωσία του Πούτιν;
Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κρεμλίνου, ο Πούτιν πραγματοποίησε την Πέμπτη την εβδομαδιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης. Το άρθρο, που δημοσιεύεται στον ιστότοπο, φέρει ημερομηνία 22 Ιουνίου 2023, 11:55 π.μ. ώρα Μόσχας, αν και δεν είναι σαφές αν η ώρα αντικατοπτρίζει την ώρα έναρξης της συνεδρίασης, την ώρα λήξης ή την ώρα που το άρθρο μεταφορτώθηκε ή ενημερώθηκε.
Ένα άρθρο στον ιστότοπο του κρατικού RIA Novosti σχετικά με την ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας εμφανίστηκε στις 12:03. Ένα άλλο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, το TASS, άρχισε να μεταδίδει το "ζωντανό" βίντεο της συνεδρίασης το μεσημέρι.
Είναι επίσης αλήθεια ότι λίγα λεπτά αργότερα, ένα άλλο "ζωντανό" δελτίο ειδήσεων τον έδειχνε τοποθετούσε τον Πούτιν στον τάφο του Άγνωστου Στρατιώτη στον Κήπο του Αλεξάνδρου, όπου κατέθεσε λουλούδια προς τιμήν των Σοβιετικών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα αποσπάσματα από τα τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές δεν παρέχουν την ακριβή ώρα της παρουσίας του Πούτιν στην εκδήλωση μνήμης, ούτε έχουν στη γωνία την ένδειξη "ζωντανή μετάδοση". Ωστόσο, η εκδήλωση αναφέρθηκε επίσης ευρέως σε μη κρατικά μέσα ενημέρωσης και την παρακολούθησαν φωτογράφοι.
Το Newsweek ανέλυσε ορισμένες από τις φωτογραφίες και διαπίστωσε ότι ταιριάζουν σε μεγάλο βαθμό με τις ώρες που αναφέρει ο Gerashchenko.
Για παράδειγμα, η παρακάτω φωτογραφία έχει χρονοσήμανση "2023:06:22 12:10:32". Στη συνέχεια, ο Πούτιν αναφέρθηκε ότι επισκέφθηκε το Μουσείο Νίκης της Μόσχας στις 13:05 και είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ στις 14:50.
Ενώ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε οριστικά ότι ένα πρόσωπο που μοιάζει με τον Ρώσο πρόεδρο χρησιμοποιήθηκε για μία από αυτές τις εμφανίσεις, υπάρχουν πολύ πιο λογικές και πιθανές εξηγήσεις για την προφανή αναντιστοιχία.
Πρώτον, είναι πιθανό ο Πούτιν να τελείωσε τη συνάντηση στο Κρεμλίνο περίπου το μεσημέρι και να πήγε στο μνημείο, το οποίο απέχει περίπου 12 λεπτά με τα πόδια από το Παλάτι της Γερουσίας, όπου βρίσκεται το γραφείο του Ρώσου ηγέτη.
Ως πρόεδρος, ο Πούτιν θα είχε επίσης σχεδόν σίγουρα τη δυνατότητα να κόψει δρόμο μέσα από τα διοικητικά κτίρια αντί να περπατήσει γύρω από αυτά, καθιστώντας το ταξίδι ακόμη πιο σύντομο.
Αυτό, ωστόσο, δεν εξηγεί γιατί ορισμένα πρακτορεία εμφανίστηκαν να ξεκινούν τη "ζωντανή μετάδοση" της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας μόλις μετά το μεσημέρι. Έτσι, η απάντηση μπορεί να είναι ακόμη πιο απλή: το τμήμα που χαρακτηρίστηκε "ζωντανό" ήταν στην πραγματικότητα προβιντεοσκοπημένο. Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να συνέβη.
Πρώτον, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης, η κλήση του Πούτιν με το Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία συνήθως πραγματοποιείται την Παρασκευή, ήταν "μη προγραμματισμένη" και "απροειδοποίητη", με τα μέλη να καλούνται επειγόντως εν μέσω των χτυπημάτων της Ουκρανίας σε δύο γέφυρες στην κατεχόμενη Κριμαία.
Υπάρχει ένας αριθμός φωτογραφιών που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη συνάντηση. Τα μεταδεδομένα στις φωτογραφίες τις χρονολογούν στις 22 Ιουνίου 2023, στις 0:00. Το Newsweek δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αμέσως αν η χρονοσφραγίδα είναι ακριβής ή έχει αλλοιωθεί.
Ωστόσο, είναι κοινή και ευρέως αναφερόμενη πρακτική για τα σοβιετικά -και τώρα ρωσικά- κρατικά μέσα ενημέρωσης να μεταδίδουν προηχογραφημένο ή παλιό υλικό ως "ζωντανό", ένας όρος που όσοι ασχολούνται με τον κλάδο αναφέρονται ως "konservy" ή "κονσέρβα" (επειδή χρησιμοποιείται συχνά όταν δεν υπάρχει φρέσκο υλικό).
Η ρωσική κρατική τηλεόραση φέρεται επίσης να άρχισε να προσθέτει καθυστερήσεις στα ζωντανά τμήματα για να αποφύγει τυχόν "δυσμενή" περιστατικά, μετά από μια διαμαρτυρία στον αέρα από μια από τις παρουσιάστριες της, τη Μαρία Οβσιάννικοβα, η οποία αργότερα εγκατέλειψε τη χώρα.
Η "εμφάνιση" του Πούτιν σε δύο μέρη ταυτόχρονα δεν είναι πρωτοφανής. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα προηγούμενα χρόνια έχουν σημειώσει τέτοια φαινομενική αναντιστοιχία, όπως κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πούτιν στο Νίζνι Νόβγκοροντ, η οποία λάμβανε χώρα ενώ τον έβλεπαν να μιλάει "ζωντανά στον αέρα" σε ένα κρατικό τηλεοπτικό κανάλι.
Οι ανεπιβεβαίωτες αλλά επίμονες φήμες ότι ο Πούτιν έχει ένα ή περισσότερα "σωσία" επανεμφανίζονται τακτικά και κατά καιρούς διαψεύδονται από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η ευρύτερη θεωρία συνωμοσίας ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν "σωσίες", αντικαταστάτες ή σωσίες είναι ένα συνηθισμένο τροπάριο του διαδικτύου.
Ένα viral βίντεο τον Φεβρουάριο του 2023 υποτίθεται ότι έδειχνε τον "σωσία" του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους σωματοφύλακές του.
Οι συνωμοσιολόγοι έχουν επίσης στοχοποιήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με παραπλανητικούς ισχυρισμούς και παραποιημένα πλάνα για να ισχυριστούν ότι έχει σωσία ή ότι φοράει μάσκα.