Environment

Κλιματική αλλαγή: Σε θανάσιμη παγίδα μετατρέπεται η ανάβαση στο Έβερεστ

Ακριβώς 70 χρόνια αργότερα, χιλιάδες ορειβάτες έχουν καταφέρει να φτάσουν στην κορυφή των 8.849 μέτρων, με τη φετινή χρονιά να σηματοδοτεί νέο ρεκόρ αναμενόμενων ορειβατών στο Έβερεστ κατά την τρέχουσα αναρριχητική περίοδο (που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Μάιο), αλλά και θανατηφόρων περιστατικών, σύμφωνα με την ερτ.

Οι ειδικοί λένε ότι το τρέχον έτος είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο θανατηφόρα που έχουν καταγραφεί στο Έβερεστ, εξαιτίας των μεταβλητών καιρικών συνθηκών που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Έβερεστ αυτή τη σεζόν και άλλοι πέντε αγνοούνται και θεωρούνται νεκροί, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων, η οποία παρακολουθεί τα θανατηφόρα περιστατικά στο βουνό.

Ο αριθμός αυτός επιβεβαιώθηκε από τον Γιούμπα Ρατζ Χατιβάντα, διευθυντή του τμήματος τουρισμού του Νεπάλ.

«Φέτος χάσαμε 17 ανθρώπους στο βουνό», δήλωσε. «Η κύρια αιτία είναι η αλλαγή του καιρού. Αυτή τη σεζόν οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές, ήταν πολύ ευμετάβλητες. Η κλιματική αλλαγή έχει μεγάλο αντίκτυπο στα βουνά», πρόσθεσε.

CONTINUE READING

Κατά μέσο όρο, πέντε έως 10 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο Έβερεστ κάθε χρόνο, αλλά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των θανάτων.

Σύμφωνα με εικόνες και βίντεο που κάνουν αυτές τις μέρες τον γύρο του διαδικτύου, αυτή την περίοδο επικρατεί συνωστισμός στο Έβερεστ, με εκατοντάδες ορειβάτες να περιμένουν έως και 12 ώρες για να ανέβουν στο βουνό.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ έχει δεχτεί επικρίσεις καθώς φέτος έχει εκδώσει 479 άδειες, τις περισσότερες από ποτέ. Όπως αναφέρει η Guardian, κάθε άδεια κοστίζει περίπου 14,000 ευρώ και αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τη μικρή χώρα.

Ο Χατιβάντα αρνήθηκε ότι εκδόθηκαν πολλές άδειες και σημείωσε πως ο αριθμός είναι υψηλός φέτος επειδή το «παράθυρο» για αναρρίχηση άνοιξε νωρίτερα και η σεζόν ήταν μεγαλύτερη από το συνηθισμένο.

Ο Ανγκ Νόρμπου Σέρπα, πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Οδηγών Ορειβασίας του Νεπάλ, δήλωσε ότι εκδίδονται πάρα πολλές άδειες και ότι αυτό ασκεί περιβαλλοντική πίεση στο βουνό.

«Το μοτίβο της αναρρίχησης έχει αλλάξει, παλαιότερα ήταν σκληροτράχηλοι αναρριχητές, αλλά τώρα έρχονται πολλοί αρχάριοι που θέλουν να φτάσουν στην κορυφή του Έβερεστ», δήλωσε.

Εμπειρογνώμονες και διάσημοι ορειβάτες έχουν προειδοποιήσει ότι το Έβερεστ θεωρείται πλέον τουριστικός προορισμός και «παιδική χαρά» για τους πλούσιους που αναζητούν έντονες συγκινήσεις, ακόμη και για όσους έχουν μικρή εμπειρία αναρρίχησης σε μεγάλο υψόμετρο, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν πάνω από 56.000 ευρώ για να φτάσουν στην κορυφή.

Ο Άλαν Αρνέτ, ένας ορειβάτης που ανέβηκε στο Έβερεστ το 2011 δήλωσε ότι φέτος υπήρξε «χάος».

«Η βασική αιτία του μεγάλου αριθμού των θανάτων έγκειται στους άπειρους ορειβάτες που πιέζουν πολύ και δεν γυρίζουν πίσω αρκετά σύντομα», είπε.

CONTINUE READING

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η αυξημένη ανθρώπινη δραστηριότητα στη βάση του Έβερεστ που βρίσκεται στον παγετώνα Khumbu, την καθιστά ασταθή και μη ασφαλή, επιδεινώνοντας τις επικίνδυνες συνθήκες που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι παγετώνες του Έβερεστ έχουν χάσει 2.000 χρόνια πάγου μόλις τα τελευταία 30 χρόνια.

Πέρυσι υποβλήθηκε ένα σχέδιο από αξιωματούχους του Νεπάλ για τη μεταφορά της βάσης σε ένα σημείο χαμηλότερα στο βουνό, μακριά από τον παγετώνα που λιώνει. Ο Χατιβάντα επιβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο για την αλλαγή των κανόνων ώστε οι πεζοπόροι να μην μπορούν να διανυκτερεύουν στη βάση, αλλά να μένουν χαμηλότερα.

Ωστόσο, το σχέδιο αυτό συνάντησε την αντίσταση της κοινότητας των σέρπα, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι θα προσθέσει τρεις ώρες στην ανάβαση στο Έβερεστ και θα μπορούσε ενδεχομένως να την κάνει πιο επικίνδυνη.

Ο μεγάλος αριθμός ορειβατών κλιμακώνει επίσης το πρόβλημα της τεράστιας ποσότητας σκουπιδιών που πετιούνται στο Έβερεστ. Η κυβέρνηση του Νεπάλ επέβαλλε την καταβολή προκαταβολής ύψους 3.700 ευρώ, η οποία επιστρέφεται μόνο αν οι ορειβάτες φέρουν πίσω 8 κιλά σκουπιδιών. Ωστόσο, οι τοπικοί οδηγοί λένε ότι το βουνό εξακολουθεί να είναι γεμάτο σκουπίδια, κυρίως πλαστικά, στο τέλος κάθε σεζόν.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR