Η οικογένεια του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν, έχει σταθερό έλεγχο στην οικονομία. Ωστόσο, πρόσφατοι ισχυρισμοί σχετικά με τη διεθνή διακίνηση ναρκωτικών δείχνουν ότι, ο έλεγχος του Ερντογάν και των στενών του συμμάχων εκτείνεται μέχρι τη Βενεζουέλα, την Ευρώπη και το Αφγανιστάν.
Στρατηγικά τοποθετημένη ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, η Τουρκία έχει γίνει μια σημαντική οδός για το λαθρεμπόριο ηρωίνης από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Έχει επίσης γίνει κόμβος διανομής για το λαθρεμπόριο κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική προς την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Σε μια καταδικαστική έκθεση, τα Ηνωμένα Έθνη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία γίνεται όλο και περισσότερο κόμβος διακίνησης κοκαΐνης για την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, υπό την κυριαρχία του Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση ότι παρέχει προστασία σε ομάδες μαφίας και οργανώνει εγκληματικά συνδικάτα που διακινούν ναρκωτικά μέσω της Τουρκίας.
«Η Τουρκία χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως χώρα διέλευσης κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια. Από το 2014, η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στη χώρα έχει επταπλασιαστεί από 393 κιλά σε 2,8 τόνους-ρεκόρ το 2021. Μέρος της κοκαΐνης που φτάνει στην Τουρκία, φτάνει μετά τη διέλευση μέσω της Δυτικής Αφρικής και κάποια προέρχεται απευθείας από τη Λατινική Αμερική», ανέφερε η έκθεση που εκδόθηκε από το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) στις 6 Απριλίου 2023.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η αυξανόμενη προσφορά κοκαΐνης που διέρχεται από την Τουρκία προσθέτει ένα άλλο ρεύμα μέσω των Βαλκανίων και προβλέφθηκε ότι, η Βαλκανική οδός είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται σε σημασία, με τους Βαλκάνιους εγκληματίες πιο ενεργούς στην ευρωπαϊκή αγορά κοκαΐνης από ποτέ.
Σύμφωνα με το nordicmonitor, την τελευταία δεκαετία, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει γίνει στόχος σοβαρών καταγγελιών εν μέσω κατασχέσεων ναρκωτικών στην Ισπανία, την Κολομβία και άλλα μέρη που προορίζονταν για την Τουρκία. Η κυβέρνηση Ερντογάν, επέτρεψε σε διακινητές ναρκωτικών και σε ομάδες μαφίας, να δρουν στο τουρκικό έδαφος και τους παρασχέθηκε πολιτική κάλυψη ώστε να μπορούν να ενεργούν ατιμώρητα.
Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου 2023, όταν οι Ολλανδικές αρχές ανακάλυψαν στο λιμάνι του Ρότερνταμ 1,1 τόνους κοκαΐνης εκτιμώμενης οδικής αξίας 84,3 εκατομμυρίων ευρώ, κρυμμένοι ανάμεσα σε ελαστικά αυτοκινήτου σε ένα κοντέινερ που προέρχεται από την Τουρκία. Στις 24 Μαρτίου 2023, οι αρχές του Περού ανακάλυψαν 2,3 τόνους κοκαΐνης αξίας 20 εκατομμυρίων δολαρίων μεταμφιεσμένων σε κεραμικά πλακίδια, με προορισμό την Τουρκία σε μια αποθήκη στο λιμάνι El Callao κοντά στη Λίμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, καμία από αυτές τις εξορμήσεις ναρκωτικών στο εξωτερικό δεν ερευνήθηκε αποτελεσματικά και δεν διώχθηκε στην Τουρκία, προκειμένου να αποκαλυφθεί η τουρκική σύνδεση και να τιμωρηθούν οι παραβάτες. Οι περισσότερες νομικές υποθέσεις, που ξεκίνησαν μετά από αυξανόμενες πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα στην κυβέρνηση Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση των εμπόρων ναρκωτικών.
Το δίκτυο διακίνησης στην Τουρκία πιστεύεται ότι ελέγχεται από τον Μεχμέτ Κεμάλ Αγκάρ, έναν διαβόητο εθνικιστή πολιτικό και πρώην υπουργό. Ο Αγκάρ είναι ένα βασικό πρόσωπο που καθοδηγεί τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού σε παράνομα σχέδια.
Και οι δύο άνδρες κατονομάστηκαν ως εμπλεκόμενοι σε δίκτυα διακίνησης κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών, εντός και μέσω της Τουρκίας από τον Σεντάν Πεκέρ, έναν καταδικασμένο μαφιόζο και πρώην σύμμαχο του Τούρκου προέδρου.
«Μέρος των χρημάτων από τα ναρκωτικά ξεπλένεται στην κατεχόμενη Κύπρο από τον Αγκάρ, ο οποίος χρησιμοποιεί καζίνο, χώρους τυχερών παιχνιδιών και διαδικτυακούς ιστότοπους στοιχημάτων προτού διοχετευθούν στην οικονομία της Τουρκίας. Το περίπλοκο σχέδιο περιλαμβάνει επίσης, μη τουρκικές ομάδες μαφίας και διακινητές ναρκωτικών», αναφέρει το nordicmonitor.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο καταζητούμενοι έμποροι ναρκωτικών στην Ευρώπη, αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο τη σύλληψη με το να γίνονται Τούρκοι πολίτες, όπως ανέφερε το VICE World News τον περασμένο μήνα, επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους της Ιντερπόλ.
Οι αξιωματούχοι, μιλώντας στο VICE, ανησυχούν ότι εγκληματίες που συνδέονται με μεγάλης κλίμακας διακίνηση ναρκωτικών εκμεταλλεύονται την πολιτική της Τουρκίας να χορηγεί υπηκοότητα σε επενδυτές, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα το γεγονός ότι η χώρα αρνείται να εκδώσει τους νέους πολίτες της. Το 2018 η Τουρκία χαλάρωσε τους κανόνες της για τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν υπηκοότητα μέσω επενδύσεων και αγοράς ακινήτων.