Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έχει αγορευθεί σε πολύτιμο σύμμαχο για ΗΠΑ-Ισραήλ στην ευαίσθητη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, όπου κάνει έκδηλη την παρουσία του ο Τουρκικός αναθεωρητισμός.
Άφιξη του αντιτορπιλικού των ΗΠΑ USS Arleigh Burke (DDG 51) στην Λεμεσό
Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Φράχτη με πανίσχυρες στρατιωτικά χώρες φτιάχνει η Κύπρος απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό", αναφερθήκαμε εκτενώς στα παραπάνω, επισημαίνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι "το αντιτορπιλικό USS Arleigh Burke (DDG 51) της ομώνυμης κλάσης έφτασε στη Λεμεσό της Κύπρου" και στα σχόλια του γραφείου τύπου του 6ου στόλου των ΗΠΑ για την εν λόγω επίσκευή που κυριολεκτικά "έσταζαν μέλι "υπέρ της Μεγαλονήσου μας και του ρόλου της ως πυλώνα ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.
Η οργισμένη αντίδραση των Τούρκων
Τα παραπάνω προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση τουρκικού φιλοερντογανικού ΜΜΕ, το οποίο σε σχετικό άρθρο του αναφέρει πως "η αγκυροβόληση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Arleigh Burke σε ελληνοκυπριακό λιμάνι υπονομεύει την ουδετερότητα της Ουάσιγκτον απέναντι στο Κυπριακό" επικαλούμενο δηλώσεις της Τετάρτης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ στη συνέχεια επισημαίνει:
"Αναφέροντας ότι υποστηρίζει τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών είπε:
«Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει μαζί με την ΤΔΒΚ, τα βήματα που έγιναν στην περιοχή από τις ΗΠΑ διαταράσσουν την ισορροπία σε βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, βλάπτουν την μακροχρόνια ουδέτερη θέση αυτής της χώρας σχετικά με το νησί και αποτελεί εμπόδιο για μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού».
«Καλούμε τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν αυτές τις πολιτικές», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας αναφέρι ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.
Το εμπάργο όπλων πρός την Κύπρο από τις ΗΠΑ και η άρση του
Το υπουργείο της ΤΔΒΚ δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αυξάνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την ελληνοκυπριακή διοίκηση και αυτό δείχνει ότι προτιμούν τις εντάσεις και τις συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αντί για συναίνεση και διπλωματία».
Επισήμανε ότι αυτή η υποστήριξη από την Ουάσιγκτον θα ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά της ελληνοκυπριακής διοίκησης στο νησί και στην περιοχή.
Η τελευταία κίνηση των ΗΠΑ ακολουθεί την απόφαση της Ουάσιγκτον πέρυσι να άρει το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.
Οι ΗΠΑ έθεσαν σε εφαρμογή το εμπάργκο το 1987 για να αποτρέψουν μια πιθανή κούρσα εξοπλισμών από το να βλάψει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Τουρκοκύπριους.
Με αποκλεισμένη την πρόσβαση στα όπλα των ΗΠΑ, η ελληνοκυπριακή διοίκηση στράφηκε στη Ρωσία για να προμηθευτεί επιθετικά ελικόπτερα Mi-35, άρματα μάχης T-80 και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Tor-M1.
Η Τουρκία έχει συχνά καλέσει τον σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, να υιοθετήσει ουδέτερη στάση για την Κύπρο.
Η τουρκική εκδοχή για την εισβολή του Αττίλα και τα επακόλουθά του
Η Κύπρος έχει βυθιστεί σε μια διαμάχη δεκαετιών μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων, παρά μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών από τον ΟΗΕ για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης.
Οι εθνοτικές επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους.
Το 1974, ένα ελληνοκυπριακό πραξικόπημα με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας ως εγγυήτρια δύναμη για την προστασία των Τουρκοκυπρίων από διώξεις και βία.
Ως αποτέλεσμα, η ΤΔΒΚ ιδρύθηκε το 1983.
Πρόσφατα σημειώθηκε μια ειρηνευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης μιας αποτυχημένης πρωτοβουλίας του 2017 στην Ελβετία υπό την αιγίδα των εγγυήτριων χωρών Τουρκία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση εισήλθε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004, την ίδια χρονιά οι Ελληνοκύπριοι ματαίωσαν το σχέδιο Ανάν των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό της μακροχρόνιας διαμάχης.
Σήμερα, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει μια λύση που βασίζεται στην ισότιμη κυριαρχία των δύο κρατών στο νησί. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά θέλει μια ομοσπονδιακή λύση που θα βασίζεται στην ηγεμονία των Ελλήνων".
Οι Θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας
Στις θεμελιώδεις διατάξεις του κράτους της Κύπρου από ιδρύσεώς του, στα άρθρα 1 , 185 και 182 αναφέρονται ρητά τα εξής:
Άρθρο 1. "Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρητος και κυρίαρχος Δημοκρατία Προεδρικού συστήματος"
Άρθρο 185. " Η καθολική ή μερική Ένωσις της Κύπρου μεθ' οιουδήποτε άλλου κράτους ή η χωριστή ανεξαρτησία αποκλείονται"
Άρθρο 182. "Οι θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος δεν δύνανται να τροποποιθώσι δια μεταβολής, προσθήκης ή καταργήσεως.... "
Κατόπιν των παραπάνω αντιλαμβανόμαστε γιατί σύμφωνα με το άρθρο 185, 182 και 1, το ψευδοκράτος στην Κύπρο δεν έχει καμία απολύτως νόμιμη υπόσταση Διεθνώς, όπως επίσης και η ισότιμη κυριαρχία δύο κρατών που επιθυμούν οι Τούρκοι στο νησί, αλλά και οι τυχόν σκέψεις του Ερντογάν για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Τελεία και Παύλα.
Οι Συμμαχίες της Κύπρου
Υπενθυμίζουμε τέλος ότι στην Κύπρο διεξήχθησαν πρόσφατα οι ασκήσεις ΤΑΜΣ «ΙΑΣΩΝ-1/2023 – BLUE SUN» και ΤΑΜΣ «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2023» από την Εθνοφρουρά και τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση Τουρκίας και ψευδοκράτους.
Λίγο νωρίτερα πραγματοποιήθηκε επίσης η στρατιωτική άσκηση "Jason Blue Sun" Κύπρου-Ισραήλ, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και αποτροπής στην Άγκυρα.
Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι ΗΠΑ-Γαλλία-Ελλάδα-Ισραήλ-Αίγυπτος είναι χώρες σύμμαχες με την Κύπρο, γεγονός που καθιστά τα τουρκικά σχέδια στη ΝΑ Μεσόγειο ανεφάρμοστα και την "Γαλάζια Πατρίδα " απλά ένα αποτύπωμα σε χάρτες, χωρίς καμία Διεθνή υπόσταση.