Κώστας Γρίβας
Greek-Turkish Relations

Καθηγητής Γρίβας: Πώς η Τουρκία έχει ουσιαστικά αντιγράψει & προσαρμόσει την στρατηγική της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα (Βίντεο)

Ο κ. Κώστας Γρίβας μιλάει για την καθέλκυση του νέου Τουρκικού Αεροπλανοφόρου, ελικοπτεροφόρου. Ο καθηγητής αναφέρεται και στις δυνατότητες του πλοίου αλλά κάνει κυρίως μια γεωπολιτική ανάλυση για τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και πώς η Τουρκία έχει ουσιαστικά αντιγράψει και προσαρμόσει την στρατηγική της Κίνας στην Νότια Σινική Θάλασσα, στα Parapolitika FM. 

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2019, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία με έναν χάρτη να απεικονίζει σχεδόν το μισό Αιγαίο Πέλαγος και ένα τμήμα μέχρι την ανατολική ακτή της Κρήτης να ανήκει στην Τουρκία.

Ο χάρτης εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής ορκωμοσίας στο Τουρκικό Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη δείχνοντας μια περιοχή με την ένδειξη «Γαλάζια Πατρίδα της Τουρκίας» που εκτεινόταν μέχρι τη μέση του Αιγαίου, περιλαμβάνοντας τα ελληνικά νησιά σε εκείνο το τμήμα της θάλασσας, χωρίς καμία ένδειξη των ελληνικών χωρικών υδάτων γύρω τους.

Στις 13 Νοεμβρίου 2019, η Τουρκία υπέβαλε μια σειρά διεκδικήσεων για Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες στην Ανατολική Μεσόγειο στα Ηνωμένα Έθνη που έρχονταν σε σύγκρουση με τις ελληνικές αξιώσεις στις ίδιες περιοχές – συμπεριλαμβανομένης μιας θαλάσσιας ζώνης που εκτείνεται δυτικά από τα νοτιοανατολικά της Ρόδου και νότια της Κρήτης. Οι τουρκικοί ισχυρισμοί διατυπώθηκαν σε επίσημη επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλιόγλου στον ΟΗΕ, οι οποίες αντικατοπτρίζουν την έννοια της Άγκυρας για μια «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan).

Η Ελλάδα καταδίκασε αυτούς τους ισχυρισμούς ως νομικά αβάσιμους, ανακριβείς και αυθαίρετους και ως πλήρη παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR