Armed Conflicts
Updated at:

Αρθρωτό τακτικό drone “CAPA-X'' πολλαπλών αποστολών- Ιδανικό για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (Βίντεο)

Έχουμε αναφέρει ότι, οι Τούρκοι ετοιμάζουν έναν μεγάλο σε αριθμό και δυνατότητες στόλο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, για να αναμετρηθούν στο Αιγαίο, αλλά και με όλες τις χώρες της περιοχής, λαμβάνοντας ηγεμονική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, οφείλει να «τρέξει» ακόμα περισσότερο για να καλύψει ένα κομμάτι της εξοπλιστικής κούρσας με την Τουρκία στο θέμα των drones, αφού πάρα πολλά θα κριθούν σε αυτόν τον τομέα. Θέλουμε εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα διαφόρων τύπων είτε ελληνικής κατασκευής ( το καλύτερο), είτε από το εξωτερικό με δυνατότητες ανώτερες των τουρκικών.

Επίσης θα πρέπει να έχουμε αυξημένα μέσα επιτηρήσεως  θαλάσσιας επιφανείας  και αέρα (ραντάρ κυρίων νήσων, UAV,  USV, πλοία του πολεμικού ναυτικού, πλοία Ειδικών δυνάμεων, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, πλωτά μέσα λιμενικού,κλπ) αλλά  και από μέσα υποθαλάσσιας επιτήρησης προς αποφυγή  υποθαλάσσιας διείσδυσης SAT, στα οποία εμβαθύνουν ιδιαίτερα οι Τούρκοι.

Ενίσχυση των φρουρών μικρονησίδων μας στο Αιγαίο, με επιπλέον αντιαρματικά και φορητά αντιαεροπορικά όπλα (MANPADS) και επικάλυψή της αεράμυνάς τους εκτός των ανωτέρω και με anti-drone σύστημα.

Μια ενδεχομένως λύση αποτελεί το αρθρωτό τακτικό drone που ονομάζεται «CAPA-X». Είναι ήδη επιλεγμένο από τη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (DGA), στο πλαίσιο του προγράμματος SMD-M (On-board aerial mini-drone systems), που ξεκίνησε για να καλύψει τις ανάγκες του Γαλλικού Ναυτικού.

Με αυτό το concept, έχουμε πολλά drones σε ένα. Έχοντας τη δυνατότητα να εκτελεί κάθετες απογειώσεις και προσγειώσεις (VTOL) ή να απογειώνεται από μικρό διάδρομο (HTOL), το «CAPA-X» μπορεί να χρησιμοποιήσει κοντά ή μακριά φτερά ανάλογα με τις ανάγκες (αιώρηση, μεγαλύτερη εμβέλεια, μεγαλύτερη ταχύτητα). Σύμφωνα με τα τεχνικά στοιχεία που παρέχει η French Survey Copter, (θυγατρική της Airbus), έχει τη δυνατότητα να πετάξει σε υψόμετρο 3000 μέτρων, με μέγιστη ταχύτητα 150 km/h.

Επιπρόσθετα, ένα από τα πλεονεκτήματα αυτού του τακτικού drone, είναι η δυνατότητα αλλαγής του ωφέλιμου φορτίου τουλάχιστον 10 κιλών, ανάλογα με τις αποστολές που θα πρέπει να εκτελέσει. Αυτά κυμαίνονται από ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) πτήση, παράδοση φορτίου, προσδιορισμό στόχων και ηλεκτρονικό πόλεμο, έως εκτίμηση ζημιών μετά από χτύπημα. Το «CAPA-X» μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως ρελέ επικοινωνίας.

Αυτό το ωφέλιμο φορτίο συμπληρώνεται από μια υπέρυθρη ηλεκτρο-οπτική κάμερα.

Τέλος, το «CAPA-X» μπορεί να λειτουργήσει εξίσου καλά σε χερσαία και θαλάσσια περιβάλλοντα. Έτσι, η διαμόρφωσή του VTOL καθιστά δυνατό να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανάπτυξής του σε πλοία, είτε για αποστολές επιτήρησης είτε για τη δημιουργία ασφαλούς κόμβου επικοινωνίας, μεταξύ πολλών μονάδων μιας ναυτικής δύναμης.

Σε κάθε περίπτωση, για το Survey Copter, αυτή η αρθρωτή συσκευή ανταποκρίνεται στην ανάγκη της χώρας μας για ένα ευέλικτο και εύκολα προσαρμόσιμο σύστημα drone όσον αφορά τις αποστολές, τις διαμορφώσεις, τους κανόνες αξιοπλοΐας και την κυριαρχία.

Το εν λόγω οπλικό μη επανδρωμένο  όχημα  μαζί με τα πυρομαχικά του μπορεί εύκολα να μεταφερθεί οπουδήποτε παραστεί ανάγκη με χρήση μεταφορικών  αεροσκαφών ή ελικοπτέρων με τη συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων.

Η νέα κρίση στο Αιγαίο δεν θα έχει από πλευράς μας τα χαρακτηριστικά αυτής των Ιμίων του 1996, όπου εστιάσαμε στο δένδρο (ΙΜΙΑ) και όχι στο δάσος που λέγεται ΑΙΓΑΙΟ.

Όποιος τολμήσει να ανεβεί σε ελληνική βραχονησίδα-νησίδα-νήσο θα εξαϋρώνεται από τα πυρά της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και των ΠΕΠ των νησιών μας.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR