Greek-Turkish Relations

Άγγελος Συρίγος- Γιώργος Φίλης: Δεν στέκει η άποψη ότι τα βρήκαμε ή τα βρίσκουμε με την Τουρκία

Ο καθηγητής Διεθνούς δικαίου, Κύριος Άγγελος Συρίγος τονίζει ότι οι φωνές που λένε ότι τα βρήκαμε με την Τουρκία ή τώρα θα τα βρούμε δεν στέκουν. Δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα από την Τουρκική πλευρά αν και καλωσορίζουμε την μείωση της έντασης. Παρεμβαίνει σε καίρια σημεία ο Καθηγητής Κύριος Γιώργος Φίλης που κάνει και τον επίλογο

Μεταξύ άλλών στην συζήτηση καταγράφονται τα παρακάτω

"Λοιπόν για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους επειδή πολλοί εντυπωσιάστηκαν από την επιστολή Ερντογάν για τις ευχές για την 25η Μαρτίου να υπενθυμίσω ότι πριν από δύο χρόνια όταν είχαμε 200 στη επέτειο ο Ερντογάν είχε αποστείλει επίσης επιστολή προς την Σακελλαροπούλου, την ομόλογό του, στην οποία εύχεται στην ίδια και στον ελληνικό λαό μακροημέρευση και ευημερία και έλεγε να λύσουμε τα προβλήματα μας μέσα από διαδικασίες διαλόγου.

Επομένως, η επιστολή αυτή καθαυτή δεν είναι κάτι πρέπει να ξενίζει είθισται στις σχέσεις μεταξύ κρατών να υπάρχουν αυτά τα πράγματα και είναι στο κατηγορία της εθιμοτυπίας. Έχουμε όμως τρεις άλλες ενέργειες στις οποίες αξίζει να τις παρατηρήσουμε.

Η πρώτη είναι οι παραβιάσεις και παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, καθ' όλο το μήνα Μάρτιο, πλην κάποιων λεπτών την 14η Μαΐου δεν έχει συμβεί καμία παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου καμία παράβαση, τίποτα απολύτως.

Δεν πετούν οι Τούρκοι στο Αιγαίο. Τέλεια, είναι όπως το λέω, είναι εντυπωσιακό. Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί τέτοιο πράγμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια, επομένως ένα πρώτο σημείο είναι αυτό ένα δεύτερο σημείο είναι ότι υπήρξε μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μέχρι την διενέργεια των εκλογών να μην γίνουν μεγάλες ασκήσεις από τις δύο χώρες.

Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, αυτό σημαίνει ότι φτάνουμε στο καλοκαίρι και επειδή στο καλοκαίρι ισχύει το μνημόνιο Παπούλια, Γιλμάζ που λέει ότι επίσης δεν γίνονται ασκήσεις αυτό σημαίνει ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα υπάρχει από πλευράς ασκήσεων στο Αιγαίο, σχετική ηρεμία. Το τρίτο σχετίζεται με την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Ελλάδος στο συμβούλιο ασφαλείας και της Τουρκίας στον διεθνή ναυτιλιακό οργανισμό (...)

Δεν είναι με μειωμένης σημασίας, είναι μειωμένη πολιτικής σημασίας σε σχέση με τον κύριο όγκο των ελληνοτουρκικών. (...) η Τουρκία κρατάει πλήρως βεβαίως όλα όσα λέει για τα ελληνοτουρκικά και θα ήταν περίεργο να τα αφαιρούσε από το τραπέζι, όπως είναι πάνω στο τραπέζι το τουρκολυβικο μνημόνιο όπως είναι πάνω στο τραπέζι αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας σε μικρότερα ή μεγαλύτερα νησιά στο Αιγαίο, όπως είναι το casus belli σε περίπτωση αύξησης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τίποτα από αυτά δεν έχει φύγει από το τραπέζι, υπάρχει όμως μία προοπτική ότι μπορεί, μπορεί, λέω μπορεί με ένα μεγάλο ερωτηματικό, η Τουρκία να κάτσει να τα συζητήσει όλα αυτά με σοβαρότητα.

Τι σημαίνει με σοβαρότητα; σημαίνει να αντιληφθεί ότι δεν μπορούμε να συζητάμε αν η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, οι Οινούσσες ή το Αγαθονήσι είναι ελληνικά. Μπορούμε όμως να συζητήσουμε ποια είναι τα όρια τα δικά υφαλοκρηπίδας και ποια είναι τα όρια της Τουρκίας και αν δεν συμφωνήσουμε όπως είναι και το πιθανό, να προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη να μας λύσει το πρόβλημα."

Τώρα πάω, τώρα, στο δεύτερο σημείο για την εύχαρη διάθεση που επικρατεί μεταξύ αρκετών συμπατριωτών μας και λένε "Α ορίστε, τα βρίσκουμε με τους Τούρκους" Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο επιχείρημα δε στέκει λογικά, το γεγονός επαναλαμβάνω ότι έστειλαν επιστολή είναι κάτι το έχει επαναληφθεί ειδικά το 2021 στα 200 χρόνια είχε ακριβώς γίνει το ίδιο πράγμα. Είχε γίνει το ίδιο πράγμα, είθισται να γίνεται αυτό το πράγμα.

Επομένως εμείς είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, ξέρουμε τι συζητάμε, περιμένουμε από την άλλη μεριά να λογικευτεί, χαιρόμαστε που ξεφεύγει από τη λογική της εντάσεως όλο αυτό τον καιρό, και περιμένω να δούμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. αλλά έχουμε και εμείς τις κόκκινες γραμμές μας. Το 2015 τον Ιανουάριο λίγες μέρες πριν τις εκλογές, το ελληνικό κράτος η ελληνική Πολιτεία, κατέθεσε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης μία ερμηνευτική δήλωση με την οποία διευκρινίζεται ποια θέματα αποδέχεται να πάνε προς οριοθέτηση.

Αυτή η δήλωση οποία παραμένει δεσμευτική για όλες τις κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει έκτοτε, ορίζει ακριβώς αυτά τα οποία σας είπα. Δηλαδή εξαιρεί από την αρμοδιότητα του δικαστηρίου θέματα όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών η λήψη αμυντικών μέτρων για την προστασία της Ελληνικής επικράτειας και ορίζει προϋποθέσεις για προσφυγή για άλλα θέματα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR