Weapon systems

Νέο UAV των εταιρειών «Miltech Hellas SA» και «Αviatec SA Proprietary» παρουσιάστηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπου της εταιρείας «International Management and Culture Enterprise (I.M.C.E)» Δρα Γεώργιου Γκέκου (Πρόεδρος Δ.Σ) και της εταιρείας «Miltech Hellas SA», κ. Ιωάννη Καλύβα (Αντιπρόεδρος) με αρμόδιους επιτελείς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και του ΓΕΑ.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του πρωτότυπου UAV, κατασκευής της σύμπραξης των εταιρειών «Miltech Hellas SA» και «Αviatec SA Proprietary».

Δεν γνωρίζουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, αφού δεν έχουν κοινοποιηθεί, αλλά γίνεται απόλυτα κατανοητό, ότι χώρα μας κινείται για την απόκτηση μη επανδρωμένων  εναερίων οχημάτων που πιθανότατα “ εξοπλίζονται” με μικρούς πυραύλους και πολυβόλα.

Η χώρα μας αν και υπήρξε για πολλά χρόνια «απών» στον τομέα των μη επανδρωμένων αεροχημάτων, ειδικά σε αυτό των “επιθετικών”, το τελευταίο διάστημα τρέχει “κατοστάρι” ανακοινώνοντας αρκετά προγράμματα.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σαφέστατα μια απάντηση προς την τουρκική πλευρά, η οποία έχει κάνει άλματα σε αυτή την τεχνολογία τα τελευταία χρόνια.

Συνεχίζουμε να τονίζουμε ότι θέλουμε να πετύχουμε την σχεδίαση και κατασκευή ενός ελληνικού UCAV, το οποίο θα εμπίπτει στην κατηγορία Μέσου Υψομέτρου Μακράς Αυτονομίας (MALE).

Θα είναι το κύριο UCAV για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αφού θα δύναται να φέρει σύγχρονα όπλα, όπως μικρούς πυραύλους, βόμβες και πολυβόλα.

Το ελληνικό UCAV όμως, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει εμβέλεια μέχρι την Κατεχόμενη Κύπρο, στην οποία οι Τούρκοι ετοιμάζουν μια mega-αεροναυτική βάση σε Λευκόνοικο και Καρπασία, με την οποία θα απειλούν κύρια την Κυπριακή Δημοκρατία και την Εθνική Φρουρά.

Ο αποκαλούμενος “πόλεμος των drone”, είναι κύριο κομμάτι όλων των ειδών των πολεμικών επιχειρήσεων, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά στην Ουκρανία.

Τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα υλοποιούν μια τεράστια γκάμα αποστολών, από συλλογή πληροφοριών, κατάδειξη στόχων με laser, έως αποστολές βομβαρδισμού χερσαίων στόχων, ειδικά υποδομών.

Η χώρα μας οφείλει να επικεντρωθεί ακόμα πιο σοβαρά στο εν λόγω πρόγραμμα, αναπτύσσοντας παράλληλα και άλλα, με στόχο την δημιουργία μοιρών επιθετικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων με τομέα την Ανατολική Μεσόγειο με Τρεις στόχους:

1. Την διαφύλαξη των εξεδρών από όπου θα αντλείται φυσικό αέριο νότια της Κρήτης και αλλού από τις ενεργειακές εταιρείες.

2. Την δυνατότητα εκτέλεσης πολεμικών επιχειρήσεων κατά των τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα, σε πρώτο στάδιο κατά το οποίο θα ενεπλέκατε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

3. Την συνοδεία των γαλλικών και αμερικανικών μαχητικών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας σε επιχειρήσεις κρούσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάσεις σε Κρήτη ή Ρόδο, οι ελληνικές πολεμικές μοίρες θα μπορούσαν να κτυπήσουν τουρκικές δυνάμεις και εγκαταστάσεις στα Κατεχόμενα, ως πρώτο κύμα αντιποίνων σε περίπτωση γενικευμένη σύγκρουσης, ή τουρκικής επιχείρησης τύπου “ θα έρθουμε βράδυ”.

Οι δυνατότητες και μη επάνδρωση αυτών των εναερίων οχημάτων με ανθρώπινο προσωπικό, καθώς και οι δυνατότητες ελιγμών τους, δίνει τεράστια πλεονεκτήματα στην ελληνική ηγεσία σε αυτό το σενάριο, που θα αφορά μετωπική σύγκρουση.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR