Greek-Turkish Relations

Η Τουρκία εντάσσει το UAV Aksungur στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο -Αναβαθμίζεται η απειλή κατά των υποβρυχίων μας σε Αιγαίο-Αν. Μεσόγειο

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία αντιλαμβανόμενη την Ελληνική υπεροχή στον υποβρυχιακό πόλεμο και τη σημασία που αυτός έχει για την κυριαρχία στο Αιγαίο, επιχειρεί να την ανατρέψει, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υπαρχόντων υποβρυχίων της αρχικά και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο κατασκευής σύγχρονων υποβρυχίων την επόμενη δεκαετία.

Το υποβρύχιο Piri Reis

"Ξεκίνησαν οι θαλάσσιες δοκιμές του εθνικού μας υποβρυχίου Piri Reis, το οποίο θα αναλάβει σημαντικά καθήκοντα για την  "Γαλάζια Πατρίδα", στις αρχές Δεκεμβρίου 2022

«Οι θαλάσσιες δοκιμές του Piri Reis, του πρώτου υποβρυχίου που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του έργου Air-Independent Propulsion System Submarine Project, ξεκίνησαν στις 6 Δεκεμβρίου. Ευχόμαστε ασφαλή ταξίδια  και επιτυχημένες αποστολές στο υποβρύχιο μας PİRİREİS στις επιχειρήσεις που θα πραγματοποιήσει" , ανακοίνωσε το Τουρκικό ΥΠΑΜ στον λογαριασμό του στο Twitter

Φαίνεται ότι το Piri Reis, το οποίο θα είναι το πρώτο υποβρύχιο ανεξάρτητης πρόωσης του Τουρκικού Ναυτικού, που θα  τεθεί σε υπηρεσία το πρώτο εξάμηνο του 2023, ενώ βάσει προγραμματισμού αναμένεται  τα επόμενα χρόνια να παραδοθούν άλλα 5 υποβρύχια του ιδίου τύπου στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό, ένα ανά έτος.

Ο Νεο-οθωμανικό δόγμα της Τουρκίας, σε όλο του το μεγαλείο, κατά την τελετή αποδοχής του πρώτου υποβρυχίου Type-214 με το όνομα Πίρι Ρέις, το οποίο θα ξεκινήσει επίσημες δοκιμές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. 

 

 

Μια τεράστια σημαία του πειρατή Μπαρμπαρόσα είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα υπό κατασκευή υποβρύχια Type-214 κλάσης Reis, η διαδικασία κατασκευής των οποίων συνεχίζεται στο ναυπηγείο Gölcük.

Τουρκική ιστοσελίδα μάλιστα με μεγάλη δόση αλαζονείας, (και κυρίως άγνοιας κινδύνου του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού), αναφέρει περί “ενίσχυση της οθωμανικής κυριαρχίας στη Μεσόγειο με βάση τον τουρκικό υποβρύχιο στόλο.

“Την προσοχή του κοινού τράβηξε το πανό του ναύαρχου Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά, που μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε Τουρκική Θάλασσα”, γράφει το ίδιο.

Ωστόσο, η Ελληνική κυριαρχία  στον υποβρύχιο πόλεμο στο Αιγαίο για τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον, δεν αναμένεται να διασαλευθεί, γεγονός που αποτελεί σημαντικό τροχοπέδη στα τουρκικά σχέδια για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αποβατική επιχείρηση με σκοπό την κατάληψη νησιών μας .

Oι Τούρκοι εντάσσουν το drone Aksungur στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο

Αντιλαμβανόμενοι αυτό οι Τούρκοι, επιχειρούν να εντάξουν στο δυναμικό του ανθυποβρυχιακού πολέμου στο Αιγαίο τα drone Aksungur

Το Turkish Aerospace (Tusaş) προϊόντος Twin Engine Anka UAV που ονομάζεται Aksungur θα έχει αντι-υποβρύχους δυνατότητες πολέμου μαζί με την αποστολή της ναυτιλιακής περιπολίας (MPA), αναφέρει  αμυντική ιστοσελίδα

Είναι γνωστό ότι  σύμβαση του έργου Meltem-III, καλύπτει την προμήθεια συνολικά 6 αεροσκάφη ATR-72/600 και την τροποποίησή τους σε διαμόρφωση ASW και ASUW για το τουρκικό ναυτικό.

Τώρα τα καθήκοντα ανθυποβρυχιακού πολέμου που είχαν τα εν λόγω αεροσκάφη θα μοιραστούν με τα Aksungur UAV.

Το Aksungur, μπορεί να πετάει για 50 ώρες και να μεταφέρει έως και 750 κιλά ωφέλιμου φορτίου σε πυρομαχικά, ενώ ακόμα είναι ικανό για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε υψόμετρο έως 40.000 πόδια.

Αποστολές του είναι η συλλογή πληροφοριών, επιτήρησης, αναγνώριση, αλλά και η προσβολή  εχθρικών στόχων

Υπάρχουν, ωστόσο, μελέτες για τορπίλες που εκτοξεύονται από αέρα ως μέρος του αντι-υποβρύχου πολέμου.

Όταν επιτύχει, το  Aksungur  θα μπορεί να ρίξει με αλεξίπτωτο για μείωση της ταχύτητας πτώσης της  ελαφριά τορπίλη. 

Οι Τουρκικοί στόχοι και η Ελληνική απάντηση

Με το ελικοπτεροφόρο Anadolou, τα Έξι υποβρύχια Type-214 (εάν τα κατασευάσουνοι Τούρκοι μετά τους σεισμούς) και  τις νέες Φρεγάτες κλάσης “ Κωνσταντινούπολη”, το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ελπίζει να έχει σε λίγα χρόνια ισχυρή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Ωστόσο σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα ανατρέψει τη ναυτική ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία, προικισμένη με έναν υπερσύγχρονο στόλο , που είχε να δει από την εποχή των Βαλκανικών πολέμων και αυτό σίγουρα δεν είναι τυχαίο.  

Έτσι τα επόμενα 5-8 χρόνια θα δούμε αν όλα πάνε ιδανικά περίπου Επτά Κορβέτες να εντάσσονται στην δύναμη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, και μαζί με τις Τρεις ή Τέσσερις Belhara, αλλά και τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ 200, θα αποτελούν ένα στόλο δεκατεσσάρων ή δεκαπέντε μονάδων επιφανείας ( στην ιδανική περίπτωση) που θα αποτελούν μια πανίσχυρη δύναμη στην Α.Μεσόγειο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR