Ιταλικό δημοσίευμα θέλει το 2023 να είναι έτος εξελίξεων για το φαραωνικό έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος εκτιμάται πως θα μετατρέψει τη νοτιοανατολική Ευρώπη σε κόμβο φυσικού αερίου και θα αναβαθμίσει άρδην τη γεωπολιτική ισχύ των εμπλεκόμενων χωρών.
Όπως αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα του InsideOver, «η κυβέρνηση Μελόνι στοχεύει σθεναρά στην ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας από τη Ρωσία και το 2023 θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα στρατηγικό έργο υποδομής για την Ιταλία, τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Το στρατηγικό έργο που μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στη διαδρομή Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-Ιταλία είναι τώρα υπό ενεργό συζήτηση και θα μπορούσε να εμφανιστεί ως αλλαγή παιχνιδιού στην ανατολική Μεσόγειο εάν η Ρώμη ολοκληρώσει το τμήμα Igi-Poseidon από το Αιγαίο μέχρι την Απουλία».
«Το παγκόσμιο πλαίσιο έχει αλλάξει βαθιά τον τελευταίο χρόνο και πιστεύουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε η Ιταλία να εκφράσει τη ρητή υποστήριξή της, η οποία θα εγγυηθεί επίσης ένα πολύ πιο σημαντικό βάρος σε ευρωπαϊκό επίπεδο», εξήγησε ο Φαμπρίτσιο Ματάνα (Fabrizio Mattana), στέλεχος του Gas Assets of Edison. Η εταιρεία είναι εταίρος κατά 50% με την ελληνική εταιρεία κοινής ωφέλειας Depa, της οποίας το στοιχείο υποδομής ανήκει κατά 100% στην Italgas.
Ο Ματάνα αναφέρεται στον διάδρομο Igi-Poseidon, από την Ελλάδα στην Ιταλία. Δυνητικά αποφασιστικό για τη δημιουργία αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θεωρούν σημείο καμπής στη στρατηγική της ενεργειακής και ασφάλειας ανεξαρτησίας από τη Μόσχα.
Στην πλειοψηφία, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Επιμελητηρίου, Πάολο Φορμεντίνι, μέλος της Λέγκας, όρισε τον EastMed ως «τον αγωγό των δημοκρατιών», προσθέτοντας ότι «θα ήταν προς το συμφέρον όλων των παραγόντων της Μεσογείου να σταθεροποιηθεί όλη η περιοχή με νέα και μεγάλη υποδομή».
Το ιταλικό ΜΜΕ υπογραμμίζει «πώς το όραμα της Τζόρτζια Μελόνι για ένα «σχέδιο Mattei» για την Αφρική και τη Μεσόγειο πρέπει απαραίτητα να περάσει μέσα από μια συστημική αντίληψη του περιφερειακού σεναρίου. Η οποία δεν μπορεί να μην έχει βασικό σημείο στην ανάπτυξή της στην ανθεκτικότητα των πηγών ενέργειας».
Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση Μελόνι έχει την ευκαιρία να αδράξει τα ευνοϊκά απρόοπτα που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες. Καταρχάς, η προσοχή της Κοινότητας στις υποδομές φυσικού αερίου θα μπορούσε να οδηγήσει στην έγκριση της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον αγωγό φυσικού αερίου μήκους 1.900 km που θα μπορεί να αντλεί φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου και να το μεταφέρει στο Οτράντο.
«Ο αγωγός EastMed μπορεί να εγγυηθεί την ενίσχυση της ιταλικής πλευράς με βασικούς παράγοντες για τη διπλωματία. Πρώτον, η Ελλάδα, ένα έθνος με το οποίο η Ρώμη μοιράζεται τη μεσογειακή προβολή, την επιθυμία για ασφάλεια στη Μεγάλη Θάλασσα, την κοινή προσοχή σε θέματα όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της αυταρχικότητας. Μετά το Ισραήλ, στρατηγικός εταίρος και στον οποίο ο Ντράγκι και η Μελόνι έχουν επικεντρωθεί για έναν οικονομικό και ενεργειακό άξονα. Τρίτο έθνος είναι η Τουρκία, της οποίας η έγκριση, ειδικά στην Κύπρο, είναι απαραίτητη για την έγκριση του έργου. Και με την οποία η Ιταλία πρέπει να οικοδομήσει μια πλατφόρμα ενεργού διαλόγου», υπογραμμίζει το ιταλικό μέσο.
Το έργο του διπλωματικού μηχανισμού του Palazzo Chigi που διαχειρίζεται ο σύμβουλος της Τζόρτζια Μελόνι, Πρέσβης Φραντσέσκο Τάλο (Francesco Talò), ανοίγει την πόρτα στην προβολή του EastMed ως «δυτικού» αγωγού φυσικού αερίου.
Με λίγα λόγια, η πρόκληση ξεκίνησε. Ο EastMed μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας φιλόδοξης στρατηγικής και μπορεί να αποτελέσει το σταυροδρόμι μιας οικονομικής, βιομηχανικής και γεωπολιτικής επέκτασης του συστήματος των εμπλεκόμενων χωρών.
«Εν αναμονή των πρώτων συμβάσεων για τον αγωγό φυσικού αερίου, η Ρώμη πρέπει να εργαστεί πολιτικά για να αναπτύξει τις συνθήκες που θα ευνοήσουν τη δημιουργία, προς όφελός της, κοινοπραξιών και στρατηγικών συμμαχιών που κάνουν το έργο ασφαλές και λειτουργικό. Και να συμπεριληφθεί σε μια σημαντική ενεργειακή στρατηγική που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος», καταλήγει το δημοσίευμα.