Με κέρδη έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μπορεί να έριξε ελαφρώς τους συναλλακτικούς του ρυθμούς, αλλά το μήνυμα που έδωσε είναι ότι θα κρατήσει τα τετραψήφια επίπεδα, παίρνοντας σημαντική ώθηση από την εναλλαγή τίτλων–ηγετών της ανόδου και καταγράφοντας ένα ισχυρό "January effect" για το 2023, σύμφωνα με το Capital.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,14% στις 1.015,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.015,60 μονάδων (+1,16%) και 1.007 μονάδων (+0,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,79 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,49 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,83 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 2.458,73 μονάδες, ενώ στο +0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.551,26 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,77% στις 750,42 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας τώρα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,71%, με τον FTSE 100 να έχει άνοδο 3,46%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,50%.
Ιανουάριος τεσσάρων ψηφίων και μεγάλων συγκινήσεων
Δύο συνεδριάσεις πριν το τέλος του πρώτου μήνα του 2023 ο Γενικός Δείκτης κάνει ένα εξαιρετικό ξεκίνημα προσεγγίζοντας απόδοση 9,2% από την αρχή του έτους, διπλάσια σε σχέση με αυτή που κατέγραψε το 2022, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Η εικόνα της ανόδου παρουσιάζει συνολική διάχυση σε όλα τα τμήματα των κεφαλαιοποιήσεων και η μέση ημερήσια συναλλακτική κίνηση έχει ανέλθει στα 88,1 εκατ. ευρώ, άκρως ικανοποιητική σε σχέση με πέρυσι (+19%).
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν υποστηρικτική από πλευράς νέων με τα περιληπτικά αποτελέσματα των Μυτιληναίου και Τιτάν να υπερβαίνουν τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς και να αναθεωρούν ανοδικά την προοπτική της φετινής χρήσης. Ότι έχει ανακοινωθεί ως τώρα είτε σε επίπεδο μεγεθών είτε σε επίπεδο τζίρου (Mytilineos, Titan, Jumbo, Παπουτσάνης) αφήνει θετική έως πολύ θετική επίγευση στην αγορά ενώ φαίνεται ότι οι εταιρίες ξεκινούν φέτος με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος το οποίο απελευθερώνει δυνάμεις ρευστότητας και βελτιώνει τα περιθώρια κέρδους.
Οι επόμενες ανακοινώσεις οικονομικών επιδόσεων αργούν λίγο ωστόσο το τεστ με την πραγματικότητα έχει ως τώρα αφυπνίσει δυνάμεις και το ταμπλό ξαναψάχνεται για ιδέες και υστερήσαντες από την αρχή του έτους. Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο το οποίο θα κυριαρχήσει στις επόμενες εβδομάδες μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές και να αλλάξει η χρηματιστηριακή ατζέντα.
Τεχνική εικόνα
Οι 1.000 μονάδες ήρθαν σε κλείσιμο ημέρας με την... τρίτη προσπάθεια την περασμένη Πέμπτη και αφού είχαν ενδοσυνεδριακά δοκιμαστεί υψηλότερα επίπεδα από το ψυχολογικό τετραψήφιο όριο του Γενικού Δείκτη. Κατά τις σύντομες διορθώσεις κατοχύρωσης κερδών η αγορά δεν έδειξε ιδιαίτερη αύξηση στην προσφορά με τους αγοραστές να "καθαρίζουν" εύκολα την εικόνα μεταξύ 993 και 998 μονάδων.
Η μικρή αυτή βάση έχει αποκτήσει πλέον χαρακτηριστικά βραχυπρόθεσμης στήριξης ενώ το διάγραμμα τιμών έχει αποκτήσει συνεκτική δομή παρά την συστηματική ανοδική κίνηση. Η επόμενη αντίσταση βρίσκεται στις 1.040 μονάδες με αμφίβολες ωστόσο ιδιότητες καθώς έρχεται από το μακρινό 2014 και ενδιάμεσα έχουν μεσολαβήσει αυξήσεις κεφαλαίου και αλλαγές στις σταθμίσεις του Γ.Δ. που καθιστούν επισφαλή την προβολή της.
Παρόλα αυτά η αγορά συνεχίζει σε υπερτιμημένες ζώνες τιμών και σε εβδομαδιαία βάση πλέον με όλο το σύστημα των κινητών μέσων αγορασμένο εμφανίζοντας τεχνικά μια εικόνα κανονικής ανοδικής αγοράς (bull market) αφού και οι συναλλαγές έρχονται με αναλογικό τρόπο να υποστηρίξουν την τάση. Παρά τις υπερτιμήσεις η δυναμική δείχνει ακόμα ικανή να δώσει μονάδες στο Γενικό Δείκτη ενώ οι διορθώσεις είναι απόλυτα ελεγχόμενες.
Ενδεικτικό είναι δε ότι παρά τα σημαντικά κέρδη από την αρχή του έτους η εβδομάδα ολοκληρώθηκε σε νέο υψηλό οκτώ ετών. Ιδανικό σενάριο μιας ανοδικής συνέχειας θα είναι η δημιουργία βάσης στα τρέχοντα επίπεδα που θα απορροφούσε τα ήδη πολύ σημαντικά επιμέρους κέρδη από την αρχή της χρονιάς, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο έκλεισε με άλμα 5,02%, με τις Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, ΟΤΕ Aegean και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Motor Oil, Titan, Jumbo, ΕΛΧΑ, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, ΟΛΠ, Coca Cola, ΟΠΑΠ και Alpha Bank.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Quest, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ ήπια πτωτικά οι Εθνική, Autohellas, Λάμδα και Σαράντης. Η Τέρνα Ενεργειακή έχασε 1,07%.