Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, τις τελευταίες 2 ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας διαφοροποίησης της τακτικής της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, πράγμα που παραπέμπει σε περαιτέρω κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ενόψει μάλιστα και της επικείμενης ημερομηνίας της μαύρης επετείου των Ιμίων του 1996.
Συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου είχαμε την είσοδο 18 τουρκικών μαχητικών, στο Αιγαίο εκ των οποίων τα 16 οπλισμένα, 1 αεροσκάφους CN-235 και 2 UAV, ενώ σημειώθηκαν 65 παραβιάσεις του ΕΕΧ και είχαμε 11 εμπλοκές.
Στις 25 Ιανουαρίου είχαμε την είσοδο 16 τουρκικών μαχητικών, στο Αιγαίο εκ των οποίων τα 8 οπλισμένα, 1 αεροσκάφους CN-235 και 3 UAV, ενώ σημειώθηκαν 48 παραβιάσεις του ΕΕΧ και είχαμε 3 εμπλοκές.
Επίσης από γνωστό φορέα παρακολούθησης πτήσεων, επισημάνθηκε ότι αμερικανικό αεροσκάφος EP-3E, γνωστό με το ακρωνύμιο ARIES, ή "Airborne Reconnaissance Integrated Electronic System, προοριζόμενο για ηλεκτρονικό πόλεμο και υποκλοπή σημάτων και επικοινωνιών, πέταξε από την Κρήτη-Αττική -Εύβοια-Χαλκιδική-Λήμνο -Σκύρο παίρνοντας τον δρόμο για την Κρήτη.
<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Mission aborted?<br>(USN Lockheed EP-3E, reg. 159893) <a href="https://t.co/FqaQI8l41B">pic.twitter.com/FqaQI8l41B</a></p>— Itamilradar (@ItaMilRadar) <a href="https://twitter.com/ItaMilRadar/status/1618543974930579456?ref_src=twsrc%5Etfw">January 26, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>
Το θέμα παρακολουθείται στενά, αφού η τακτική της εισόδου πολλών οπλισμένων μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο από τους Τούρκους, σε συγκερασμό με τις πολλές σκληρές αερομαχίες, αλλά και το γεγονός ότι οι Τούρκοι αρνούνται να εγκαταλείψουν τον ΕΕΧ μας ακόμη και "όταν τους έχουν πάρει την ουρά" τα φίλια μαχητικά, εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο αεροπορικού ατυχήματος, παρεμφερές με αυτό του δολοφονικού ελιγμού που έκανε Τούρκος πιλότος πριν από χρόνια, σκοτώνοντας τον Έλληνα πιλότο F-16 Ηλιάκη στο Νοτιανατολικό Αιγαίο, πλησίον Καλύμνου και Κρήτης.
Γνωρίζοντας ότι οι ημέρες μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου είναι ιδιαίτερα πονηρές και συμβολικές, κάτι το οποίο χαρακτηρίζει πάντα τις αποφάσεις του Ερντογάν σε κάθε του ενέργεια, προτείνεται να γίνει επίκληση στο ΝΑΤΟ από εμάς για αποστολή των SNMG2 και την SNMCMG2 στην περιοχή του Αιγαίου.
Οι δυνάμεις SNF του ΝΑΤΟ
Το ΝΑΤΟ διαθέτει Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις (SNF) που παρέχουν στη Συμμαχία συνεχή ναυτική παρουσία.
Αυτή η πολυεθνική αποτρεπτική δύναμη pραγματοποιεί προγραμματισμένες ασκήσεις, ελιγμών και επισκέψεων στα λιμάνια και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε περιόδους κρίσης ή έντασης.
Οι SNF του ΝΑΤΟ αποτελούνται από τέσσερις ομάδες.
Τις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του NATO (SNMGs) που αποτελούνται από SNMG1 και SNMG2. και των Μόνιμων Ομάδων Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG1 και SNMCMG2).
Και οι τέσσερις Ομάδες αποτελούν τη θαλάσσια συνιστώσα της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία αποτελεί μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).
Για να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μπορούν να προστεθούν πρόσθετες δυνάμεις σε αυτές τις ομάδες, με το διοικητικό προσωπικό του ΝΑΤΟ επί του σκάφους και τα πλοία του Ομίλου ως τον πυρήνα, ικανό να παρέχει έγκαιρη υποστήριξη στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ.
SNMG1 και SNMG2
Οι Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του ΝΑΤΟ είναι μια πολυεθνική, ολοκληρωμένη θαλάσσια δύναμη που αποτελείται από σκάφη από διάφορες Συμμαχικές χώρες. Αυτά τα σκάφη είναι μόνιμα διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ για την εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων που κυμαίνονται από ασκήσεις έως επιχειρησιακές αποστολές. Βοηθούν επίσης στη δημιουργία παρουσίας της Συμμαχίας, επιδεικνύουν αλληλεγγύη, πραγματοποιούν τακτικές διπλωματικές επισκέψεις σε διαφορετικές χώρες, υποστηρίζουν τη δέσμευση εταίρων και παρέχουν μια ποικιλία θαλάσσιων στρατιωτικών δυνατοτήτων σε συνεχείς αποστολές.
Τα SNMG1 και SNMG2 λειτουργούν σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες της Συμμαχίας, συμβάλλοντας επομένως στη διατήρηση της βέλτιστης ευελιξίας.
Το SNMG1 και το SNMG2 υπάγονται στην εξουσία της Allied Maritime Command (MARCOM), Northwood, Ηνωμένο Βασίλειο μετά τα εγκαίνια της MARCOM τον Δεκέμβριο του 2012 ως επιχειρησιακού κόμβου για όλες τις θαλάσσιες επιχειρήσεις της Συμμαχίας.
Η MARCOM διαθέτει επίσης δύο υφιστάμενες Διοικήσεις . Την Διοίκηση Υποβρυχίων (COMSUBNATO) και τη Διοίκηση Ναυτικής Αεροπορίας (COMMARAIR) ,καθώς και το Ναυτιλιακό Κέντρο του ΝΑΤΟ, το οποίο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της πειρατείας.
To Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) είναι μια μόνιμη θαλάσσια δύναμη άμεσης αντίδρασης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). To SNMG2 αποτελείται από τέσσερα έως έξι αντιτορπιλικά και φρεγάτες. Ο ρόλος του είναι να παρέχει στο ΝΑΤΟ μια ικανότητα άμεσης επιχειρησιακής αντίδρασης.
To SNMG2 περιπολεί τη Μεσόγειο Θάλασσα και τη Μαύρη Θάλασσα.
SNMCMG1 και SNMCMG2
Οι Μόνιμες Ομάδες Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ, SNMCMG1 και SNMCMG2 ,είναι πολυεθνικές δυνάμεις που συμμετέχουν κυρίως σε επιχειρήσεις έρευνας και εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών. Το SNMCMG2 διεξάγει επίσης επιχειρήσεις εξάλειψης ιστορικών πυρομαχικών για να ελαχιστοποιήσει την απειλή από νάρκες που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Και οι δύο ομάδες SNMCMG αποτελούν βασικά πλεονεκτήματα στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) και είναι σε θέση να εκπληρώσουν ένα ευρύ φάσμα ρόλων, από ανθρωπιστικά καθήκοντα έως επιχειρήσεις. Μπορούν να αναπτυχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι συχνά τα πρώτα στοιχεία που εισέρχονται σε ένα επιχειρησιακό θέατρο.
Το SNMCMG1 ιδρύθηκε στο βελγικό λιμάνι της Οστάνδης στις 11 Μαΐου 1973 για να διασφαλίσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας γύρω από τα λιμάνια της Μάγχης και της βορειοδυτικής Ευρώπης. Αρχικά ονομαζόταν «Standing Naval Force Channel», το όνομά του άλλαξε πολλές φορές για να αντικατοπτρίζει την επεκτεινόμενη περιοχή λειτουργίας του. Σήμερα, ο Όμιλος είναι σε θέση να δραστηριοποιείται σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο.
Το SNMCMG2 αναπτύχθηκε για τη Μεσόγειο, από το 1969. Εξελίχθηκε επίσης με την πάροδο του χρόνου για να αντικατοπτρίζει τις νέες του ευθύνες. Τα SNMCMG2 και SNMCMG1 έλαβαν και τα δύο τα σημερινά τους ονόματα το 2006.
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το ΝΑΤΟ δύναται με τη SNMG2 και τη SNMCMG2 ανεπτυγμένες στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, προκειμένου να παρέμβει αποτρεπτικά σε περίπτωση που ο Ερντογάν αποπειραθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο.