“Όσα δεν φτάνει η Αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια”, αυτό ακριβώς συμβαίνει με φιλοτουρκικό ΜΜΕ, το οποίο προλογίζει ουσιαστικά πιθανή εξέγερση στην Αίγυπτο, με “όχημα” τα εκατομμύρια των Μουσουλμάνων αδελφών, τα οποία ονειρεύονται καταστάσεις ισλαμικής δικτατορίας στην χώρα.
Φιλοτουρκικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο πρόεδρος Σίσι αντιμετωπίζει ένα σφοδρό κύμα φτώχειας, φέρνοντας τον λαό σε απόγνωση, λες και στην ίδια την Τουρκία περνούν “ ζωή χαρισάμενη”.
Το πρόβλημα για τους Τούρκους είναι η χάραξη ΑΟΖ με την Λιβύη, και η παρουσία της αμερικανικής CHEVRON, η οποία ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα έξω από την Αλεξάνδρεια, το οποίο θα δώσει ανάσα στην χώρα αυτή, όπως το ίδιο θα συμβεί και με τα ελληνικά κοιτάσματα νοτίως της Κρήτης.
Το φιλοτουρκικό ΜΜΕ αναφέρει:
"Ο Σίσι χρησιμοποίησε επίσης πρόσφατες δημόσιες ομιλίες ως ευκαιρία να περιγράψει τις υποτιθέμενες εξαιρετικές προσπάθειες που έκανε η κυβέρνησή του για να σώσει την Αίγυπτο από την καταστροφή και να υπονοήσει ότι τα προβλήματα της Αιγύπτου είναι πολύ μεγάλα για να επιλυθούν.
Σε ομιλία του τον περασμένο μήνα, ο Σίσι είπε: «Ορκίζομαι στον Θεό ότι κανείς δεν θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από αυτά που κάνουμε εμείς».
Σε παλαιότερη ομιλία του, υποστήριξε ότι «κανένας πρόεδρος στον κόσμο δεν θα μπορούσε να λύσει αυτά τα προβλήματα».
Σε άλλες ομιλίες, ο Σίσι έχει προτείνει ότι τα προβλήματα της Αιγύπτου είναι αδιαπέραστα, σημειώνοντας ότι και οι προηγούμενοι πρόεδροι δεν μπόρεσαν να τα λύσουν.
Τα πιο ενδεικτικά, ίσως, είναι τα σχόλια του Σίσι για τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 25 Ιανουαρίου 2011.
Τα σχόλιά του ήταν άκρως επικριτικά και αντιπροσωπεύουν μια σημαντική απόκλιση από προηγούμενες ομιλίες του, που τις περισσότερες φορές υμνούσαν την «ένδοξη επανάσταση» ως επίδειξη αιγυπτιακού θάρρους και τιμής.
Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οι παρατηρήσεις του Σίσι υποδηλώνουν ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας άλλης εξέγερσης.
Όπως αναφέραμε σε άρθρο του Νοεμβρίου, ο Σίσι έχει προειδοποιήσει ειδικά τους Αιγύπτιους να μην διαμαρτύρονται, λέγοντας ότι ο δρόμος της εθνικής διαμαρτυρίας «με τρομάζει», διότι θα μπορούσε «να γονατίσει οποιοδήποτε έθνος» και ότι «δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθεί [ στην Αίγυπτο]".
Αυτές οι παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι ο Σίσι ανησυχεί βαθιά. Αν δεν πίστευε ότι οι μαζικές διαμαρτυρίες ήταν μια ρεαλιστική πιθανότητα, δεν θα υπήρχε ανάγκη να εκδίδει αυτού του είδους τις τακτικές νουθεσίες.
Είναι αλήθεια ότι ο Σίσι έχει εδραιώσει την εξουσία σε όλους τους κρατικούς θεσμούς, έκανε πιο αποθαρρυντική την προοπτική διαμαρτυρίας στις πλατείες των πόλεων και δημιούργησε μια ατμόσφαιρα φόβου.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ίσως, οι προηγούμενες εκκλήσεις για διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τον περασμένο Νοέμβριο, δεν κατάφεραν να δώσουν ώθηση.
Ο λόγος για την σημερινή κατάσταση είναι ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φαίνονται τώρα λιγότερο πρόθυμοι να παράσχουν σημαντικές επιχορηγήσεις και δάνεια, για να αγοράσουν κρατικά αιγυπτιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών και τραπεζών, κάτι που οι επικριτές του Σίσι υποστηρίζουν ότι ισοδυναμεί με ξεπούλημα σημαντικών εσόδων.
Για χρόνια, ο Σίσι εκφράζει τη λύπη του για την επικριτική κάλυψη των μέσων ενημέρωσης και αναφέρεται στους επικριτές ως ahl al-shar, ή «ο λαός του κακού». Σε μια παλαιότερη ομιλία, ο Σίσι είπε: «Μην ακούτε κανέναν εκτός από εμένα», αναφέρει το άρθρο.
Στην Τουρκία επικρατεί φόβος και τρόμος, απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, φυλακίζονται εξέχοντες πολιτικοί, και Κούρδοι πολιτικοί σαπίζουν στην φυλακή, ενώ ο λαός στενάζει από την πείνα και την τρομερή ακρίβεια, η οποία έχει απλωθεί και στην ΕΕ.
Αυτός είναι λόγος μαζικές διαμαρτυρίες αλλά όχι για “ένοπλες” εξεγέρσεις, τις οποίες ονειρεύονται οι γείτονες, που δεν μπορούν να βγάλουν πέρα με τον Αιγύπτιο πρόεδρο που τους γνωρίζει από την καλή και την ανάποδη.