Όπως μεταδίδει ο παράνομος Bayrak ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων στην Κύπρο Ουνάλ Ουστέλ πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι.
Ο Ουστέλ ενημέρωσε τον Οκτάι για τα έργα και τις δράσεις που πραγματοποιούνται στα κατεχόμενα. Στη συνομιλία αξιολογήθηκε το «πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας», το οποίο θα συζητηθεί μετά τις συζητήσεις για τον «προϋπολογισμό».
Εξάλλου, όπως αναφέρει δημοσίευμα της κατοχικής εφημερίδας Kıbrıs, σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της Τουρκίας αναφέρεται ότι στη συνομιλία Οκτάι-Ουστέλ συζητήθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ο Ουστέλ εξέφρασε στον Οκτάι τις ευχαριστίες του για τη στήριξη και το ενδιαφέρον προς τους Τουρκοκύπριους.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, ο Ουστέλ χαρακτήρισε ειλικρινή την συνομιλία τους και σημείωσε ότι βασικά θέματα που τους απασχόλησαν ήταν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το «πρωτόκολλο» οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας για το 2023.
«Το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα και όσοι βρίσκονται πίσω από αυτούς να ξέρουν ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να πληγούν τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε και ισχυρίστηκε:
«Δεν εποφθαλμιούμε τα δικαιώματα κανενός, όμως δεν δώσαμε και δεν θα δώσουμε την ευκαιρία σε κανέναν να σφετεριστεί τα δικά μας δικαιώματα, να μας παραγνωρίζει. Σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία θα προστατεύσουμε και θα ασκήσουμε τα δικαιώματά μας.»
Ακόμα ένα βήμα για δημιουργία στρατιωτικής βάσης στο Λευκόνοικο
Σύμφωνα με την κατοχική εφημερίδα Kıbrıs, εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν και δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας το «πρωτόκολλο» ανάμεσα στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς αναφορικά με την «επανατοποθέτηση αγωγών μεταφοράς ενέργειας» στο παράνομο στρατιωτικό αεροδρόμιο Λευκονοίκου.
Το «πρωτόκολλο», που υπεγράφη στην Άγκυρα στις 17 Οκτωβρίου 2022, προβλέπει την κοινή προετοιμασία, έγκριση και τις κατασκευαστικές δραστηριότητες του έργου ανάμεσα στο τουρκικό Υπουργείο Άμυνας, το «υπουργείο οικονομίας και ενέργειας» του κατοχικού καθεστώτος και την «αρχή ηλεκτρισμού» (ΚΙΒ-ΤΕΚ).
Με το «πρωτόκολλο» σκοπός είναι να επανατοποθετηθούν οι αγωγοί μεταφοράς ενέργειας κατά τρόπον ώστε να μην εμποδίζεται η αεροπορική κίνηση στο «αεροδρόμιο».
Το χρηματοδότηση του έργου θα καλυφθεί εκ μέρους της Τουρκίας στο πλαίσιο του «πρωτοκόλλου οικονομικής και δημοσιονομικής συνεργασίας» ανάμεσα στην Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς για το 2022.
Έτσι σχεδιάζεται να καταστεί το «αεροδρόμιο» Λευκονοίκου μια «μόνιμη αεροπορική βάση» στην οποία θα προσγειώνονται τα ένοπλα και μη οπλισμένα πτητικά μέσα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου 2019 το λεγόμενο υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει τη χρήση του εν λόγω αεροδρομίου από μη επανδρωμένα πτητικά μέσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κατόπιν απαίτησης της Τουρκίας εγκρίθηκε η παραχώρησή του «αεροδρομίου» στον κατοχικό στρατό.
Το πρώτο μη επανδρωμένο πτητικό μέσο προσγειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2019 στο «αεροδρόμιο» Λευκονοίκου, το οποίο κτίστηκε το 1982 για να μπορούν να προσγειώνονται αεροπλάνα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.