Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ο Ερντογάν κάτι ετοιμάζει! Προσλαμβάνει 16000 συμβασιούχους υπαξιωματικούς για τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις...Τυχαίο;

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους τους, με την παρατεταμένη ένταση να παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι το οποίο είναι εξόχως ανησυχητικό.

CONTINUE READING

Δεν υπάρχει  σχεδόν ημέρα, εδώ και πάρα πολλούς μήνες που να μην έχουμε κάποια εμπρηστική δήλωση Τούρκου υψηλόβαθμου αξιωματούχου σε βάρος της Ελλάδας, ενώ οι παραβιάσεις του ΕΕΧ και οι υπερπτήσεις σε νησιά μας στο Αιγαίο αποτελούν καθημερινότητα πλέον.

Ο Ερντογάν από την άλλη έχοντας να αντιμετωπίσει την χαμηλή δημοτικότητα του εν όψει των εκλογών, κυρίως λόγω της κάκιστης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά νοικοκυριά, βλέποντας ότι δεν μπορεί να κάνει ουσιαστικά  μακροπρόθεσμα βήματα σε αυτόν τον τομέα, αφενός παίζει το χαρτί του Εθνικισμού σε βάρος της Ελλάδας, αφετέρου προβαίνει σε παροχολογίες περισσότερο  για λόγους εντυπωσιασμού και όχι ουσίας.

Εσχάτως ενεργοποιεί έκτακτες προσλήψεις συμβασιούχων υπαξιωματικών, προκειμένου να αντλήσει ψήφους αλλά και να επαυξήσει το δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεών του, το οποίο ωστόσο πέραν της εσωτερικής τουρκικής πολιτικής, ενδιαφέρει για ευνόητους λόγους και την Ελλάδα.

"Η αναμενόμενη ανακοίνωση από την MSB έφτασε! Θα προσληφθούν χιλιάδες συμβασιούχοι ιδιώτες", αναφέρει σχετικά άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχεδιάζει φέτος να προσλάβει 16000 συμβασιούχους υπαξιωματικούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν, το Υπουργείο συνεχίζει να εργάζεται για την αύξηση των αποτελεσματικών, αποτρεπτικών και αξιοσέβαστων δυνατοτήτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αφενός οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύονται με προϊόντα εγχώριας και εθνικής αμυντικής βιομηχανίας, αφετέρου το επίπεδο ετοιμότητας του προσωπικού διατηρείται σε υψηλό επίπεδο με ασκήσεις.

Εκτός από αυτά, μεταξύ των σημαντικών εργασιών είναι και η πρόσληψη προσωπικού.

Μετά τις μελέτες που έγιναν με επίγνωση της ζωτικής σημασίας του καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, προσλήφθηκαν πέρυσι από το Υπουργείο 12.940 συμβασιούχοι ιδιώτες και υπαξιωματικοί.

Ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τοποθετήθηκαν στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων, πάνω από 10.000  από το προσωπικό που προσλήφθηκε ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του και ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το Υπουργείο σχεδιάζει φέτος να προσλάβει συνολικά 16.000 υπαξιωματικούς."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Ερντογάν  έχει επαυξήσει την δύναμη των Ενόπλων του Δυνάμεων κατά 12940 στελέχη το 2022 , ενώ σκοπεύει να προβεί στην πρόσληψη 16000 νέων στελεχών το 2023.

Συγκεντρωτικά αυτή είναι μια δύναμη 28940 στρατιωτικών μόνο την τελευταία διετία.

Σημειωτέον ότι μετά το πραξικόπημα του 2016 το καθεστώς Ερντογάν με πολυάριθμες προσλήψεις προσπάθησε να καλύψει τα «πολλά κενά» στην αλυσίδα της Διοίκησης των ΤΕΔ στα χαμηλά κλιμάκια πρωτίστως, με πρόσληψη πιστών οπαδών του.

Στα πλαίσια αυτά αύξησε το ποσοστό επαγγελματικού στρατιωτικού προσωπικού από 43,2% που ήταν το 2016 σε 47.71% το 2018 και όπως αντιλαμβανόμαστε η ποσόστοση αυτή αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.

Είναι επίσης γεγονός ότι επαγγελματίες στρατιωτικοί στελεχώνουν αποκλειστικά σχεδόν τις Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις, με τις οποίες έχουν γεμίσει τα μικρασιατικά παράλια απέναντι από τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Οι Τουρκικές Ειδικές Δυνάμεις στα μικρασιατικά παράλια

Η Στρατιά Αιγαίου διαθέτει  3 οργανικές Ταξιαρχίες Καταδρομών (7,11,19) και  την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών) με έδρα τη Foca (Φώκαια).

Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει Υπό Διοίκηση (ΥΔ) την Ταξιαρχία Πεζοναυτών που εδρεύει στη Foca (Φώκαια), η οποία υπάγεται εν ειρήνη στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

Επιπλέον αυτών στα μικρασιατικά παράλια εδρεύουν 1 Ταξιαρχία καταδρομών Στρατοχωροφυλακής,  2 Συγκροτήματα SAT και 2 Συγκροτήματα SΑS, Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων των Bordo Bereli, με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) και Σύνταγμα Έρευνας-Διάσωσης Μάχης των Bordo Bereli με έδρα τη Σμύρνη και κλιμάκιο στον κόλπο του Guluk.

Τέλος  υπάρχουν η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir και η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου.

Ειδικότερα:

7 ΤΑΞΚΔ (7η Ταξιαρχία Καταδρομών), με έδρα το Izmit (Νικομήδεια)

19 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Edremit (Αδραμύτιο), ενώ μία Μοίρα της εδρεύει στο Ezine και άλλη μία στο Burhaniye

11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli

Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο)

Ταξιαρχία Καταδρομών της 2ΤΑΞΚΔ-ΣΧ (2ης Ταξιαρχίας Καταδρομών Στρατοχωροφυλακής) με έδρα τη Bornova (Βορείως Σμύρνης)

Άμεσες ενισχύσεις Ειδικών Δυνάμεων

Οι παραπάνω Ειδικές δυνάμεις δύνανται να ενισχυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα με άλλες 2 ΤΑΞΚΔ του 4ου ΣΣ, την 1ΤΑΞΚΔ –Αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri (Καισάρεια) και την 2 ΤΑΞΚΔ με έδρα το Bolu (ΒΔ της Άγκυρας), καθώς επίσης και με τρείς (3) ΤΑΞΚΔ (Bordo Bereli) από την Άγκυρα.

Οι παραπάνω λίαν επίλεκτες δυνάμεις μαζί με την ΤΑΞΠ/Ν (Ταξιαρχία Πεζοναυτών με έδρα τη Foca), αποτελούν πολύ μεγάλη απειλή κατά των νησιών μας.

 

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι  η ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR