Cyprus
Updated at:

Τουρκία και ψευδοκράτος απειλούν Ελλάδα και Κύπρο με θερμό επεισόδιο το 2023 στη ΝΑ Μεσόγειο

Φαίνεται ότι είναι δύσπεπτο για την Τουρκία και το ψευδοκράτος, το γεγονός ότι Κύπρος και Διεθνής κοινότητα προχωρούν ανεπηρέαστες τις  καθόλα νόμιμες ενέργειές τους για την ανεύρεση κοιτασσμάτων υδρογονανθράκων, εντός θαλάσσιων οικοπέδων της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου.

Έτσι προχώρησαν στην συνήθη πλέον πρακτική τους, εκτοξεύοντας νέες απειλές κατά της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα Τουρκικό ΜΜΕ, σε άρθρο του με τίτλο "Η ΤΔΒΚ και η Τουρκία θα εμποδίσουν τη «μονομερή» ελληνοκυπριακή δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο", προαναγγέλει ότι το 2023 θα είναι θερμό στη ΝΑ Μεσόγειο, κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:

CONTINUE READING

"Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) και η εγγυήτρια δύναμη της Τουρκία,  θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση των μονόπλευρων δραστηριοτήτων της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Οι δηλώσεις του υπουργείου ήρθαν μια ημέρα αφότου η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μια κοινοπραξία αποτελούμενη από ενεργειακές εταιρείες, η Eni από την Ιταλία και η γαλλική Total, επισπεύδουν τα σχέδια για την εκμεττάλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά της υπό ελληνική διοίκηση Κύπρου, μετά την ανακάλυψη ενός τρίτου κοιτάσματος που περιέχει 2 τρισεκατομμύρια-3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια υδρογονανθράκων. στην ίδια αδειοδοτημένη περιοχή εξερεύνησης.

«Οι δραστηριότητες που διεξάγονται στο έκτο αγροτεμάχιο της λεγόμενης «αποκλειστικής οικονομικής ζώνης»,όπου η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχει μονομερώς αποφανθεί, παραβιάζουν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού», ανέφερε σε γραπτή ανακοίνωση το υπουργείο.

Το εν λόγω οικόπεδο συμπίπτει επίσης με την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, υποστήριξε το υπουργείο. «Όσο η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία δεν διστάζει να λάβει μέτρα που αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζει να σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, εμείς, μαζί με τη Δημοκρατία της Τουρκίας, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας», τόνισε.

Η ΤΔΒΚ έχει διατυπώσει σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις προτάσεις για συνολική και εποικοδομητική συνεργασία για την επίλυση του ζητήματος των πόρων υδρογονανθράκων, που έχει γίνει στοιχείο πίεσης στην περιοχή, μέσω του διαλόγου, υπενθύμισε το υπουργείο.

«Υπενθυμίζουμε στη διεθνή κοινότητα, καθώς και στις εταιρείες και τις εμπλεκόμενες χώρες, ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν εκπροσωπεί τον τουρκοκυπριακό λαό, δεν έχει την εξουσία να λαμβάνει αποφάσεις για λογαριασμό μας και όλες οι μονομερείς δραστηριότητες που διεξάγει με την επονομαζόμενη «Κυπριακή Δημοκρατία» σχετικά με τη θαλάσσια δικαιοδοσία του νησιού είναι παράνομες», ανέφερε.

Η τουρκοκυπριακή κυβέρνηση τόνισε επίσης ότι η πρόταση της Τουρκίας να διοργανώσει μια περιφερειακή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή όλων των σχετικών παραγόντων από την περιοχή είναι σε ισχύ.

«Η πρότασή μας για συνεργασία για το θέμα είναι ακόμη στο τραπέζι», κατέληξε το υπουργείο.

Η Ελληνική Κύπρος προσπαθεί να εκμετταλευθεί το «υποσχόμενο δυναμικό της περιοχής» και να εξάγει υδρογονάνθρακες. εν μέσω  ενεργειακής κρίσης που επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου για εξαγωγή τουλάχιστον μέχρι το 2050, σύμφωνα με ανάλυση του "East Mediterranean Gas Forum", ενός φορέα που αποτελείται από Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ, Γαλλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη, στο οποίο η Τουρκία και η ΤΔΒΚ δεν περιλαμβάνονται.

Η Άγκυρα θεωρεί το φόρουμ μη ρεαλιστικό σχηματισμό, καθώς αγνοεί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ.

Η Tουρκία τονίζει ότι ορισμένες χώρες με πολιτικά κίνητρα ίδρυσαν το φόρουμ και ονειρεύονται να αφήσουν την Τουρκία έξω από την ενεργειακή εξίσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε απάντηση στη μονομερή γεώτρηση της Κύπρου υπό την ελληνική διοίκηση, η Τουρκία και η αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης, υπέγραψαν δύο ξεχωριστά σύμφωνα το 2019  το ένα για τη στρατιωτική συνεργασία και το άλλο για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της περιοχής.

Βασιζόμενοι στις συμφωνίες, η Τρίπολη και η Άγκυρα επέκτειναν τη συνεργασία τους και υπέγραψαν μια άλλη συμφωνία εξερεύνησης ενέργειας τον Οκτώβριο, μια κίνηση που προκάλεσε οργή από την Ελλάδα, την Αίγυπτο και την ελληνοκυπριακή διοίκηση που υποστηρίζουν ότι καμία πλευρά δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στις αμφισβητούμενες περιοχές.

Το νησί της Κύπρου βιώνει  έναν αγώνα δεκαετιών μεταξύ των δύο λαών του, των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων.

Οι εθνοτικές επιθέσεις που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1960 ανάγκασαν τους Τουρκοκύπριους να αποσυρθούν σε θύλακες για την ασφάλειά τους και ένα πραξικόπημα του 1974 με στόχο την προσάρτηση της Ελλάδας οδήγησε στη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας.

Η σύγκρουση συνεχίζεται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ καταβλήθηκαν  πολλαπλές διεθνείς προσπάθειες για λύση. Ο ΟΗΕ εργάζεται εδώ και χρόνια για να καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για το Κυπριακό, προτείνοντας ένα σχέδιο επανένωσης για μια ομοσπονδία και χρηματοδοτώντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες που τελικά κατέρρευσαν.

Ενώ η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση υποστηρίζουν την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για ομοσπονδιακή ελληνοκυπριακή διοίκηση, η ΤΔΒΚ και η εγγυήτριά της Τουρκία έχουν ζητήσει αποφασιστικά μια λύση δύο κρατών, τονίζοντας ότι «η κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων είναι αδιαπραγμάτευτοι».

Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με τη γείτονά της στο Αιγαίο, την Ελλάδα, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα δικαιώματα εξερεύνησης φυσικού αερίου και πετρελαίου στα κοινά τους ύδατα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται πως Τουρκία και ψευδοκράτος είναι απομονωμένες από τις χώρες της ΝΑ Μεσογείου, ακολουθώντας μια επιθετική πολιτική σε βάρος της Κύπρου, προτάσσοντας επιχειρήματα τα οποία στερούνται βάσης και νόμιμου υπόβαθρου, ενώ έρχονται σε αντίθεση με τις επιταγές και προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της θάλασσας, αλλά και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τις οποίες η μόνη αποδεκτή λύση είναι αυτή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και όχι αυτής των 2 ανεξάρτητων κρατών που υποστηρίζουν Τουρκία και ψευδοκράτος.

Μένει να δούμε αν η Τουρκία θα πραγματοποιήσει τις απειλές της για θερμό 2023 σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, κάτι το οποίο εκτιμούμε πως συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να επισυμβεί, με έναν  Ερντογάν που επιθυμεί να μείνει στην εξουσία της χώρας του με οποιοδήποτε τίμημα. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR