Νέο κοίτασμα μεγέθους περίπου 2 με 3 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) εντοπίστηκε στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στον στόχο “Ζευς 1” στο οικόπεδο 6 από το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ΕΝΙ-Total Energies. Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου επιβεβαίωσε με επίσημη ανακοίνωση την ανακάλυψη. Το νέο κοίτασμα όπως δηλώνει η Λευκωσία εκτιμάται ότι είναι ίσο ή μεγαλύτερο από το κοίτασμα που είχε ανακαλυφθεί τον περασμένο Αύγουστο στο ίδιο οικόπεδο, στον στόχο “Κρόνος 1” μεγέθους 2,5 tcf.
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη η υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα τα οποία, όπως είπε, αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας για την ερευνητική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Μαζί με τα 3.5 Tcf του Ζευς και τα 2,5 tcf από γεώτρηση “Κρόνος-1” (Τεμάχιο 6), έχουμε μέχρι σήμερα στην κυπριακή ΑΟΖ ανακαλύψεις φυσικού αερίου που ανέρχονται στα 15 με 18 Tcf».
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε το μεσημέρι από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρεται ότι «ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης “Zeus-1”, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V. Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο “Tungsten Explorer” σε απόσταση 162 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου, 5 χιλιόμετρα δυτικά της γεώτρησης “Cronos-1” και σε βάθος νερού 2.300 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 105 μέτρων, με ποσότητες που σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανέρχονται συνολικά σε 2 με 3 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf)».
Συγκεκριμένα, στο τεμάχιο 12 το κοίτασμα “Αφροδίτη” εκτιμάται στα 4.5 Tcf, ενώ η αρχική εκτίμηση του κοιτάσματος “Γλαύκος” στο Τεμάχιο 10 ήταν στα 5-8 Tcf. Επιπλέον, στο Τεμάχιο 6 είχε ανακαλυφθεί το 2018 ταμιευτήρας φυσικού αερίου εξαιρετικής ποιότητας στον στόχο “Calypso-1”.
Ερωτηθείσα για το πότε αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης των πεδίων, η υπουργός Ενέργειας ανέφερε χθες ότι ο μέχρι στιγμής προγραμματισμός παραπέμπει στο 2027, ωστόσο, σημείωσε «θα πρέπει να δούμε και να αποφασίσουμε πόσες ποσότητες και που θα εξάγουμε, σε ποιες τιμές, τι ποσότητες θα απορροφά η ίδια η αγορά της Κύπρου και πολλές άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να διευκρινιστούν». Σύμφωνα και με την Πηλείδου η κυβέρνηση αναμένει και τις ανακοινώσεις από την εταιρεία Chevron για να δει πως θα προχωρήσει στη συνέχεια.
Το τεμάχιο 6, στο οποίο εντοπίστηκε και το νέο κοίτασμα, αποτελεί ένα από τα σημεία που η Τουρκία έχει χαρτογραφήσει ένα τμήμα ως μέρος της υφαλοκρηπίδας της και πριν από πέντε χρόνια όταν έγινε η αδειοδότηση από την Λευκωσία απείλησε με casus belli. Σε κείμενο που κατέθεσε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 12 Απριλίου 2017, χαρακτήριζε «προκλητική ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης να δώσει άδεια για έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων για το οικόπεδο 6, το οποίο μερικώς κείται εντός των εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο». Τον περασμένο Αύγουστο μετά την επίσημη ανακοίνωση των εταιρειών Τotal-ENI για την ανακάλυψη κοιτάσματος στο “Κρόνος 1”, η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι το κοίτασμα που είχε ανακαλυφθεί ήταν εκτός τουρκικής υφαλοκρηπίδας και δεν υπήρξε καμία άλλη αντίδραση.
Μεγαλύτερο το νέο κοίτασμα
Μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος “Κρόνος 1”, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι «το πλοίο-γεωτρύπανο Tungsten Explorer που πραγματοποίησε τη γεώτρηση στον “Κρόνο” σε βάθος νερού 2.287 μέτρων βρίσκεται ήδη στον στόχο “Zeus 1” για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6, η οποία θα επιτρέψει δυνητικά τον εντοπισμό σημαντικών και επιπρόσθετων ποσοτήτων φυσικού αερίου και έτσι θα ξεκλειδώσει επιπλέον προοπτικές και δυνατότητες στην περιοχή». Στη συνέχεια ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας αναφέρει τα εξής:
«Το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης “Cronos-1”, εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των ΕNI Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V. Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο Tungsten Explorer σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf)».