Africa
Updated at:

Στροφή των ΗΠΑ προς την Αίγυπτο που αναγορεύεται σε ενεργειακή υπερδύναμη - Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα και η ΝΑ Μεσόγειος

"Η Αίγυπτος αξιολογεί νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μεσόγειο", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Το έγκυρο ενημερωτικό δελτίο ενέργειας αναφέρει ότι το πεδίο έχει αποθέματα 3,5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών.

Η Αίγυπτος ανακάλυψε ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτογραμμής της Μεσογείου, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλα σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης σήμερα, Παρασκευή.

Είπε ότι τα αποθέματα του κοιτάσματος εξακολουθούν να αξιολογούνται, αλλά η έγκυρη οικονομική έρευνα της Μέσης Ανατολής αυτόν τον μήνα είπε ότι έχει 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου.

Το κοίτασμα ήταν στο Nargis, ένα από τα τέσσερα υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης στα οποία η Chevron έχει λειτουργικά συμφέροντα μαζί με την Tharwa Petroleum Co της Αιγύπτου, αναφέρει ο ιστότοπος της αμερικανικής εταιρείας πετρελαίου.

Το τελευταίο εύρημα θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της Αιγύπτου να τοποθετηθεί ως ενεργειακός κόμβος στην ανατολική Μεσόγειο μετά την ανακάλυψη του 2015 από την ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni του τεράστιου κοιτάσματος αερίου Zohr.

Έρχεται σε μια εποχή που η αιγυπτιακή οικονομία είναι βαθιά ταραγμένη από τις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την πανδημία του κορωνοϊού πριν από αυτόν.

Η Αίγυπτος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στη Βόρεια Αφρική μετά την Αλγερία και αντιπροσωπεύει περίπου το 1,7 τοις εκατό των αποδεδειγμένων αποθεμάτων παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Στατιστική Επιθεώρηση Ενέργειας της BP 2022.

Παρήγαγε περίπου 67,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου πέρυσι.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι λένε ότι η Αίγυπτος εξάγει φυσικό αέριο αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα στην Ευρώπη φέτος και ελπίζει να αυξηθεί σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον επόμενο χρόνο.

Υπογραμμίζοντας την απελπισμένη ανάγκη της να ενισχύσει τις εξαγωγές, οι αρχές έχουν φέτος χαμηλώσει τα φώτα των δρόμων και τον φωτισμό των δημόσιων κτιρίων για να διαθέσουν περισσότερο φυσικό αέριο για εξαγωγή.

Η Αίγυπτος επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του πλούτου της στο φυσικό αέριο. Η βορειοαφρικανική χώρα επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τα τόσο απαραίτητα αποθέματα ξένου συναλλάγματος μέσω της επέκτασης των ερευνητικών έργων, της ανάπτυξης σταθμών υγροποίησης, της αύξησης των εξαγωγών, της υπογραφής συνεργασιών και του περιορισμού της εγχώριας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Η χώρα εξήγαγε φυσικό και υγροποιημένο αέριο αξίας 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2021-2022, το οποίο έληξε στις 30 Ιουνίου.

Η Αίγυπτος ήταν εισαγωγέας φυσικού αερίου μεταξύ 2015 και 2017, καθώς η εγχώρια ζήτηση αντιστάθμισε την προσφορά, πριν από την ανακάλυψη και την έναρξη της παραγωγής στο Zohr.

Θεωρούμενο το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ανατολική Μεσόγειο, το Zohr υπολογίστηκε τον Αύγουστο του 2015 ότι περιέχει 850 bcm φυσικού αερίου, είπε η Eni. Η ανακάλυψη προκάλεσε έναν αγώνα δρόμου για περισσότερα αποθέματα φυσικού αερίου από τις χώρες της περιοχής.

Η Αίγυπτος επέστρεψε στο καθεστώς εξαγωγέα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Το 2021, η Eni πραγματοποίησε τρεις ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη δυτική περιοχή της Αιγύπτου, με δυνατότητα για έως και 50 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου σε αποθέματα.

Οι ανακαλύψεις του περασμένου έτους περιελάμβαναν αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων στην αναπτυξιακή παραχώρηση Mleiha στην περιοχή της Δυτικής Ερήμου. Το συμπύκνωμα είναι ένα προσοδοφόρο υγρό που σχετίζεται με την παραγωγή αερίου. Οι νέες ανακαλύψεις συνδέονται με πεδία όπου οι αρχικές δοκιμές έδειξε σταθερές ροές πετρελαίου έως και 2.500 βαρέλια την ημέρα.

Συνάντηση του γραμματέα Μπλίνκεν με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι

Εν τω μεταξύ πρίν από 2 ημέρες ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον ΥΠΕΞ Μπλίνκσεν, με τον εμπρόσωπο τύπου του State Department να αναφέρει :

"Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπνέλ Φατάχ ελ Σίσι στην Ουάσιγκτον, DC κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής Ηγετών ΗΠΑ-Αφρικής.

Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε τη δέσμευσή μας στη στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ-Αιγύπτου, επαίνεσε την επιτυχή φιλοξενία της COP27 από την Αίγυπτο και συζήτησε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του σημαντικού ρόλου της Αιγύπτου στην προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή και των δεκαετιών διμερών αμυντικών μας δεσμών.

Τόνισε τη σημασία ενός διπλωματικού ψηφίσματος για το Μεγάλο Φράγμα της Αναγέννησης της Αιθιοπίας που θα προστατεύει τα συμφέροντα όλων των μερών. Ο Γραμματέας επανέλαβε επίσης ότι η διμερής σχέση ενισχύεται από την απτή πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο. Ο Γραμματέας αναγνώρισε τις πρόσφατες απελευθερώσεις πολιτικών κρατουμένων από την Αίγυπτο και ενθάρρυνε περαιτέρω πρόοδο για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Αίγυπτος μετά μάλιστα την νέα ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, που  έγκυρη οικονομική έρευνα της Μέσης Ανατολής αυτόν τον μήνα είπε ότι έχει 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, αναγορεύεται σε ενεργειακή υπερδύναμη στην Βόρεια Αφρική και ΝΑ Μεσόγειο.

Το κοίτασμα ήταν στο Nargis, ένα από τα τέσσερα υπεράκτια τετράγωνα εξερεύνησης στα οποία η Chevron έχει λειτουργικά συμφέροντα μαζί με την Tharwa Petroleum Co της Αιγύπτου.

Το γεγονός αυτό να αντανακλά και στην σημαντικότατη βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ, πράγμα που φάνηκε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του State Department, που ακολούθησαν την πρόσφατη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου με τον Αμερικανό ΥΠΑΞ.

Αντιλαμβανόμαστε  εύκολα τη σπουδαιότητα που  έχει για τη χώρα μας ,το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις της τόσο με τις  ΗΠΑ, όσο και  με την Αίγυπτο είναι εξαιρετικές, σε αντίθεση με την Τουρκία, της οποίας οι σχέσεις με τις εν λόγω δύο χώρες βαίνει από το κακό στο χειρότερο.

Η τελευταία κίνηση της Αιγύπτου οριοθέτησης της ΑΟΖ της έστω και μονομερώς με την Λιβύη, ήταν ηχηρότατο χαστούκι στην "Γαλάζια Πατρίδα" και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ παράλληλα βλέπουμε ότι παρά τους πομπώδεις λόγους, ο Ερντογάν δεν κάνει βήμα και δεν  πήγε το γεωτρύπανό του νοτίως της Κρήτης , όπως διατυμπάνιζε. 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR