Με μια παράνομη αντι - NAVTEX προσπαθεί να «απαντήσει» η Άγκυρα σε άσκηση που έχει ετοιμάσει το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό σε περιοχή μεταξύ Ρόδου και Κύπρου, η οποία έχει προκαλέσει φρενίτιδα στην Άγκυρα.
“Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα πραγματοποιήσει βολές στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των ορίων της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Το τουρκικό Τμήμα Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας στην Αττάλεια εξέδωσε NAVTEX για το θέμα”, αναφέρουν τουρκικές πηγές.
Η ανακοίνωση της Τουρκίας αφορά “ τουρκική περιοχή” για την οποία εκδόθηκε NAVTEX, από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό με αριθμό MA31-447/22, αφού για την περιοχή υπεύθυνος είναι ο σταθμός της Ατάλειας”.
Αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λευκωσίας, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για την περιοχή που έχει ήδη δεσμευτεί από την Κύπρο για λογαριασμό του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle».
Οι βολές του γαλλικού πολεμικού ναυτικού υλοποιούνται σε περιοχή που ενώνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα περιλαμβάνει πραγματικά πυρά αλλά και πτήσεις των αεροσκαφών Rafale που μεταφέρει το γαλλικό αεροπλανοφόρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η άσκηση του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιηθεί κανονικά και θα περιλαμβάνει πραγματικά πυρά αλλά και πτήσεις των αεροσκαφών Rafale που μεταφέρει το γαλλικό αεροπλανοφόρο.
Το «Charles de Gaulle», οι 42.500 «τόνοι διπλωματίας» της Γαλλίας, κατέχει τρεις πρωτιές. Είναι το πρώτο πυρηνοκίνητο πολεμικό πλοίο επιφανείας της Γαλλίας, το πρώτο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο που κατασκευάστηκε ποτέ στην Ευρώπη και το μοναδικό που κατασκευάστηκε εκτός ΗΠΑ.
Με μήκος 260 μέτρα, πλάτος 64 μέτρα, ύψος 75 μέτρα και πλήρες εκτόπισμα 42.500 τόνων, το «Charles de Gaulle» ισοδυναμεί με ένα κτίριο 25 ορόφων. Οι τεράστιοι χώροι αποθήκευσής του για εκατομμύρια ανταλλακτικά καθιστούν σχεδόν σπάνια την ανάγκη επιστροφής του σε κάποιον ναύσταθμο για τη συντήρησή του, ενώ ο πυρηνικός αντιδραστήρας του διασφαλίζει, εκτός από την ενεργειακή αυτονομία άνω των επτά ετών, ταχύτητα σχεδόν 50 χιλιομέτρων ανά ώρα (περίπου 27 κόμβων), η οποία, παρόλο που είναι μικρότερη από παλαιότερα γαλλικά αεροπλανοφόρα, εξασφαλίζει την προσνήωση και απον
ήωση βαρύτερων πολεμικών αεροσκαφών.
Και αυτό ακριβώς είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημα αυτής της πλωτής πολιτείας, αφού το «Charles de Gaulle», με πλήρωμα 2.000 ανδρών και γυναικών, μπορεί να φιλοξενήσει έως και 40 πολεμικά αεροσκάφη στο κατάστρωμα, συνολικής επιφάνειας 12.000 τετραγωνικών μέτρων.
Εκτός από τα πολεμικά ελικόπτερα AS565 Panther και AS365 Dauphin, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές και ποικίλες αποστολές, και τα αεροσκάφη επιτήρησης E-2C Hawkeye, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου μπορεί να μεταφέρει περισσότερα από 30 μαχητικά Rafale M, τα εμβληματικά πολεμικά αεροπλάνα της Γαλλίας, τα οποία χαρακτηρίζονται διπλωματικό όπλο πυρηνικής αποτροπής.
Παρόλο που, όπως υποστηρίζουν γαλλικές στρατιωτικές πηγές, το «Charles de Gaulle» θα κατευθυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε «ετοιμότητα μάχης», δηλαδή με πλήρες πολεμικό φορτίο που περιλαμβάνει κατευθυνόμενους πυραύλους εδάφους - αέρος Aster 15 μέγιστης ακτίνας δράσης, πυραύλους Mistral μικρής εμβέλειας, πυροβόλα F2 20 mm, ανθυποβρυχιακό οπλοστάσιο και εξελιγμένα ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού, στόχευσης και ηλεκτρονικών παρεμβολών, η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου θα συνοδεύεται και από άγνωστο αριθμό πολεμικών πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων.