Την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει να επιτίθεται στην Ελλάδα με κάθε πρόσφορο τρόπο, στην Μεσόγειο συνεχίζεται μια άλλη κόντρα πολύ μεγαλύτερη. Αυτή των ΗΠΑ και της Ρωσίας, με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η Μόσχα διαθετει σύμφωνα με ουκρανικές πηγές 9 πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο εκ των οποίων τα 5 μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους κρουζ τύπου Kalibr.
Συνολικά έχουν έτοιμους προς εκτόξευση 76 πυραύλους αυτού του τύπου. Η Τουρκία δεν επέτρεψε στα πλοία που έχουν αυτούς τους πυραύλους να περάσουν στη Μαύρη Θάλασσα.
Ως αποτέλεσμα αυτά έχουν περιοριστεί στις ακτές της Συρίας και πέριξ της Κύπρου, στο χώρο δικαιοδοσίας της οποίας έχει δεσμευτεί και περιοχή για βολές τους.
Αυτό που φαίνεται ωστόσο να προβληματίζει ακόμα περισσότερο τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι η πιθανολογούμενη ύπαρξη υποβρυχίων της Ρωσίας.
Γι΄αυτό τον σκοπό οι ΗΠΑ έχουν στείλει σύμφωνα με καλά πληροφορημένες στρατιωτικές πηγές το ερευνητικό σκάφος «Maury».
Ο λόγος αποστολής του συγκεκριμένου σκάφους είναι ότι διαθέτει πολύ ισχυρά σόναρ που μπορούν να αποκαλύψουν τα ρωσικά υποβρύχια που έχουν την δυνατότητα να κρυφτούν σε πολύ μεγάλα βάθη.
Το συγκεκριμένο σκάφος εθεάθη τελευταία φορά νοτιοανατολικά της Καρπάθου με κατεύθυνση νοτιοανατολικά. Προς την περιοχή δηλαδή που κινούνται και τα ρωσικά σκάφη επιφανείας και πιθανόν τα υποβρύχια.
Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί και η πτήσεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των αεροσκαφών P-8 Poseidon.
Πρόκειται για ένα σχετικά νεότευκτο σκάφος καθώς είναι κατασκευασμένο μόλις το 2016.
Το πλήρωμά του αποτελείται κυρίως από πολίτες και επιστήμονες και το σκάφος υπάγεται στην Στρατιωτική Διοίκηση Θαλάσσιων Μεταφορών των ΗΠΑ.
Τα πλοία έρευνας της κατηγορίας Pathfinder διαθέτουν τρεις γερανούς πολλαπλών χρήσεων και πέντε βαρούλκα συν μια ποικιλία ωκεανογραφικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των ηχοβολιστών πολλαπλών ακτίνων, ρυμουλκούμενων σόναρ και αναλώσιμων αισθητήρων.
Αυτά τα πλοία είναι σε θέση να μεταφέρουν εκτοξευτήρες υδρογραφικών ερευνών (HSL) μήκους 34 ποδιών (10 m) για συλλογή δεδομένων σε παράκτιες περιοχές με βάθη μεταξύ 10 και 600 μέτρων (33 και 1.969 πόδια) και σε βαθιά νερά έως 4.000 μέτρα (13.000 πόδια). Ένας μικρός κινητήρας ντίζελ χρησιμοποιείται για πρόωση σε ταχύτητες ρυμούλκησης έως και 6 κόμβων (11 km/h, 6,9 mph).
Τα HSL φέρουν σόναρ SIMRAD υψηλής συχνότητας, τοποθετημένα στο κύτος και πλευρικά σόναρ σάρωσης. Το USNS Maury, η πιο πρόσφατη προσθήκη στον στόλο των πλοίων έρευνας, είναι εξοπλισμένο με μια πισίνα 18 επί 18 ποδιών (5,5 επί 5,5 μ.) για την ανάπτυξη και την ανάκτηση ποικίλων συστημάτων αποστολής, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων υποβρύχιων οχημάτων (AUV)