Μπαράζ συναντήσεων είχαν αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείο εθνικής άμυνας με εκπροσώπους εταιρειών από το Ισραήλ και την Γαλλία για λίαν κρίσιμα αμυντικά συστήματα, για λογαριασμό του ελληνικού στρατού.
Συγκεκριμένα την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση του εκπροσώπου της εταιρείας «Elbit Systems», κ. Shalom Levy (VP Marketing), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση εκ μέρους της εταιρείας, των λύσεων που προσφέρει στον τομέα του Ηλεκτρονικού Πολέμου.
Οι Ισραηλινοί είναι γνωστό ότι πρωτοπορούν στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η χώρα μας αναζητά ισχυρά συστήματα που θα ανταποκρίνονται σε πολλά είδη αποστολών , ενόψει των τουρκικών προκλήσεων.
Υπενθυμίζουμε ότι η Αθήνα αναζητά την δημιουργία ενός στα νησιά μας και στον Έβρο ενός ενοποιημένου δικτύου συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου με σκοπό την παρεμβολή , την διακοπή της επικοινωνίας των τουρκικών UAV, με τους σταθμούς ελέγχου τους και την καταστροφή τους ή τον έλεγχό τους από εμάς.
Περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν δεν είναι γνωστές, αλλά αναμένουμε να μάθουμε σύντομα, τι ακριβώς παζαρεύουμε με τους Ισραηλινούς, ενόψει των συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα από ΗΠΑ
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας Skydweller Aero, σχετικά με Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV).
Η Skydweller είναι μια αμερικανο-ισπανική αεροδιαστημική εταιρεία που αναπτύσσει λύσεις για μη επανδρωμένα αεροσκάφη με χρήση της ηλιακής ενέργειας, τα οποία είναι ικανά να επιτύχουν αέναη πτήση με την υψηλότερη και πιο ουσιαστική χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου.
Χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο μακροβιότερο συνεχές πρόγραμμα πτήσεων με ηλιακή ενέργεια στην ιστορία, η ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική startup, αναπτύσσει μια νέα κατηγορία μη επανδρωμένων αεροσκαφών, παρέχοντας την ανθεκτικότητα των γεωσύγχρονων δορυφόρων με τις ισχυρές δυνατότητες ανίχνευσης και την εμβέλεια μιας μεγάλης αερομεταφερόμενης πλατφόρμας.
Έρχεται παρτίδα νέων πυρομαχικών 155 χιλ από την γαλλική εταιρεία NEXTER
Την Παρασκευή 02 Δεκεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε συνάντηση επιτελών του ΓΕΣ με εκπροσώπους της εταιρείας NEXTER, σχετικά με πυρομαχικά 155 χιλ. μακρού βεληνεκούς.
Δεν γνωρίζουμε για ποιο είδος πυρομαχικού ενδιαφερόμαστε, αλλά η εταιρεία κατασκευάζει το βλήμα ONUS MkII.
Το συγκεκριμένο είναι τύπου fire and forget σχεδιασμένο για να διατρυπάει διάφορους τύπους σταθερών ή κινητών τεθωρακισμένων οχημάτων.
Στόχος είναι να εξουδετερωθούν ή να καταστραφούν τεθωρακισμένα οχήματα. Με πλήρως διαλειτουργικό κέλυφος, τα βλήματα BONUS MkII μπορούν να εκτοξευθούν από όλα τα σημερινά και μελλοντικά πυροβόλα συμβατά με το πρότυπο JB MoU, συμπεριλαμβανομένων διαμετρήματος 52, καθώς και από άλλα συστήματα.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του βλήματος BONUS MkII είναι η ασυναγώνιστη πιθανότητα επιτυχίας του, αναφέρει η εταιρεία.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και την διερεύνηση αγορά αιωρο
ύμενων πυρομαχικών τότε η μεγάλη εικόνα μας δείχνει ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται σε καλό δρόμο, με αμυντικά προγράμματα που θα βοηθήσουν πραγματικά την χώρα μας.
Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα εκπρόσωποι της νοτιοαφρικανικής Paramount Group, παρουσίασαν σε Αξιωματικούς του ΓΕΣ, τις δυνατότητες της εταιρείας στον τομέα των αιωρούμενων πυρομαχικών.
Μιλήσαμε για την πιθανότητα η συζήτηση να αφορά τον αιωρούμενο πυρομαχικό N-Raven.
Μιλάμε ουσιαστικά για για ένα drone-αυτοκτονίας βάρους 41 κιλών, με ικανότητα μεταφοράς πυρομαχικών 10-15 κιλών, σε απόσταση 250 χιλιομέτρων, ενώ δύναται να αιωρείται πάνω από τον στόχο για 2 ώρες.
Πλεονέκτημά του είναι η δυνατότητα συνεργασίας σε σμήνος (swarming) μαζί με παρόμοια drone του ιδίου τύπου, αποτελώντας μια τρομερή απειλή.
Ελπίζουμε να υλοποιηθούν όλα αυτά τα προγράμματα, και να αποκτήσουμε συστήματα που θα πολλαπλασιάσουν κατά πολύ τις τουρκικές απώλειες σε περίπτωση πιθανής πάντα ελληνοτουρκικής σύγκρουσης.