Energy

Νέα επέκταση της περιοχής ερευνών για την Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης

Νέα επέκταση της περιοχής ερευνών για την Exxonmobil νοτιοδυτικά της Κρήτης μέσα σε λίγες ημέρες. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά περιοχή που δεσμεύεται προς τούτο καθώς με την πρώτη NAVTEX δεσμεύτηκαν επί της ουσίας δύο περιοχές, η μία σε χώρο ελληνικής δικαιοδοσίας και η δεύτερη της Μάλτας.

Η τρίτη αυτή NAVTEX εκδόθηκε από την Μάλτα και εκδόθηκε από την αρμόδια Αρχή της καθώς η περιοχή είναι ολοκληρωτικά σε χώρο δικαιοδοσίας της Βαλέτα. Εφάπτεται με τον υπόλοιπο χώρο που δεσμεύτηκε για το σκάφος Sanco Swift και στο χάρτη που δημοσιεύει το Πενταπόσταγμα απεικονίζεται με το κομμάτι που είναι με κίτρινο χρώμα.

CONTINUE READING

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ήδη το Πενταπόσταγμα έχει αναφέρει πως είναι έντονο το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αυτό αποδεικνύεται από αίτημα που υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων την περασμένη εβδομάδα για επέκταση των ερευνών νοτιότερα, με αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό να εκδώσει Navtex.

Η απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τα οριζόμενα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς ολόκληρη η περιοχή στην οποία διεξάγονται οι έρευνες βρίσκεται εντεύθεν της μέσης γραμμής ανάμεσα στις ελληνικές και λιβυκές ακτές. Δεν μπορεί, επομένως, να εγερθεί ζήτημα από τη λιβυκή πλευρά. Φυσικά, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει κανέναν απολύτως λόγο στην υπόθεση αυτή, καθώς δεν γειτνιάζει με την περιοχή.

Η έναρξη των ερευνών εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου διαθέτει η χώρα μας και αποτελεί μέρος της στρατηγικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη χώρας και της Ευρώπης, μέσω της πολύπλευρης αναβάθμισης του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται, ανάμεσα στα άλλα, η χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης», διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία, επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο, ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες και παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ στο ερευνητικό σκάφος.

Σύμφωνα με ειδικούς σε περίπτωση που καρποφορήσουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, από την ExxonMobil μπορεί να προκύψει για την Ελλάδα «θησαυρός» που ενδεχομένως να φτάσει σε αξία τα 500 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου που μπορεί να εντοπιστεί στους θαλάσσιους «στόχους» από τις έρευνες, υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξει το μισό τρισ. σε δολάρια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR