Μόλις τον περασμένο μήνα στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των αραβικών χωρών στην Αλγερία, η Αίγυπτος επέβαλε στην ανακοίνωση που εκδόθηκε να εισάγει ειδική παράγραφο για το σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης στην χώρα, η οποία θα εκπροσωπεί όλους τους Λίβυους, τη λήξη της μεταβατικής περιόδου και τη μετάβαση σε εκλογές, παρά την αντίρρηση της Najla Mangoush, υπουργού Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης του φιλότουρκου πρωθυπουργού Dbeibeh.
Εξάλλου, η Αίγυπτος διαβλέπει μαζί με την Ελλάδα τον τεράστιο κίνδυνο στην Μεσόγειο από την παρουσία Τούρκων στην Λιβύη, ενώ έχουμε παρασκηνιακή δράση από Γάλλους και Ιταλούς που βλέπουν και αυτοί να κινδυνεύουν τα συμφέροντα τους.
Αποχώρηση των μισθοφόρων
Το Κάιρο φιλοξένησε τη Δευτέρα συναντήσεις με Λιβύους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένης του προέδρου του κοινοβουλίου Aguila Saleh. Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Abdoulaye Bathily, συναντήθηκε επίσης με τον Sameh Shoukry, τον Αιγύπτιο Υπουργό Εξωτερικών.
Η Αίγυπτος επανέλαβε το αίτημά της, για αποχώρηση μισθοφόρων και ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Aboul Gheit, συναντήθηκε με τον Saleh, για να συζητήσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πολιτική διαδικασία της Λιβύης και τις λύσεις στη συνεχιζόμενη κρίση.
Μετά τη συνάντηση, ο Saleh είπε ότι, η διεξαγωγή των εκλογών στη Λιβύη απαιτούσε πολλά μέτρα, αλλά ήλπιζε ότι η Συνταγματική Επιτροπή θα ολοκληρώσει τα καθήκοντά της σύντομα. Εξέφρασε επίσης, αισιοδοξία για την επίτευξη συναίνεσης από την Επιτροπή σχετικά με τους κυρίαρχους θεσμούς.
Ο Saleh είπε ότι, η εκτελεστική αρχή που εκπροσωπείται στην κυβέρνηση του Abdulhamid al-Dbeibah είχε επιφορτιστεί με συγκεκριμένα καθήκοντα να ολοκληρώσει εντός προθεσμίας, αλλά απέτυχε.
Η στάση των ΗΠΑ
Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε ότι, την πάσα αλήθεια εξέφρασε Άραβας ειδικός για την ανεξήγητη “σιωπή” που επικρατεί στις ΗΠΑ, για το μεγαλειώδες ( όπως το θεωρούν πολλοί) σχέδιο του καθεστώτος Ερντογάν, να μετατρέψει την δυτική Λιβύη σε μια τεράστια στρατιωτική βάση κατά της Ελλάδος και της Μεσογείου.
Όσο οι ΗΠΑ δεν βάζουν βέτο στην χώρα αυτή, τόσο οι Τούρκοι θα αποθρασύνονται και θα ζητούν να ελέγξουν ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η αμερικανική «απαλότητα», διευκολύνει την Τουρκία να συνεχίσει να προωθεί τα δικά της συμφέροντα στη Λιβύη, αγνοώντας τον ΟΗΕ και άλλες διεθνείς ειρηνευτικές προσπάθειες”.
Το παιχνίδι της Τουρκίας στην Λιβύη με έναν αδύναμο πρωθυπουργό
Οι νέες στρατιωτικές συμφωνίες της Άγκυρας με την Τρίπολη, δείχνουν πώς χρησιμοποιούν οι Τούρκοι τα ρήγματα στο εσωτερικό της Λιβύης, για να πετύχουν στρατηγικά κέρδη.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Hulusi Akar και ο Abdul Hamid Dbeibah, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης στην Τρίπολη, υπέγραψαν δύο στρατιωτικές συμφωνίες στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Οκτωβρίου.
Μόλις τρεις ημέρες πριν, ο Aguila Saleh, πρόεδρος του ανατολικού κοινοβουλίου, και ο Khaled al Misri, επικεφαλής του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους με έδρα την Τρίπολη, είχε συμφωνήσει να λάβει μέτρα για την ενοποίηση των δύο αντίπαλων κυβερνήσεων της Λιβύης και την επανέναρξη του διαλόγου για τη διεξαγωγή εκλογών.
Ο Dbeibah, απέρριψε τη συμφωνία πυροδοτώντας νέες εντάσεις. Σε μια νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης, η Τουρκία κάλεσε τον Ντμπέιμπα και τον Φάθι Μπασάγκα (τον διορισμένο πρωθυπουργό από το κοινοβούλιο) στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Sameh Shoukry, κατά την συνάντηση της Δευτέρας τόνισε «τη σημασία του ρόλου του ΟΗΕ για την υποστήριξη των πολιτικών και συνταγματικών διαδικασιών, των νομικών πλαισίων και την ενθάρρυνση του διαλόγου στη Λιβύη».
Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι, η εφαρμογή πάγιων συμφωνιών και νομικών εντολών απαιτεί πρώτα την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ και των διεθνών, για την απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη.
Η απόσυρση, σύμφωνα με τον Shoukry, πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.