Greek-Turkish Relations
Updated at:

Έτσι σχολίασε η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας τις ασκήσεις της Ελλάδας & τη συμφωνία με Αίγυπτο

Το ότι η άσκηση Μέδουσα, η συνεκπαίδευση με τα γαλλικά Rafale και τα αμερικανικό αντιτορπιλικό ανοιχτά της Κρήτης και φυσικά η υπογραφή της συμφωνίας για τα όρια ευθύνης έρευνας και διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, έχουν προκαλέσει οργή στην Τουρκία δεν είναι δα και μυστικό. Αυτό όμως που έχει ενδιαφέρον να δει κανείς είναι το πώς μεταδίδει και σχολιάζει τις ειδήσεις αυτές η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας TRT και μάλιστα στην ελληνόφωνη έκδοσή της!

Γράφει χαρακτηριστικά για τις δύο ασκήσεις:

«Η Ελλάδα πραγματοποιεί διήμερη κοινή άσκηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) και τη Γαλλία στα ανοιχτά της Κρήτης. Η άσκηση «Μέδουσα 12» που διεξάγεται από κοινού από την Αθήνα με την Αίγυπτο, συνεχίζεται στα ανοιχτά της Αλεξάνδρειας.

Η Ελλάδα προσθέτοντας καθημερινά ένα νέο στα προκλητικά της βήματα, δεν εγκαταλείπει τις αντιτουρκικές πολιτικές της τόσο στον διπλωματικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα.

Επιδεικνύοντας μαξιμαλιστική στάση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα πραγματοποιεί δύο ασκήσεις ταυτόχρονα σε Κρήτη και Αλεξάνδρεια, στο πλαίσιο των προκλητικών της βημάτων.

Η εκπαιδευτική άσκηση, που θα διαρκέσει 2 ημέρες στα νότια της Κρήτης, διοργανώνεται από κοινού με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Η άσκηση «Μέδουσα 12» που διοργανώνεται από κοινού από Ελλάδα και Αίγυπτο κάθε χρόνο, ξεκίνησε στις ακτές της Αλεξάνδρειας στις 19 Νοεμβρίου.

Στην πολυεθνική άσκηση συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά και η Σαουδική Αραβία μαζί με τη Ρωμαίικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου.

Στην άσκηση συμμετέχει και η ομάδα πεζοναυτών των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ινδία, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προσκλήθηκαν ως παρατηρητές στην άσκηση. Η άσκηση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 25 Νοεμβρίου.»

Για την συμφωνία των περιοχών ευθύνης για έρευνα και διάσωση αναφέρει:

«Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, απάντησε σε ερώτηση για το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στις 22 Νοεμβρίου 2022 που αφορά την συνεργασία στην έρευνα και διάσωση.

Ο υπουργός ανέφερε τα εξής:

«Οι ζώνες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης είναι περιοχές παροχής υπηρεσιών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι ζώνες αυτές δεν είναι περιοχές κυριαρχίας.

Οι κανόνες που διέπουν τις ζώνες έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές παροχής υπηρεσιών αλληλεπικαλύπτονται.

Οι ζώνες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που έχουν καταθέσει η Τουρκία και η Ελλάδα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας αλληλοεπικαλύπτονται. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα απέφευγε πάντα τη συνεργασία με τη χώρα μας στο συγκεκριμένο θέμα και έχει επίσης απορρίψει τις προτάσεις μας για συμφωνία. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ο ισχυρισμός της Ελλάδας ότι οι ζώνες υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης αποτελούν περιοχή κυριαρχίας και το να τις διασυνδέει με τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας.

Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας αντίκειται στη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και συνιστά ανομία.

Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου πέρα από αυτές τις αλήθειες. Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση μια χώρα που επαναπροωθεί παράνομα αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, να συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ουσιαστικά, το βασικό κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης είναι η επιθυμία της Ελλάδας να συγκαλύψει αυτές τις αλήθειες και το πρόσφατο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

Είναι μάταιη η απόπειρα της Ελλάδας να διαμορφώσει την εσωτερική και εξωτερική της πολιτική στο πλαίσιο του αντιτουρκισμού και αποτελεί μια προσπάθεια που θα βλάψει μόνο την ίδια.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τόσο τα δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ, ενισχύοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από αυτήν. Πιθανότατα, σε αυτό οφείλεται η πρόσφατη μη ισορροπημένη στάση η Ελλάδας.»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR