Energy

Ζερεφός: «Είναι η ώρα να πάμε στα Εμιράτα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να αφήσουμε τα Εμιράτα των ορυκτών καυσίμων»

Νυσταγμένοι κι εξαντλημένοι, οι διαπραγματευτές της 27ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα επικυρώνουν μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις την δημιουργία ενός ταμείου χρηματοδότησης για τις οικονομικά ασθενείς χώρες που πλήττονται από την κλιματική κρίση για πρώτη φορα στα χρονικά. 

CONTINUE READING

Ο Ανώτερος Συντονιστής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, Χρήστος Ζερεφός μιλά αποκλειστικά στον ΣΚΑΪ και την Κορίνα Γεωργίου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης: 

«Οι λεπτομέρειες για το ποιες χώρες θα έχουν πρόσβαση, οι τρόποι λειτουργίας αλλά και πώς αυτό θα οργανωθεί, αυτό ακόμη εκκρεμεί. Συμφώνησαν  αν να συστήσουν μια μεταβατική επιτροπή που θα πραγματοποιήσει μέρος των εργασιών μέχρι την 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ. Η τελευταία αναφορά που δημοσιεύτηκε υποδεικνύει ότι τα πιο ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή μέρη του πλανήτη βρίσκονται στην Αφρική, καθώς επίσης τα μικρά νησιωτικά αναπτυσσόμενα κράτη».

Κι ενώ η κλεψύδρα της ανθρωπότητας για έναν βιώσιμο πλανήτη αδειάζει, ο διακεκριμένος Καθηγητής Γεωγραφίας και Κλιματολογίας στο ΕΚΠΑ και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, αποτιμά το κόστος της κλιματικής κρίσης. 

«Οι ζημιές από την κλιματική αλλαγή έχουν μεγάλο κόστος. Σκεφτείτε ότι η συνολική ζημιά για τη χώρα μας στο τελος του 21ου αιώνα έχουμε υπολογίσει ότι ξεπερνά τα 700 δισ. ευρώ. Παγκοσμίως η ζημιά αυτή ξεπερνά τα 130 τρισ. ευρω».

Παρά τη μεγάλη νίκη των φτωχότερων κρατών, η πρόοδος απέναντι στον στόχο συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5 βαθμό κελσίου αλλά κι απέναντι στην ταχύτερη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα απεδείχθη κατώτερη της κρίσης σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Όπως δηλώνει στον ΣΚΑΪ ο Κωστής Γριμάνης, Υπεύθυνος για θέματα Κλίματος & Ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace "Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές που υλοποιούνται μας φτάνουν σε ένα μονοπάτι αύξησης της μέσης πλανητικής θερμοκρασίας - και προφανως αυτο σημαινει αυξηση της εντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων - στους 2,7 βαθμούς κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε σε μια αυτοτροφοδοτούμενη κλιματική κρίση που θα έχει καταστροφικές συνέπειες και για τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και για ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου, όπως είναι η Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος."

Με την επίγευση της COP27 να είναι μάλλον γλυκόπικρη και την παγκόσμια κοινότητα να  στρουθοκαμηλίζει, βάζοντας για μια ακόμη φορά το κεφάλι πιο βαθιά στην άμμο, ηχηρή είναι η προειδοποίηση του Χρήστου Ζερεφού: 

«Ήδη είμαστε στο 12 παρά μισό. Είναι η ώρα τώρα να πάμε στα Εμιράτα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και να αφήσουμε τα Εμιράτα των ορυκτών καυσίμων».

Τα βλέμματα στρέφονται τώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Διάσκεψη του 2023.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR