Russia

Απομονωμένος από τη διεθνή κοινότητα ο Λαβρόφ: Οι ηγέτες της G20 τον σνόμπαραν

Την έντονη δυσφορία των ηγετών που συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής του G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας εισέπραξε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, που εκπροσώπησε τη χώρα του, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν απέφυγε διακριτικά να συναντηθεί με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που καταδικάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά για τον 72χρονο Λαβρόφ, ο οποίος έχει τα ηνία της ρωσικής διπλωματίας από το 2004, το κλίμα στη σύνοδο ήταν ταπεινωτικό.

Ο έμπιστος του Πούτιν βρισκόταν σε απομόνωση εισπράττοντας την έντονη δυσαρέσκεια των ηγετών για την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Bild», λίαν συντόμως όλοι οι Ρώσοι θα μισούν τον Πούτιν. Σε σπιράλ καθόδου στροβιλίζεται ο Ρώσος πρόεδρος συμπαρασύροντας όλη την ομάδα του, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

Σχολιάζοντας τις επιπτώσεις του Κρεμλίνου ύστερα από την στρατιωτική ήττα στη νότια Ουκρανία, ο Πούτιν δέχεται ασφυκτικές πιέσεις στην πατρίδα του.

Αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε τον έμπιστο υπουργό του στο Μπαλί, άρχισαν τα προβλήματα. Ο Λαβρόφ χρειάστηκε να νοσηλευτεί λόγω καρδιακού προβλήματος, αν και η εκπρόσωπός του Μαρία Ζαχάροβα, έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς Ινδονήσιων αξιωματούχων.
 

Την ίδια στιγμή, οι βασικοί διαπραγματευτές της συνόδου κορυφής έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στην κοινή δήλωση των χωρών της G20. Οι ηγέτες έσπευσαν να καταδικάσουν τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία , αυτό που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Εφόσον ο Λαβρόφ βρισκόταν στο νοσοκομείο για ορισμένες ώρες, η κοινή δήλωση των συνέδρων ανέφερε χαρακτηριστικά :

«Τα περισσότερα μέλη της G20 καταδικάζουν έντονα τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς προκαλεί ανείπωτο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχοντα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία».

Όμως οι ταπεινώσεις δεν σταμάτησαν εκεί για τον Λαβρόφ.

Στη σύνοδο κορυφής, ο καγκελάριος της Γερμανίας , Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν όπως και ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντα Μόντι ήταν εκεί: όλοι εκτός από τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Αφότου ο Λαβρόφ έλαβε εξιτήριο, ανέβασε ένα βίντεο από τη βεράντα του ξενοδοχείου του στο Μπαλί για να αντικρούσει τις αναφορές περί καρδιακού προβλήματος.

Λάτρης της αμερικανικής τεχνολογίας -χρησιμοποιώντας ένα iPhone τελευταίας τεχνολογίας κι ένα ρολόι Apple - ο Λαβρόφ δείχνει ότι μπορεί να είναι στην στενή ομάδα του Πούτιν, όμως , για την εξωτερική του εμφάνιση δεν έχει πρόβλημα με τα δυτικά προϊόντα...

Με την έναρξη της συνόδου κορυφής της G20 σήμερα το πρωί της Τρίτης, ο Λαβρόφ βρέθηκε παραγκωνισμένος. Σε ρόλο «παρία», κανείς δεν τον προσέγγισε. Ακόμη και ο ηγέτης της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος, αν και έχει σταθεί στο πλευρό της Ρωσίας σε παλαιότερες διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τώρα κράτησε αποστάσεις.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο, το «Leaders Lounge», όπου άρχισαν να ανταλλάσσουν απόψεις κουβεντιάζοντας χαλαρά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, από τους συμμετέχοντες μόνο ένα άτομο έλειπε: ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ήταν από τους τελευταίους που εισήλθαν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Κάθισε στη θέση του. Δεν πήγε να χαιρετήσει τους άλλους. Δεν υπήρξε επίσης χειραψία με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Γιόκο Γουίντουντου και ο Αμερικανός ομόλογός του , Τζο Μπάιντεν ήταν οι τελευταίοι που μπήκαν στην αίθουσα.

Αν και η Ινδονησία δεν ήθελε να καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική επιθετικότητα, τώρα ο ηγέτης της χώρας άσκησε δριμύτατη κριτική στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου. «Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος, θα είναι δύσκολα τα πράγματα για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Ινδονήσιος πρόεδρος.

Οι συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής υποστήριξαν επίσης στη γερμανική εφημερίδα ότι «Ο Λαβρόφ παρέμενε γενικά ακίνητος. 'Αρχισε την ομιλία του ...Δεν σήκωσε το βλέμμα του, απλώς έψαχνε τα χαρτιά του με ένα απαθές πρόσωπο».

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έδειχνε αδιαφορία ακούγοντας τα λεγόμενα του Λαβρόφ. Δεν υπήρχαν σημάδια έγκρισης για τα όσα ακούγονταν από τα χείλη του. Ούτε καν από την Ινδία.

Μέχρι τώρα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι αρνιόταν να καταδικάσει τη Ρωσία και τώρα υποστηρίζει σαφώς τη δήλωση της G20 καταδικάζοντας τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.
 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR