World

Ο αντισημιτισμός "φουντώνει" στην Ευρώπη από την πανδημία COVID και τον πόλεμο της Ρωσίας-Ουκρανίας

Η παραπληροφόρηση και το μίσος προς τους Εβραίους έχουν «πάρει δυναμική» ειδικά στο Διαδίκτυο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας την κατάσταση που είχε ξεκινήσει από την πανδημία του COVID-19, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Συγκεκριμένα τονίζει ότι η παραπληροφόρηση καθιστούν δύσκολη την καταπολέμηση αυτής της κοινωνικής μάστιγας.

« Ο αντισημιτισμός παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα στις κοινωνίες μας. Η πανδημία του κορωνοϊού και ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας τροφοδότησαν αυτό το μίσος ακόμη περισσότερο » , λέει ο Michael O'Flaherty, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA), υπεύθυνος για αυτήν την έκθεση.

Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση που δημοσιεύθηκε στα αγγλικά, η ΕΕ εξέτασε τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Ιούνιο. « Οι κίνδυνοι ψευδών αφηγήσεων τροφοδοτούν τον αντισημιτισμό » , αναφέρει η FRA, δίνοντας ως παράδειγμα την καταχρηστική χρήση κάποιων όρων από τη Μόσχα για να δικαιολογήσει τον πόλεμό της εναντίον της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, η Ρωσία χαρακτήρισε « ναζιστική » τη νόμιμη κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία κατηγόρησε ότι διέπραξε « γενοκτονία » κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού στα ανατολικά της χώρας, επισημαίνει.

Αν και ο FRA δεν αναφέρει λεπτομερώς την κατηγορία του, αρκετοί διεθνείς οργανισμοί και εβραϊκοί θεσμοί έχουν καταγγείλει τις αντισημιτικές αφηγήσεις στις οποίες καταφεύγει το Κρεμλίνο. Παρεμπιπτόντως, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, συνέκρινε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ναζί δικτάτορα Αδόλφο Χίτλερ, αυτόν που σχεδίασε την εξόντωση των Εβραίων και κατονόμασε σε κύριο υπεύθυνο για το Ολοκαύτωμα τον Μάιο.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι « οι ίδιοι οι Εβραίοι είναι αντισημίτες » , μια δήλωση για την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έπρεπε να ζητήσει προσωπικά συγγνώμη από την ισραηλινή κυβέρνηση. Λίγο μετά την έναρξη της επίθεσης κατά της Ουκρανίας, το Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ (Γιάντ Βασέμ) προειδοποίησε ότι η ρωσική προπαγάνδα και οι αναφορές της στους Ναζί και το Ολοκαύτωμα ισοδυναμούσαν με « ευτελισμό και διαστρέβλωση ιστορικών γεγονότων » .

« Οι εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη » έχουν « επηρεαστεί βαθιά » από το διαδικτυακό μίσος στο πλαίσιο της ρωσικής εισβολής και της επιδημίας COVID-19. Σε ό,τι αφορά την πανδημία, η έκθεση του FRA αναφέρει ότι ο αντισημιτικός λόγος στόχευε τόσο στην « ευτελοποίηση του Ολοκαυτώματος » όσο και στη διάδοση νέων « μύθων και θεωριών συνωμοσίας » , όπως αυτή που κατηγορεί τους Εβραίους για την επιδημία.

Από την άποψη αυτή, ο FRA αναφέρεται σε μελέτες και αναλύσεις που εστιάζουν στο πόσες από τις διαμαρτυρίες και τα κινήματα που αντιτίθενται στα μέτρα κατά του COVID-19 ή στον εμβολιασμό έχουν χρησιμοποιήσει σύμβολα και αναλογίες που σχετίζονται με το Ολοκαύτωμα. Το πρακτορείο της ΕΕ αναφέρει την Anti-Defamation League, μια οργάνωση αφιερωμένη στον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, η οποία κατήγγειλε τη σύγκριση μεταξύ του ναζιστικού καθεστώτος και των μέτρων για την καταπολέμηση της πανδημίας ως «προσπάθεια ελαχιστοποίησης της απεραντοσύνης του Ολοκαυτώματος » .

Ο FRA αναγνωρίζει ότι, λόγω ανεπαρκών δεδομένων ή διαφορών στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα από χώρα σε χώρα, η έκθεση δεν παρέχει πλήρη εικόνα των αντισημιτικών περιστατικών σε ολόκληρη την ΕΕ, αλλά αναφέρει ότι αυτή η μάστιγα " παραμένει ένα μεγάλο ζήτημα ανησυχία και ότι απαιτούνται αποφασιστικές πολιτικές απαντήσεις " .

«Η καταγραφή των αντισημιτικών περιστατικών εικόνων είναι κακή σε όλη την Ευρώπη » , η συλλογή δεδομένων ποικίλλει ανά χώρα, τονίζει ο φορέας που εδρεύει στη Βιέννη.  Σύμφωνα με το Agerpres, ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, δεν καταρτίζουν επίσημα στατιστικά στοιχεία, γεγονός που καθιστά αδύνατη τη σύγκριση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ.  Σε ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία ή η Φινλανδία, τα περισσότερα καταγεγραμμένα περιστατικά σημειώθηκαν στο Διαδίκτυο. Οι Βρυξέλλες παρουσίασαν την πρώτη αντισημιτιστική στρατηγική τους το 2021 και, σύμφωνα με τον FRA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή « θα δημοσιεύσει εκθέσεις για την εφαρμογή της το 2024 και το 2029 » .

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR