World

Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση του πλανήτη

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε να έχει παράδοξο και, ταυτόχρονα, θετικό αποτέλεσμα για το κλίμα, ανακοινώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA). Πιο συγκεκριμένα, οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται από την παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να φτάσουν σε «μέγιστο σημείο» ήδη από το 2025, μετά την αύξηση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προκλήθηκε από τον «βαθύ αναπροσανατολισμό» των παγκόσμιων αγορών σε αυτόν τον τομέα δραστηριότητας.

Οκτώ ημέρες πριν από την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα (COP27), ο ΔΟΕ εξακολουθεί να προειδοποιεί στην ετήσια έκθεσή του για το 2022, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, για τα «ρήγματα» που υπάρχουν μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά τις επενδύσεις σε ενέργεια χωρίς άνθρακα, ενώ επίσης ζητάει μια «μεγάλη διεθνή προσπάθεια» για να μειωθεί αυτό το «ανησυχητικό χάσμα».

"Οι απαντήσεις των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο σε αυτήν την ενεργειακή κρίση" υποδεικνύουν "μια ιστορική καμπή": "Αυτή η κρίση επιταχύνει πράγματι τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του IEA Fatih Birol σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το AFP. σύμφωνα με το Agerpres.

«Οι αγορές ενέργειας και οι δημόσιες πολιτικές έχουν αλλάξει μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όχι μόνο για την παρούσα στιγμή, αλλά και για τις επόμενες δεκαετίες», διευκρίνισε στην ίδια έκθεση. Στο πλαίσιο στο οποίο ορισμένες χώρες προσπαθούν επί του παρόντος να αυξήσουν ή να διαφοροποιήσουν τον εφοδιασμό τους σε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο -ορυκτές ενέργειες, μεγάλες εκπομπές CO2-, πολλά άλλα κράτη πρόκειται να αναλύσουν την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών τους προς καθαρές ενέργειες, τόνισε ο ΔΟΕ. , ένα παράρτημα του ΟΟΣΑ που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη πολλών χωρών.

«Πλησιάζουμε στο τέλος της χρυσής εποχής του φυσικού αερίου», που διαρκεί περίπου μια δεκαετία, δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ. «Η ζήτηση (για φυσικό αέριο), ειδικά στις προηγμένες οικονομίες, μειώνεται» χάρη σε πιο αποτελεσματικές και ανανεώσιμες τεχνολογίες και η αύξηση αυτής της ζήτησης στις αναπτυσσόμενες χώρες «δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο στο παρελθόν λόγω των υψηλών τιμών».

Η Μόσχα θα χάσει 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια

Ο Laurence Tubiana, πρώην πρεσβευτής της Γαλλίας για το κλίμα και συντονιστής της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, απάντησε την Πέμπτη λέγοντας ότι η έκθεση του IEA κατέστησε σαφές ότι «οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια πρόκειται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2030 και ότι το φυσικό αέριο βρίσκεται σε αδιέξοδο».

Το «διάλειμμα» της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο συνέβη με ταχύτητα «που λίγοι άνθρωποι πίστευαν» πέρυσι, εκτιμά η AIE. Σε κανένα από τα τρία σενάρια που ανέλυσε ο ΔΟΕ, τα επίπεδα των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου δεν θα επιστρέψουν στις τιμές του 2021. Η Μόσχα «θα χάσει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια» από αυτές τις εξαγωγές έως το 2030, πρόσθεσε ο Φατίχ Μπιρόλ. Για πρώτη φορά, τα τρία σενάρια που διατυπώθηκαν από τον ΔΟΕ έχουν προσδιορίσει μια μέγιστη κορυφή ή οροπέδιο κατανάλωσης για καθεμία από τις ορυκτές ενέργειες (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που θεωρούνται υπεύθυνες για την υπερθέρμανση του πλανήτη.  

Τεράστια ανάγκη για επένδυση

Σύμφωνα με το κύριο σενάριο, το οποίο βασίζεται σε ήδη ανακοινωθείσες δεσμεύσεις για επενδύσεις για το κλίμα από τις κυβερνήσεις, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από την παραγωγή ενέργειας θα ανέλθουν σε 37 δισεκατομμύρια τόνους το 2025 και στη συνέχεια θα μειωθούν σε 32 δισεκατομμύρια τόνους το 2050. Επιπλέον, αυτό θα συμβεί στις συνθήκες όπου η ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα είναι μόνο το δεύτερο κίνητρο για επενδύσεις σε καθαρές ενέργειες, μετά τη ζήτηση για ασφάλεια των προμηθειών, διευκρίνισε ο Fatih Birol.

Ο ΔΟΕ υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για τεράστιες επενδύσεις σε καθαρές ενέργειες, είτε αυτές είναι πράσινες είτε απλώς χωρίς άνθρακα - όπως η πυρηνική ενέργεια - καθώς και επιτάχυνση σε ορισμένους τομείς, όπως ηλεκτρικές μπαταρίες, φωτοβολταϊκά πάνελ και υδρογόνο, προκειμένου να απανθρακοποίηση της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το κύριο σενάριο, αυτές οι επενδύσεις πρέπει να ξεπεράσουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 και θα πρέπει να ανέλθουν στα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια για να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις του κλιματικού σεναρίου των καθαρών μηδενικών εκπομπών το 2050. «Με την αφθονία αιολικής, ηλιακής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Αφρική μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο στο μονοπάτι της μετάβασης και να ανοίξει το δρόμο προς την ενεργειακή κυριαρχία», αντέδρασε ο Μοχάμεντ Άντοου, διευθυντής μιας ομάδας ειδικών στον τομέα του κλίματος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR