Armed Conflicts

Η αρχή του τέλους! Τέσσερα σενάρια για έναν κόσμο σε “αταξία”

Η πρόσφατη ομιλία του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping, στο Κογκρέσο του Κομμουνιστικού Κόμματος, θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο σημαντικές της δεκαετίας.

Είπε στο ακροατήριο -και στον κόσμο- ότι η πολιτική του «μηδενικού Covid» που συντρίβει την οικονομική ανάπτυξη, είναι εδώ για να μείνει και ότι το Πεκίνο, είναι πιο αποφασισμένο από ποτέ να επανενωθεί με την Ταϊβάν, ειρηνικά εάν είναι δυνατόν και με τη βία εάν χρειαστεί.

Ζούμε σε μια στιγμή βαθιών γεωπολιτικών ρωγμών και εξαιρετικής οικονομικής αβεβαιότητας, που συνοψίζονται από τις δηλώσεις του Xi. Ο κόσμος σαφώς, δεν επιστρέφει σε κάποιο status quo πριν από τον Covid. Αντίθετα, ένας συνδυασμός υποκείμενων δυνάμεων έχει ανατρέψει την προηγούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων και έχει εγκαινιάσει μια περίοδο βαθιάς αταξίας.

 Ο David Bach, καθηγητής Στρατηγικής και Πολιτικής Οικονομίας, Διεθνές Ινστιτούτο Ανάπτυξης Διοίκησης (IMD), εξετάζει στο asiatimes,  τέσσερις από αυτές τις δυνάμεις –την επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας, τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον λαϊκισμό και τον πληθωρισμό– για να φτιάξει κάποια πολιτικοοικονομικά σενάρια, για τα επόμενα δύο έως πέντε χρόνια.

CONTINUE READING

1. Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία

Όχι μόνο τα Ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να υποτάξουν γρήγορα το Κίεβο, όπως είχαν υποθέσει τόσο το Κρεμλίνο όσο και πολλοί δυτικοί παρατηρητές, η Ρωσία φαίνεται όλο και πιο πιθανό να χάσει τον πόλεμο, παρά την επιστράτευση των εφέδρων και την πυρηνική απειλή.

«Υπάρχουν τρεις λόγοι για αυτόΠρώτον, η εξαιρετική ισορροπία και το θάρρος του Ουκρανικού λαού, των Ενόπλων δυνάμεων και των ηγετών. Δεύτερον, το απόλυτο χάος στη Ρωσική πλευρά.

Και τρίτον, η αξιοσημείωτη ενότητα σε όλη τη Δύση που παρείχε στα στρατεύματα της Ουκρανίας εξελιγμένα όπλα, εκπαίδευση και πληροφορίες, ενώ σακατεύει σιγά-σιγά τη Ρωσική οικονομία, μέσω μποϊκοτάζ και κυρώσεων», αναφέρει.

Η δυτική ενότητα, αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη δοκιμασία της αυτόν τον χειμώνα, εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι χαμηλές και οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιταχύνουν μια αναμενόμενη διολίσθηση στην ύφεση. 

2. Σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιταχύνει τη μετάβαση από τη συνεργασία στην αντιπαράθεση, μέσω ενισχυμένων συμμαχιών ασφάλειας στην περιοχή με χώρες όπως η Αυστραλία, ελέγχους εξαγωγών για προηγμένες τεχνολογίες όπως μικροεπεξεργαστές και de facto αμυντικές δεσμεύσεις προς την Ταϊβάν.

Μια μέρα μετά την ομιλία του Xi στο Κογκρέσο του Κόμματος, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε σε ακροατήριο στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ότι, σε σχέση με τη στρατηγικής σημασίας Ταϊβάν, το Πεκίνο είναι τώρα «αποφασισμένο να επιδιώξει την επανένωση σε πολύ πιο γρήγορο χρονοδιάγραμμα» από ότι στο παρελθόν».

CONTINUE READING

3. Λαϊκισμός

Ένας λόγος για τον οποίο η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Πεκίνου, είναι απίθανο να «μαλακώσει» είναι ότι η Κίνα είναι ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία συμφωνεί, το εξαιρετικά πολωμένο εκλογικό σώμα των ΗΠΑ. Το 2011 , μόνο το 36% των Αμερικανών έβλεπε την Κίνα αρνητικά, με το 51% να έχει θετική άποψη. Μέχρι το 2022 , ένα εκπληκτικό 82% ήταν δυσμενές,  ένα επίπεδο που ξεπερνούσε μόνο στη Σουηδία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

4. Πληθωρισμός

Αυτή η βαθιά δυσαρέσκεια με την επικρατούσα πολιτικοοικονομική τάξη, έγινε πριν ο πληθωρισμός φτάσει σε επίπεδα, που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Με την αύξηση των επιτοκίων αναφοράς ως απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποδέχονται ότι μπορεί να προκαλέσουν ύφεση. Οι περισσότεροι αναλυτές, αναμένουν τώρα μια ύφεση και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το 2023.

Εν τω μεταξύ, η πολιτική «μηδενικού Covid» της Κίνας συνεχίζει να αποδυναμώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, ενώ ο ταλαιπωρημένος τομέας ακινήτων απειλεί να κατακλύσει το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο David Bach, συνδυάζοντας αυτές τις διαφορετικές δυνατότητες, δημιούργησε τα τέσσερα σενάρια . Για ενδεικτικό σκοπό, συνδέει το καθένα με μια δεκαετία του 20ού αιώνα  όχι επειδή η ιστορία θα επαναληφθεί, αλλά για να αποκρυσταλλώσει τι διακυβεύεται και πόσο διαφέρουν τα πιθανά μέλλοντα.

Τέσσερα σενάρια

Όταν φαινόταν ορατό το τέλος της πανδημίας, αρκετοί παρατηρητές προέβλεψαν την επιστροφή της «βρυχούμενης δεκαετίας του '20».

Η αρχική  δεκαετία του '20 εμφανίστηκε μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο, όταν η Κοινωνία των Εθνών εγκαινίασε μια σύντομη περίοδο διεθνούς συνεργασίας, το παγκόσμιο εμπόριο επανήλθε και οι οικονομίες ανέκαμψαν. Ένα ισοδύναμο των τελευταίων ημερών, σίγουρα παραμένει δυνατό εάν οι παγκόσμιες εντάσεις υποχωρήσουν και η οικονομία ανακάμψει γρήγορα.

Διεθνώς, ωστόσο, τα πράγματα ήταν λιγότερο ρόδινα. Η ύφεση των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης της δεκαετίας του 1970 έληξε με αντίστοιχα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 και του 1984, έναν πόλεμο αντιπροσώπων στο Αφγανιστάν και μια ανανεωμένη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Η δεκαετία του 1970 είναι το τρίτο  σενάριο. Συχνά επικαλούνται ως το υπόδειγμα του στασιμοπληθωρισμού, με αυξανόμενες τιμές, πεισματικά υψηλή ανεργία και πολλές εργατικές διαμάχες. Ωστόσο, οι παγκόσμιες εντάσεις είχαν εκτονωθεί, τουλάχιστον μεταξύ των υπερδυνάμεων. 

 «Συγκρίνετε αυτό με τη δεκαετία του 1930, μια άλλη δεκαετία του 20ου αιώνα που χαρακτηρίζεται από υψηλή ανεργία, χαμηλή ανάπτυξη και οικονομική αναταραχή. Ο φασισμός παρέσυρε τις εκκολαπτόμενες δημοκρατίες, οι παγκόσμιες εντάσεις κλιμακώθηκαν και ο κόσμος γνώρισε μια καταστροφή που παραμένει μοναδική στην ανθρώπινη ιστορία», τονίζει.

Ο κόσμος σήμερα, είναι πολύ διαφορετικός από τις δεκαετίες σε αυτά τα σενάρια. Η τεχνολογία έχει εισαγάγει μια άνευ προηγουμένου συνδεσιμότητα, οι ενδιαφερόμενοι έχουν γίνει πολύ πιο ισχυροί και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα, έχουν αυξήσει κατά πολύ την οικονομική αλληλεξάρτηση. Ελπίζει κανείς ότι, η φρίκη του 20ου αιώνα σε συνδυασμό με την αφάνταστη καταστροφικότητα των σύγχρονων όπλων, περιορίζουν την πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων.

«Ωστόσο, η αντίθεση μεταξύ των δεκαετιών υπογραμμίζει πώς οι αλλαγές σε δύο μόνο μεταβλητές, μπορεί να διακρίνουν ένα σενάριο που είναι εξαιρετικό από ένα καλό, ένα κακό και ένα πραγματικά τρομερό. Το να ρωτήσεις ποιο είναι το πιο πιθανό είναι η λάθος ερώτηση. Είναι πιο σημαντικό για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, τις κυβερνήσεις και τα άτομα να αναγνωρίσουν ότι η προηγούμενη παγκόσμια τάξη πραγμάτων έχει φύγει», αναφέρει.

Οι πιο ανθεκτικοί οργανισμοί, θα είναι αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις με βάση μια σαφή αίσθηση του σκοπού και ισχυρές αξίες, όχι άκαμπτες στρατηγικές ή σχέδια δράσης. Η παγκοσμιοποίηση δεν θα τελειώσει ξαφνικά , αλλά οι επιχειρήσεις θα λαμβάνουν όλο και περισσότερο αποφάσεις που ξεπερνούν την αναζήτηση του φθηνότερου προμηθευτή ή της μεγαλύτερης νέας αγοράς.

Τα επόμενα χρόνια πιθανότατα, δεν είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για τις επιχειρήσεις να επιδιώξουν τη μέγιστη απόδοση. Τα μετρητά θα είναι βασικά, το χαλαρό καλό και η ευελιξία ζωτικής σημασίας. Επίσης, θα είναι κρίσιμο για τους ηγέτες των επιχειρήσεων, να μεταφέρουν προληπτικά αυτό που πρεσβεύουν  ιδανικά, προτού ερωτηθούν για το μέλλον της επιχείρησής τους στην Κίνα, πώς θα μπορούσαν να χειριστούν τις εργατικές αναταραχές ή αν πιστεύουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Αυτή η περίοδος διαταραχής, μπορεί να είναι σύντομη ή μεγάλη και ο αντίκτυπος στους οργανισμούς και τις κοινωνίες μπορεί να κυμαίνεται από μικρή έως δραματική, με σημαντική διακύμανση μεταξύ βιομηχανιών και περιοχών.

Το να μηδενίζουμε τις υποκείμενες δυναμικές και να εξετάζουμε τον πιθανό αντίκτυπό τους στις επιχειρήσεις, την κυβέρνηση και την κοινωνία είναι κάτι που πρέπει όλοι να κάνουμε, για να πλοηγηθούμε αποτελεσματικά στις μελλοντικές ορμητικές ταχύτητες», καταλήγει.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR