National affairs
Updated at:

Ζήτησε το Πακιστάν να αγοράσει ελληνικά F-16 και η Αθήνα αρνήθηκε; Τι γίνεται με τα τουρκικά μαχητικά

Μια ανεπιβεβαίωτη πληροφορία μεταφέρεται από το ινδικό timesnownews.com και τον δημοσιογράφο Srinjoy Chowdhury, 

Σύμφωνα με το άρθρο, το Πακιστάν ρώτησε πρόσφατα την Ελλάδα αν είναι έτοιμη να πουλήσει έναν απροσδιόριστο αριθμό μαχητικών F16, αλλά η απάντηση ήταν ένα αποφασιστικό "Όχι", λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και τη φιλία της Αθήνας με το Νέο Δελχί.

CONTINUE READING

Υπενθυμίζεται πως το Πακιστάν είναι από τους πιο συνεπείς συμμάχους της Τουρκίας. Ποιος ξεχνάει τις δηλώσεις τον Ιούνιου από τον Πακιστανό πρωθυπουργό Σαρίφ: «Οι εχθροί της Τουρκίας είναι και εχθροί του Πακιστάν», αλλά και τις κοινές ασκήσεις, και την εν γένει στάση του Πακιστάν. 

Ωστόσο το προαναφερθέν άρθρο αναφέρει: 

Η Ελλάδα έχει μια ελαφρώς δύσκολη σχέση με την Τουρκία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, ενώ υπάρχει επίσης αβεβαιότητα σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Το καλύτερο μαχητικό αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν είναι το F16, αλλά τα περισσότερα από τα περίπου 80 είναι οι παλαιότερες εκδόσεις AM-Block 15 και BM-Block 17. Η Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, διαθέτει τις νεότερες εκδόσεις F16C και F16D. Είναι επίσης Block 52. Και τώρα, 83 από τα 150odd F16 αναβαθμίζονται στην τελευταία έκδοση Block 72.
Οι απαιτήσεις του Πακιστάν έρχονται καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει 450 εκατομμύρια δολάρια σε ανταλλακτικά και επίσης, άλλα εφόδια, αλλά δεν παρείχαν νέα μαχητικά. Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει ανταλλακτικά και άλλο εξοπλισμό και με τα διαθέσιμα ανταλλακτικά, το Πακιστάν ήλπιζε να αποκτήσει νέα όπλα.
 Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες που διαθέτουν τα F16 και τα Rafale. Κάτι που ενδιαφέρει την Ινδία και εκκρεμεί το ταξίδι του αρχηγού της ινδικής πολεμικής αεροπορίας, αρχιστράτηγου VR Chowdhary στην Αθήνα.



Να θυμίσουμε πως πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο F-16 για το Πακιστάν παρά τις αντιρρήσεις της Ινδίας.

Ο γνωστός αναλυτής Μάικλ Ρούμπιν σε πρόσφατη σχετική αναφορά του είχε υπογραμμίσει: 

Καθώς η Τουρκία τώρα αλλάζει συμμάχους, είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιήσει τα όποια μαχητικά F-16V της δοθούν από τις ΗΠΑ, για να απειλήσει την Ελλάδα ή την Αρμενία παρά να υπερασπιστεί το ΝΑΤΟ ενάντια στους Ρώσους οικονομικούς εταίρους της. Ομοίως, ο μόνος λόγος που το Πακιστάν θέλει τα F-16 είναι να τα χρησιμοποιήσει για να απειλήσει την Ινδία. Ενώ τα F-16 δεν είναι πλέον το κορυφαίο μαχητικό της Αμερικής, είναι ο κρυφός άσσος της αμερικανικής αμυντικής βιομηχανίας, λόγω των κιτ αναβάθμισης του. Δεδομένου του προσανατολισμού της Τουρκίας και του Πακιστάν, το να δοθεί πρόσβαση σε αυτήν την τεχνολογία σε Άγκυρα ή Ισλαμαμπάντ, σημαίνει την έμμεση παροχή αυτής της κορυφαίας αμυντικής τεχνολογίας των ΗΠΑ σε Μόσχα και Πεκίνο.

Τι γίνεται με τα τουρκικά F-16 

Από την άλλη πλευρά σχετικά με το εάν οι Τούρκοι βλέπουν τα F-16 ή όχι, η στήλη "Βηματοδότης" της γνωστής εφημερίδας "το Βήμα" επικαλείται τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδη, και τις εξής δηλώσεις του : «Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακόμα και οι New York Times που δεν ήταν πάντα κολακευτικές προς την Ελλάδα, αναφέρθηκαν στα τουρκικά F-16 σε συνδυασμό με τις τουρκικές παραβιάσεις», λέει ο κ. Ζεμενίδης.

Και η στήλη συνεχίζει:

Ο «Έντι», όπως τον αποκαλούν οι φίλοι του λέει όμως και κάτι άλλο: Ό,τι εάν δεν αλλάξουν πολιτική οι Τούρκοι έναντι της Ελλάδος, δεν πρόκειται να πάρουν τα F-16, αφού ισχύει πλήρως τα βέτο που έθεσε για το μείζον αυτό θέμα ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Ενώ οι περισσότεροι στις ΗΠΑ (περιλαμβανομένων των ομογενών) ασχολούνται με τις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, υπήρξαν στην Ουάσιγκτον και άλλες αποδοκιμασίες για την πολιτική που ακολουθεί η Άγκυρα στο Ουκρανικό. Οι Αμερικανοί ανησυχούν για την συμφωνία Πούτιν- Ερντιογάν που θα καταστήσει την Τουρκία σε διεθνές κέντρο διανομής φυσικού αερίου, αλλά ανησυχούν και για κάτι άλλο. Μόλις χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία με τα οποία αποδεικνύεται ότι οι εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας- Ρωσία αυξήθηκαν από τότε που άρχισε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Από τότε δηλαδή που οι χώρες της ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και στους φίλους του Πούτιν, με αποτέλεσμα οι χώρες αυτές (ανάμεσά τους και η χώρα μας) να αντιμετωπίζουν θέματα, όπως είναι το ενεργειακό και η ακρίβεια.. Αυτά μου είπε ο κ. Ζεμενίδης, αυτά σας μετέφερα πάραυτα,.

Πάντως η αρθρογράφος της Hürriyet Hande Firat έγραψε ότι αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρόεδρο Εξωτερικών Σχέσεων του AKP Efkan Âla θα μεταβεί στις ΗΠΑ για τρίτη φορά. Η Fırat δήλωσε ότι προτεραιότητα δόθηκε τόσο στην εξέλιξη των σχέσεων σε μια θετική ατζέντα για το AKP όσο και στην ολοκλήρωση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων σχετικά με τα F-16.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR