Greek-Turkish Relations
Updated at:

Σε ετοιμότητα ο στρατός της Αιγύπτου μετά την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης-Αιγυπτιακό αεροσκάφος AWACS ελέγχει την Αν. Μεσόγειο

Σε μεγάλη ανησυχία έχει εισέλθει το καθεστώς της Αιγύπτου μετά την συμφωνία της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, και αναμένει πιθανή τουρκική ενέργεια στην Α.Μεσόγειο, η οποία σαφώς θα αφορά το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, αυτή είναι η αίσθηση στο τύπο της χώρας.

Το Κάιρο έχει σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις του όπως μπορούμε να συμπεράνουμε, έχοντας αυτά και μάτια ανοικτά, λόγω πιθανής τουρκικής προσπάθειας σε μια περιοχή που περιλαμβάνει και την αιγυπτιακή ΑΟΖ, ενώ αναμένει και εχθροπραξίες των Τούρκων με το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα δυτικά αιγυπτιακά χερσαία σύνορα.

Τουρκικά αεροσκάφη A-400 πηγαινοέρχονται, ενώ το σενάριο μεταστάθμευσης τουρκικών F-16 στην βάση της Αλ Βατίγια στην Λιβύη, γίνεται ολοένα και πιο εφικτό ( υπενθυμίζουμε ότι οι Τούρκοι το έχουν προαναγγείλει εδώ και καιρό).  

Αποστολή αιγυπτιακού AWACS στην Α.Μεσόγειο για την παροχή εικόνας των τουρκικών κινήσεων

Αιγυπτιακό αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης E2C σε πτήση στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας στο στόχαστρο τους Τούρκους.

Σύμφωνα με αιγυπτιακά ΜΜΕ, παρουσιάζεται επίτηδες η οθόνη ραντάρ ενός αιγυπτιακού αεροσκάφους έγκαιρης προειδοποιήσεως, στην οποία διακρίνεται το μεγαλύτερο μέρος της Αιγύπτου, ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μεσογείου, τμήματα της Λιβύης, της Παλαιστίνης και τμήματα της Σαουδικής Αραβίας, του Λιβάνου, της Συρίας και της Ιορδανίας.

Το αιγυπτιακό E-2C Hawkeye Hawkeye Airborne Early Warning and Control Aircraft της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας είναι ένα αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής, και είναι ένα από τα  8 αεροσκάφη του Καίρου, τα οποία  είναι εξοπλισμένα με ένα γιγαντιαίο ραντάρ  AN/APS-145 εγκατεστημένο στην κορυφή του αεροσκάφους, έχοντας την ικανότητά να παρακολουθεί 2000 στόχους ταυτόχρονα σε στεριά, θάλασσα και αέρα, με μέγιστη εμβέλεια 640 km, και ικανότητα ανίχνευσης αεροσκαφών έως και 550 km.

Το ραντάρ παρέχει πλήρη ικανότητα ανίχνευσης 360 μοιρών. Τα αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης εκτελούν ένα σύνολο εργασιών που έχουν άμεσο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και επομένως διπλασιάζουν τις μαχητικές ικανότητες των αιγυπτιακών δυνάμεων που αυτήν την περίοδο έχουν εστιάσει σε Τρεις περιοχές: Σινά, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη.

Αντιδράσεις στην ίδια τη Λιβύη από την προδοτική συμφωνία με την Άγκυρα όπως την χαρακτηρίζουν

Ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στη Γαλλία, Al-Shaibani Abu Hammoud, κατήγγειλε την εμπλοκή του πρωθυπουργού της προσωρινής κυβέρνησης ενότητας, Abdel Hamid Al-Dabaiba, στην παράνομη συμφωνία για τα κοιτάσματα στη Λιβύη, μιλώντας για εμπλοκή της χώρας σε μια επερχόμενη σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Αμπού Χαμούντ ανέφερε: «Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε ψευδαίσθηση στους πολίτες μας.
Τα θαλάσσια δικαιώματα των χωρών ρυθμίζονται από το διεθνές δίκαιο, και επουδενί η ύπαρξή τους εξαρτάται από την αναγνώρισή τους από ορισμένες χώρες (Τουρκία)».

Ο ίδιος εξήγησε ότι αυτά τα θαλάσσια δικαιώματα για τους υδρογονάνθρακες «συνδέονται με αυτά που αφορούν την στεριά και δεν είναι ξεχωριστά από αυτά, επομένως όποιος δεν κατέχει τις παράκτιες περιοχές δεν έχει θαλάσσια δικαιώματα, επομένως είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι η Λιβύη θα χάσει τα θαλάσσια δικαιώματά της χωρίς συμφωνία με την Τουρκία. Τονίζω ότι η Τουρκία είναι που χρειάζεται τέτοιες συμφωνίες για να θεμελιώσει τα αμφισβητούμενα δικαιώματά της με τους γείτονές της (Ελλάδα -Αίγυπτο), και διερωτώμαι ποιο είναι το συμφέρον μας να μας εμπλακούμε στη σύγκρουση της Ανατολικής Μεσογείου, όταν η θέση μας μας έχει κρατήσει μακριά από αυτήν;”, καταλήγει ο ίδιος.

Το παιχνίδι των Τούρκων είναι τεράστιο στην Ανατολική Μεσόγειο, και τώρα ενέπλεξε και την Λιβύη, σε μια κυοφορούμενη στρατιωτικού τύπου πιθανότατα κρίση με Ελλάδα, Αίγυπτο, Ιταλία και Γαλλία.

Είναι πολλά τα λεφτά στη Λιβύη για την Τουρκία

Ο πρώην αρχηγός του επιτελείου των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, Ναύαρχος ε.α. Cihat Yaci δήλωσε ότι υπάρχουν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια φυσικού αερίου βόρεια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Λιβύης, προσθέτοντας ότι η περιοχή αυτή αφορά ο Τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, περιλαμβάνει τα πλουσιότερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στον κόσμο.

Τη Δευτέρα, η λιβυκή πλευρά υπέγραψε δύο συμφωνίες για την ενέργεια και το φυσικό αέριο. Η συμφωνία υπογράφηκε από την υπουργό Εξωτερικών Najla Al-Manqoush και τον Υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου Muhammad Al-Hawij με τον Τούρκο ομόλογό τους Mevlut Cavusoglu και Fatih Donmez.

Η συμφωνία προκάλεσε αντιφατικές αντιδράσεις σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Ο τουρκικός ιστότοπος Haber 7 επικαλούμενος τον Τούρκο Ναύαρχο ε.α. Τ. Γιατζί έγραψε την Τετάρτη ότι τα τουρκικά πλοία μπορούν να ξεκινήσουν δραστηριότητες σεισμικής έρευνας και εξορύξεων μέσα σε λίγους μήνες.

Σχετικά με τις αντιρρήσεις της Ελλάδας για τη συμφωνία, σημείωσε ότι η Αθήνα θέλει «να ελέγξει μια περιοχή στο μέγεθος τεσσάρων νησιών με το μέγεθος της Κύπρου στη Μεσόγειο».

Ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη με εκπροσώπους της ανατολικής περιοχής της Λιβύης:«Τους εξήγησα, μέσω χαρτών και δεδομένων, ότι είχαν αποκτήσει μια θαλάσσια περιοχή όχι μικρότερη από το μέγεθος τεσσάρων νησιών του επιπέδου της Κύπρου, ή 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που χαρακτηρίζονται ως πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο».

Τόνισε τη σημασία της έναρξης δραστηριοτήτων εξερεύνησης και γεώτρησης στην περιοχή μεταξύ ανατολικά της γραμμής που χαράσσεται στη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων της περιοχής θαλάσσιας δικαιοδοσίας Λιβύης-Τουρκίας δυτικά του γεωγραφικού μήκους του 28ου παραλλήλου ανατολικά.

«Πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τις δραστηριότητες, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει διεξαχθεί σεισμική έρευνα», τόνισε ο Γιατσί και υπογράμμισε "την ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή τα σχέδια και να ξεκινήσουν τα πρώτα βήματα για να διαπιστωθεί το γεγονός ότι «δεν αναγνωρίζεται από την Άγκυρα ο χάρτη της Σεβίλλης στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν στριμωγμένος από παντού, είναι σε πλήρη αδιέξοδο αναζητώντας μία μεγάλη νίκη για να σταθεί στην εξουσία. Αυτήν την “νίκη” την αναζητά εναντίον της Ελλάδος, την οποία θεωρεί του χεριού του, όπως και κάποιοι άλλοι υπεροπτικοί ηγέτες στο ιστορικό παρελθόν, λαμβάνοντας τα “κεκανονισμένα” την κατάλληλη στιγμή βέβαια.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR