Greek-Turkish Relations

Ελληνικό "Περλ Χάρμπορ" ονειρεύονται Τούρκοι ειδικοί-Al Jazeera : “Τρίγωνο των Βερμούδων το Αιγαίο λόγω έντασης”

“Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια” λέει η σοφή ελληνική παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι σε αναφορά Τούρκου ειδικού, περί “συγκεντρώσεως” του ελληνικού στόλου στο Αιγαίο και της ευκαιρίας να χτυπηθεί από παράκτια συστήματα τουρκικών πυραύλων ATMACA”.

Πρόκειται για τον επιστημονικό και στρατιωτικό συρφετό από ειδικούς και αποστράτους, τους οποίους έχει στρατολογήσει το καθεστώς Ερντογάν, με στόχο να επηρεάσει τον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό, ο οποίος σε αντίθεση με τους Ιρανούς όμως,  δεν έχει κάνει τίποτα για να πετάξει από την εξουσία το ισλαμικό καθεστώς του ΑΚΡ, που οδηγεί την χώρα στον γκρεμό με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Τούρκος ειδικός σε σενάριο τύπου Περλ Χάρμπορ για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό    

Σύμφωνα με τα tourkikanea.gr, ο Τούρκος απόστρατος αναλυτής και νυν καθηγητής πανεπιστημίου Οζγκιούρ Τορ, αναφερόμενος στην ελληνογαλλική ναυτική άσκηση και την επακόλουθη συγκέντρωση πολλών ελληνικών μονάδων επιφανείας, μιλά για δήθεν “ευκαιρία” για δράση με την χρήση κινητών συστοιχιών πυραύλων ATMACA.

“Αφού λοιπόν συγκέντρωσαν εδώ όλα τα πλοία τους, είναι πραγματικά ενδιαφέρον.Εμείς διαθέτουμε τα πυραυλικά συστήματα ATMACA, με δυνατότητα εκτοξεύσεων από  ξηρά και αέρα,  σε κάθε πλευρά του Αιγαίου για να τα διαλύσουμε¨, δηλώνει ο ίδιος.

CONTINUE READING

Πρόκειται για ένα ακόμη επεισόδιο φανταστικής απειλής κατά των ελληνικών μονάδων επιφανείας, από Τούρκο απόστρατο Αξιωματικό, από τους πολλούς που βγάζουν το ψωμάκι τους προπαγανδίζοντας υπέρ του καθεστώτος Ερντογάν.

Ο Τούρκος απόστρατος Αξιωματικός, δεν γνωρίζει ή παραβλέπει το γεγονός ότι ο ελληνικός στόλος στο Αιγαίο έχει πίσω του την πανέτοιμη την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, σε οτιδήποτε απαιτηθεί, ανά πάσα ώρα και στιγμή;

Επίσης παραβλέπει ο ίδιος έντεχνα, το  γεγονός της παρουσίας γαλλικού αποβατικού, το οποίο σε ενδεχόμενη πιθανή τουρκική κρούση θα δέχονταν ζημιές;

Δηλαδή η Τουρκία κατά τον ίδιο, θα είχε τα κότσια να ξεκινήσει μια τρομερή στρατιωτική σύγκρουση ταυτόχρονα με Ελλάδα και Γαλλία, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush» καταπλέει στην Κρήτη;

CONTINUE READING

Δηλαδή με πόση αλαζονεία έχει ποτίσει το ισλαμικό καθεστώς του ΑΚΡ τους Τούρκους, ώστε αυτοί να θέλουν να τα βάλουν με τόσες χώρες ταυτόχρονα μην υπολογίζοντας κανέναν και τίποτα;        

Η απάντηση θα δοθεί το επόμενο διάστημα, με πολλούς να εκτιμούν ότι η Τουρκία αν συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο θα πάθει χειρότερα από ότι έπαθε το 1919, χάνοντας την ΝΑ πλευρά της λόγω Κουρδιστάν, αλλά και πολλά άλλα.

Ανάλυση του Al Jazeera για μια ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο

Ενώ η αυξανόμενη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έφερε πρόσφατα το ενδεχόμενο σύγκρουσης, το Ερευνητικό Κέντρο Al Jazeera ανέλυσε αυτόν τον κίνδυνο στη νέα του έκθεση.

Στην ανάλυση, στην οποία συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, αξιολογήθηκαν επίσης και οι εξωτερικοί παράγοντες αλλά και η οικονομική κρίση.

“Η ένταση Τουρκίας-Ελλάδας μεγαλώνει, ενώ οι εντάσεις μεταξύ στο Αιγαίο κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα με αμοιβαίες δηλώσεις”, αναφέρει η έκθεση που ετοίμασε το Ερευνητικό Κέντρο Al Jazeera αναλύοντας την πιθανότητα σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών και τις καταστάσεις που θα προκαλούσαν πιθανή κρίση.

Στη μελέτη του Saeed al-Hajj, ερευνητή με ειδίκευση σε θέματα Τουρκίας από το Ερευνητικό Κέντρο Al Jazeera, εξετάστηκε το ενδεχόμενο η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας να μετατραπεί σε πόλεμο.

“Υπενθυμίζοντας την υπόσχεση του Προέδρου και προέδρου του AKP Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», υπενθυμίζουμε ότι το άνοιγμα βάσης των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη κλιμάκωσε απότομα την ένταση.

Επίσης η περιγραφή του Τούρκου προέδρου για ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως «κατεχόμενα» τέθηκε ξανά στην ημερήσια διάταξη, υποστηρίχθηκε ότι αυτή η δήλωση σήμαινε ότι «σύμφωνα με την Ειρηνευτική Συμφωνία του Παρισιού του 1947, δεν αναγνωρίζονται η μεταβίβαση των νησιών αυτών από την Ιταλία στην Ελλάδα».

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα σύγκρουσης

“Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ανώτερες των ελληνικών σε περίπτωση πιθανής σύγκρουσης.
Στην ανάλυση, αναφέρθηκε ότι η προετοιμασία και των δύο χωρών για γενικές εκλογές αύξησε τη σκληρή ρητορική και υποστηρίχθηκε ότι αυτός ο τόνος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μέχρι τις εκλογές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου είναι ένας παράγοντας που αυξάνει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και μπορεί ακόμη και να φέρει την κατάσταση σε επίπεδο σύγκρουσης.

Στον χάρτη που δημοσιεύτηκε, το Αιγαίο εμφανίζεται ως επίκεντρο πιθανών συγκρούσεων, ως ένα νέο Τρίγωνο των Βερμούδων".

Παράγοντες  που εμποδίζουν την άμεση αντιπαράθεση των δύο χωρών.

«Ο πρώτος από αυτούς τους παράγοντες είναι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας. Το τελευταίο πράγμα που θα μπορούσε να θέλει το ΝΑΤΟ είναι ένας πόλεμος μεταξύ των δύο μελών του καθώς προσπαθεί να επικεντρωθεί σε μια συμφωνία με τη Ρωσία στην Ουκρανία".

Ο ρόλος των ΗΠΑ στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας

Η ανάλυση επικεντρώθηκε στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, τονίζοντας ότι "το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ αναμένεται να μεσολαβήσουν μεταξύ των δύο χωρών, για να μειώσουν την ένταση μεταξύ τους.

Υποστηρίχθηκε ότι η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ακόμη και μια πιθανή κατάσταση σύγκρουσης, θα επηρέαζε τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και μάλιστα σήμαινε ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να αγοράσει ποτέ ξανά F-16.

Επιπλέον, η αμερικανική στρατιωτική παρουσία σε ελληνικό έδαφος, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και ιδιαίτερα στο νησί της Κρήτης, μπορεί να αποτρέψει μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών".

Οικονομικοί παράγοντες μιας πιθανής σύγκρουσης

Επιπλέον, στην ανάλυση, που πραγματεύεται τις οικονομικές συνθήκες των δύο χωρών, ιδιαίτερα της Τουρκίας, έχει επισημανθεί το μεγάλο κόστος του πολέμου που μπορεί να προκύψει μεταξύ των δύο χωρών σε ανθρωπιστικό, οικονομικό, στρατιωτικό και στρατηγικό επίπεδο.

Έμφαση δόθηκε στη δυσκολία αυτής της κατάστασης για τις οικονομίες των δύο χωρών, που πέρασαν μια δύσκολη περίοδο.

Ως αποτέλεσμα, η δυνατότητα συμμετοχής και των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, το κόστος του πολέμου και η επέμβαση τρίτων, εξαλείφουν τον κίνδυνο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών.

Συνοψίζοντας, παρά την ύπαρξη μιας σειράς τοπικών, περιφερειακών και διεθνών παραγόντων που μπορεί να ωθήσουν τις δύο χώρες σε σύγκρουση, το κόστος αυτής της επιλογής (ειδικά αν βαθύνει και επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου), η συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, ο φόβος της παρέμβασης τρίτων και άλλοι παράγοντες εγείρουν την πιθανότητα στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών”, καταλήγει το αραβικό ΜΜΕ.

Ότι και να ετοιμάζουν πάντως οι Τούρκοι, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα είναι εκεί για να πάρουν τις ρεβάνς του παρελθόντος και αυτός ο κίνδυνος είναι κάτι που το γνωρίζουν οι Νεο-Οθωμανοί, αλλά σύρονται στις εξελίξεις που προβλέπει η θεία δίκη για τις γενοκτονίες που έχουν διαπράξει στο παρελθόν.      

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR