World

Χάος στο Ιράν: Γιγαντώνεται η εξέγερση κατά της μαντίλας

Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία είναι η Μαχσα Αμινί που πέθανε στα χέρια της «αστυνομίας των ηθών». Άγνωστος είναι πάντως ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις, καθώς το θεοκρατικό καθεστώς έχει μπλοκάρει τις επικοινωνίες στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στις διαδηλώσεις οι γυναίκες πρωτοστατούν, κόβουν τα μαλλιά τους και καίνε τις μαντίλες δημόσια, έχοντας τη συμπαράσταση χιλιάδων ανδρών, κυρίως νεαρής ηλικίας. Η κυβέρνηση οργάνωσε αντισυγκεντρώσεις και έβγαλε τον στρατό στους δρόμους, ενώ εξακολουθεί να μπλοκάρει τις πλατφόρμες επικοινωνίας. Επίσης θεωρεί ότι πρόκειται για «σατανικό σχέδιο των εχθρών της πατρίδας».

CONTINUE READING

Ένα αγοράκι παρακολουθεί την κίνηση στον δρόμο στην Τεχεράνη όταν μία σφαίρα χτυπά το τζάμι. Σώζεται από θαύμα.

Ένοπλοι αστυνομικοί πυροβολούν εν ψυχρώ διαδηλωτές, με τον πρόεδρο του Ιράν να απειλεί πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα αυτούς που απειλούν την ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας.

Κόσμος βάζει φωτιά σε κάδους και καίει άγαλμα ενός κληρικού που είχε δολοφονηθεί το 1979.

Σύμβολο του αγώνα για ελευθερία η Μαχσά Αμινί

Η λαϊκή οργή που προκάλεσε ο θάνατος της Μαχσά Αμινί επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντήλα της και ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών», δεν λέει να κοπάσει.

Οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος συνεχίζονται για όγδοη ημέρα και δεκάδες είναι οι νεκροί από τα αστυνομικά πυρά, με τον ακριβή αριθμό να είναι πλέον άγνωστος, μετά το μπλόκο του διαδικτύου από τις Αρχές.

Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, που καταγόταν από την επαρχία Κουρδιστάν, συνελήφθη στις 13 Σεπτεμβρίου στην Τεχεράνη την οποία επισκεπτόταν με την οικογένειά της, «επειδή φορούσε ανάρμοστα ρούχα» από την αστυνομία ηθών, μια μονάδα αρμόδια να επιβάλλει τους αυστηρούς ενδυματολογικούς κανόνες της χώρας. Η βίαιη μεταχείρισή της από τις αρχές την οδήγησαν σε θάνατο.

Άγνωστος ο αριθμός των νεκρών, «κατέβασαν» το Ίντερνετ

Συνεχίζουν να πνίγουν στο αίμα την εξέγερση στο Ιράν με τον μέχρι πριν λίγα 24ωρα απολογισμό, να κάνει λόγο για 36 νεκρούς. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νεκρών είναι άγνωστος. Επιπλέον, οι αρχές έχουν διακόψει τη δημόσια χρήση του Ίντερνετ.

Ειδικότερα, «το διαδίκτυο λειτουργεί οριακά, χωρίς να μπορείς να μπεις σε κοινωνικά δίκτυα, δεν μπορείς να μπεις στο google και το πιο σημαντικό για τις αρχές είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να στείλει μηνύματα ο ένας στον άλλο, που σημαίνει πως δεν μπορούν να διοργανώσουν κινητοποιήσεις και δεν μπορούν να ανεβάσουν βίντεο» είπε ο ανταποκριτής του NBC στην Τεχεράνη, Αλί Αρούζι. «Δεν υπάρχει πλέον καταγραφή και αυτό είναι πολύ άσχημο σημάδι, εάν οι διαδηλώσεις δεν σταματήσουν», συνέχισε.

ΗΠΑ και Μασκ προσπαθούν να διευκολύνουν τη λειτουργία του Διαδικτύου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αίρουν ορισμένες από τις εμπορικές κυρώσεις, για διευκολυνθεί η λειτουργία του διαδικτύου και ο Έλον Μασκ ενεργοποιεί το σύστημα δορυφόρων του Starlink για να δώσει Ίντερνετ στους διαδηλωτές.

Οι γυναίκες που βγάζουν επιδεικτικά τις μαντίλες τους και οι νεαροί άνδρες εξακολουθούν να πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις. Καίνε τα χιτζάμπ και κόβουν τα μαλλιά τους μπροστά στα πλήθη που ζητωκραύγαζαν. Στην κουρδική πόλη από όπου καταγόταν η Αμινί οι διαδηλωτές φαίνεται να έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της πόλης. Βίντεο δείχνουν μεγάλο πλήθος κόσμου να κάνει πορεία στους δρόμους της πόλης χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, ενώ ακούγονταν δυνατές εκρήξεις.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, ακόμη και στη Λατινική Αμερική.

Η υποχρεωτική μαντίλα: Ο πιο σκληρός και αυστηρός νόμος

Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν από το θάνατο της 22χρονης Αμίνι και την άκρως καταπιεστική δράση της «αστυνομίας ηθών» αλλά δίνουν συγχρόνως διέξοδο και στη λαϊκή δυσφορία για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων: την κακοδιαχείρηση της οικονομίας που λυγίζει υπό το βάρος των αμερικανικών κυρώσεων, την κρίση πολιτικής αξιοπιστίας μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του Ιουνίου του 2021 και βεβαίως τηναυξανόμενη καταστολή των ελευθεριών των πολιτών. Η υποχρεωτική μαντίλα, ή χιτζάμπ όπως λέγεται, γίνεται όμως η «αιχμή του δόρατος» της αντίδρασης, γιατί είναι ένας από τους νόμους που επιβάλλεται με τον πιο αυστηρό και σκληρό τρόπο από το ιρανικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Λήδα Παπαδοπούλου, «όπως αποκαλύπτουν Ιρανοί αναλυτές, ο ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η βίαιη καταστολή είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κατασταλεί κάθε πολιτική αντίδραση. Στη δική του λογική, εάν το χιτζάμπ γίνει προαιρετικό, οι διαδηλωτές θα αρχίσουν να διεκδικούν κι άλλες αλλαγές».

Υπάρχει όμως κι άλλη μία, βαθύτερη σκοπιμότητα. Η μαντίλα δεν ήταν υποχρεωτική στο Ιράν από την αρχή της ισλαμικής επανάστασης. Έγινε υποχρεωτική το 1983 όταν οι υποστηρικτές του Χομεϊνί αντιλήφθηκαν ότι ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος να ελέγχουν κοινωνικά και άρα και πολιτικάτον ιρανικό λαό, μια αφορμή για να καταστέλλουν την αντίδραση.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR