Cyprus

Ποια θα είναι η τουρκική αντίδραση στην άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ προς την Κύπρο;

"Οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση!  Σε πραγματικό χρόνο η απάντηση", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ έθεσαν εμπάργκο στην Κύπρο το 1987 . Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι προσπάθειες για διασφάλιση της ειρήνης στην Κύπρο παρέμειναν ασαφείς, με τις προθέσεις των Ελληνοκυπρίων να κάνουν το νησί  ένα «Ελληνικό Νησί».

Αν και το Σχέδιο Ανάν, το οποίο πιστευόταν ότι έφερνε την ειρήνη στο νησί, ήταν εναντίον των Τούρκων, αν και η τουρκική πλευρά ψήφισε ναι με 64,91% των ψήφων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), η ελληνική πλευρά δεν ήρθε σε ειρήνη  λέγοντας όχι στη συμφωνία εε ποσοστό  75,38%.

Η ελληνική πλευρά, που δεν αρκέστηκε στις παραχωρήσεις, σχεδόν ανταμείφθηκε από την ΕΕ και έγινε δεκτή στην ένωση.

Ουσιαστικά, κάνοντας αυτό, η ΕΕ αποδέχτηκε και αναγνώρισε σιωπηρά την ύπαρξη δύο χωριστών κρατών στο νησί, άρα και της ΤΔΒΚ.

Τότε, τόσο η Τουρκία όσο και η ΤΔΒΚ συνέχισαν να υπερασπίζονται τη θέση των δύο κρατών για την Κύπρο, ενώ είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν τη θέση της ομοσπονδίας δύο κρατών στην ΤΔΒΚ.

Η μερική άρση του  εμπάργκο του 2020 από της ΗΠΑ

Το 2020, οι ΗΠΑ άρουν εν μέρει το εμπάργκο όπλων στην Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (GCA) με όρους όπως η καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η μη τροφοδότηση ρωσικών πλοίων με καύσιμα.

Πρόσφατα, ανακοινώθηκε από τα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι το εμπάργκο όπλων που είχε επιβληθεί στην ελληνοκυπριακή κυβέρνηση  έχει αρθεί πλήρως για το 2023

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια νέα κίνηση ελέγχου των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων καθώς και του Ισραήλ.

Είναι προφανές ότι περιμένει τα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τα πιόνια του και αγνοώντας το διεθνές δίκαιο.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να παραβιάσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην περιοχή, παίρνοντας μαζί της την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Θυμηθήκαμε τον διάσημο νομπελίστα πολιτικό συγγραφέα Bernard Shaw (έζησε μεταξύ 1856-1950): «Το πιο επικίνδυνο πράγμα στον κόσμο από έναν καρχαρία που μυρίζει αίμα είναι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός που μυρίζει πετρέλαιο!».

Οι ΗΠΑ, που έχουν το βλέμμα τους στην Ανατολική Μεσόγειο, λαμβάνουν μέτρα για να εξοπλίσουν την ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία είναι ένα από τα πιόνια που θα χρησιμοποιήσει και εδώ όπως και παντού αλλού.

Τι πρέπει  να κάνει η Τουρκία;

- Πρώτα από όλα θα πρέπει να ξεκινήσει μια σοβαρή τομή για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ. Είναι γνωστό ότι η κυβέρνησή μας δεν έχει επιδείξει επαρκή δραστηριότητα ως προς αυτό μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν την προηγούμενη μέρα στα Ηνωμένα Έθνη για την αναγνώριση της ΤΔΒΚ ήταν τέτοιας φύσης που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο.

Οι δυτικές χώρες υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ δεν αναμένεται να αναγνωρίσουν την ΤΔΒΚ.

Η προώθηση θα πρέπει να ξεκινήσει από τη Ρωσία.

Μετά την αναγνώριση της Ρωσίας, πολλές χώρες της περιοχής συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, ιδιαίτερα οι Τουρκικές Δημοκρατίες στην Ασία, θα την αναγνωρίσουν.

Για το σκοπό αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να μείνει μακριά από δηλώσεις όπως «η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία» για την Κριμαία, η οποία εντάχθηκε στη Ρωσία με λαϊκή ψηφοφορία, να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και ακόμη και να εγκαταλείψει την Ουκρανία στο θέμα των δημοψηφισμάτων σε Λουχάνσκ και Ντονέτσκ.

Είναι σημαντικό να γίνουν σεβαστά τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις περιφέρειες Χερσώνα και Ζαπορόζιε για την προσάρτηση στη Ρωσία. Δηλώσεις  για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα πρέπει να αποφεύγονται.

-Δεύτερον, η «εγγυήτρια αρχή της Τουρκίας βάση της  διμερής συμφωνίας για τη δημιουργία ναυτικών και αεροπορικών βάσεων στην ΤΔΒΚ θα πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα . Σε αυτό το πλαίσιο, θα πρέπει να καθοριστεί  η βάση όπου θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα SİHA και να ληφθούν μέτρα αεράμυνας.

-Τρίτον, συχνές θαλάσσιες και εναέριες ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται στην περιοχή. Η Συρία και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν σε αυτές τις ασκήσεις. Για αυτό, η επίσημη κυβέρνηση της Συρίας, δηλαδή ο Άσαντ, θα πρέπει να προσεγγιστεί χωρίς καθυστέρηση και να τεθούν τα θεμέλια της περιφερειακής συνεργασίας.

-Τέταρτον, ο ελληνικός λαός στο νησί θα πρέπει να προειδοποιηθεί λέγοντας ότι οι πωλήσεις όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση θα προκαλέσουν συγκρούσεις στην περιοχή και αυτό θα προκαλέσει μεγάλο οικονομικό πλήγμα στην ελληνοκυπριακή διοίκηση, της οποίας το μόνο εισόδημα είναι ο τουρισμός (1-1,5 δισ. ευρώ το χρόνο).

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία θα πολεμήσει τις ΗΠΑ και τα πιόνια τους εάν χρειαστεί για να προστατεύσει τα δικαιώματα της Γαλάζιας Πατρίδας και έχει τη δύναμη να μην χάσει αυτόν τον πόλεμο.

Η Ρωσία, το Ιράν, το Ιράκ και η Συρία που στοχοποιούνται από τις ΗΠΑ είναι οι πιθανές συμμαχικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, μια περιφερειακή συμμαχία με μια πυρηνική δύναμη όπως η Ρωσία θα αποτρέψει την απώλεια της Γαλάζιας Πατρίδας

Είναι ανεπαρκές να αντιταχθούμε προφορικά στην πώληση όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Στην πράξη, θα πρέπει να απαντηθεί με την αναγνώριση της ΤΔΒΚ, το άνοιγμα ναυτικών και αεροπορικών βάσεων, τη δημιουργία συμμαχιών και την πραγματοποίηση  ασκήσεων.

Μαζί με τη Ρωσία πρέπει να δείξουμε δύναμη στην περιοχή. Μπορούμε να υπερασπιστούμε τη Γαλάζια Πατρίδα χωρίς όπλα, με συμμαχίες!

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Στο παραπάνω άρθρο ουσιαστικά γίνεται μια εισήγηση εξωτερικής πολιτικής προς την τουρκική κυβέρνηση, αναφορικά με το ποιές πρέπει να είναι οι κινήσεις της σε σχέση με την Κύπρο , τη Ρωσία  και τη Συρία.

Η εισήγηση εδράζεται σε αλλαγή εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας υπέρ της Ρωσίας στην Ουκρανία, με απώτερο σκοπό την  αναγνώριση του ψευδοκράτους  και  τη δημιουργία συμμαχίας Τουρκίας-Ρωσίας -Συρίας και Ιράν στη ΝΑ Μεσόγειο για τη διασφάλιση της Γαλάζιας Πατρίδας.

Παράλληλα δημιουργία αεροναυτικών βάσεων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, καθώς και διεξαγωγή αεροναυτικών  ασκήσεων με τις παραπάνω χώρες στη ΝΑ Μεσόγειο θα είναι τα επόμενα βήματα.

Είναι γνωστό ότι η Τουρκία μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής στην Τεχεράνη μαζί με Ιράν- Ρωσία, και με προτροπή Πούτιν επιχειρεί προσέγγιση με τον Άσαντ της Συρίας.

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας φαίνεται να είναι η απαγόρευση δημιουργίας ημιανεξάρτητου Κουρδικού κρατιδίου στη Βόρεια Συρία, αλλά και η αναγνώριση του ψευδοκράτους της ΤΔΒΚ από τη Δαμασκό και ενδεχομένως από τη Ρωσία.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε στη συνέχεια να οριοθετηθεί ΑΟΖ μεταξύ Συρίας-Ψευδοκράτους στη ΝΑ Μεσόγειο, βάζοντας στο παιγνίδι και τη Ρωσία και δημιουργώντας  έτσι ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα σε Κύπρο-ΕΕ-ΗΠΑ αναφορικά με την εξόρυξη φυσικού αερίου  από τα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου και την αποστολή του στην διψασμένη για ενέργεια Ευρώπη.

Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευνοϊκή για Τουρκία- ψευδοκράτος-Συρία- Ρωσία και καθόλου καλή για Κύπρο-Ελλάδα-ΕΕ-ΗΠΑ-Ισραήλ.

Οψόμεθα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR