Greek-Turkish Relations
Updated at:

Μεταξύ Κρήτης και Ρόδου συνεχείς πτήσεις τουρκικών UAV-Τι επιδιώκει η Άγκυρα ενώ το Oruc Reis πλέει στον κόλπο της Αττάλειας;

Μεγάλη κίνηση απέκτησε η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου λόγω των πτήσεων τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων.    

CONTINUE READING

Σήμερα το πρωί ένα αεροσκάφος τύπου ATR P-72MPA του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (reg. TCB-752 – διακριτικό TURNA16) εκτέλεσε αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.

Το τουρκικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Dalaman στις 07:45 π.μ.

Η περιοχή της αποστολής της περιπολίας των τουρκικών αεροσκαφών είναι η θάλασσα μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.
Το τουρκικό ATR κατά τη διάρκεια της αποστολής του εισήλθε στο FIR Αθηνών αλλά όχι στον ελληνικό εναέριο χώρο, ενώ και πακιστανικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μεταστάθμευσαν σε αεροδρόμιο κοντά στην Άγκυρα.

Τι επιδιώκει η Τουρκία ενώ το Oruc Reis ξεκίνησε να πλέει στον κόλπο της Αττάλειας;

Ουδείς λογικός άνθρωπος μπορεί να προβλέψει τις κινήσεις του Ερντογάν, ο οποίος σύμφωνα με Έλληνες ειδικούς, έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του να προκαλέσει ακόμα και  πιθανό “θερμό επεισόδιο”, αν πρέπει οπωσδήποτε να αναβάλει για τουλάχιστον ένα 6μηνο τις προεδρικές εκλογές στην χώρα του, αφού μέχρι τώρα δεν μπορεί να πετύχει τίποτα στην διεθνή σκηνή.

Η ουσία στην προκειμένη περίπτωση, η οποία αφορά την χώρα μας είναι ότι, οι Τούρκοι κλιμακώνουν συνεχώς τις προκλήσεις τους με πτήσεις και υπερπτήσεις drones σε ελληνική ΑΟΖ, και πάνω από μικρονήσους και βραχονησίδες.

Οι πτήσεις τουρκικών UAV μεταξύ Κρήτης και Ρόδου

Εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία είτε μέσω του Oruc Reis είναι μέσω του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ, ( είτε και τα δύο μαζί), θα επιχειρήσει πιθανόν έρευνες ή γεωτρήσεις στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου, μιας και πολλοί στην Άγκυρα την θεωρούν ως “τουρκική ΑΟΖ” σύμφωνα  με πολλά δημοσιεύματα και χάρτες του ίδιου του Τούρκου ΥΠΑΜ Χουλουσί Ακάρ.

Ποια θα είναι η ελληνική αντίδραση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;       

Η ψυχραιμία της Αθήνας έως τώρα είναι συνετή αλλά δυστυχώς εκλαμβάνεται από την Άγκυρα ως αδυναμία, και οι Τούρκοι δυστυχώς ετοιμάζονται να ξεσαλώσουν ακόμα πιο πολύ.

Το έτερο διακύβευμα για την Άγκυρα είναι η Κρήτη.

Το ελληνικό “αβύθιστο αεροπλανοφόρο” που ονομάζεται νησί της Κρήτης, φαίνεται ότι αποτελεί το στρατηγικό στοιχείο που τρομάζει τους Τούρκους.

Η ανακοίνωση ότι ελληνικά μαχητικά F-16 Viper, μαζί με τα μεγάλα UAV που θα αγοράσουμε, αλλά και μελλοντικά τα F-35, θα μετασταθμεύσουν στο νησί, έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους Τούρκους.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει στραμμένη την προσοχή της και την αεράμυνα της προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η παρουσία τόσων πανίσχυρων αεροσκαφών και UAV στο νησί , υποχρεώνει τους Τούρκους να αλλάξουν την διάταξη της αεράμυνας τους και να την μεταφέρουν μέρος της και στο Νότο, μένοντας εκτεθειμένοι.

Είναι γνωστό για παράδειγμα ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, έχουν επιτύχει να μετασταθμεύσουν από την 115 ΠΜ στην Κρήτη στην Κύπρο χωρίς να τους πάρουν χαμπάρι οι Τούρκοι.

Η Κρήτη δημιουργεί έτσι μια νέα κατάσταση στην ΝΑ Μεσόγειο, με την Άγκυρα να υποχρεώνεται σε αναδίπλωση  των σχεδίων της.

Η αναβάθμιση της Κρήτης και η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη, προκαλεί “τρικυμία” στο μυαλό των Τούρκων επιτελών, οι οποίοι θα αναγκαστούν να “απλώσουν” οπλικά συστήματα και προσωπικό σε μια μεγάλη έκταση μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους.

https://youtu.be/vD8BYLsAaUU

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR