Greek-Turkish Relations
Updated at:

“Τουρκική” η περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου για έρευνες και διάσωση για την Άγκυρα-Τι θα επιδιώξουν οι Τούρκοι με το Oruc Reis

Η Άγκυρα δεν σταματά να παίζει με τα νεύρα των Ελλήνων αξιωματούχων συνεχόμενα όλο αυτό το διάστημα, ενδεικτικό των προθέσεων της στο Αιγαίο.

Τώρα το τουρκικό λιμενικό σε συνεργασία με τις Τουρκοκυπριακές αρχές, συνεργάστηκαν για να αποδείξουν στις χώρες της περιοχής της Α.Μεσόγειου, και σε διεθνείς οργανισμούς ότι η περιοχή μεταξύ Κύπρου και ΝΑ Κρήτης και Ρόδου, αποτελεί “ τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης” (SAR).      

Η τουρκική διεύθυνση ναυτιλιακών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι 300 συνολικά μετανάστες διασώθηκαν μετά από κλήσεις έκτακτης ανάγκης που ελήφθησαν από σκάφος που τους μετέφερε 103 μίλια νότια του Kaş.

Σύμφωνα με την ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό κοινωνικής δικτύωσης της Γενικής Διεύθυνσης Ναυτιλιακών Υποθέσεων, χθες, η Τουρκική Ραδιοφωνία των Κατεχομένων στην Κύπρο ανέφερε στο Κύριο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (AAKKM), 103 μίλια νότια του Kaş, ως τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης, αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Πρόκειται για τα γνωστά παιχνίδια των Τούρκων με φωτογραφίες της περιοχής με όρια που δείχνουν ότι πρόκειται για την τουρκική ΑΟΖ.

Σώζουν μετανάστες και δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτοί οι τουρκικές λιμενικές και άλλες αρχές, σε μια προσπάθεια κατάληψης της, και νομιμοποίησης της ως τουρκική.

Εκτιμάται ότι η Τουρκία θα επιδιώξει να πράξει το ίδιο σενάριο σε αυτήν την περιοχή με την δράση του Oruc Reis, σε μια προσπάθεια να φέρει την Ελλάδα προ τετελεσμένων γεγονότων.

Αυτό θα του ξεκάθαρα τις επόμενες ημέρες όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο ξεκινήσει την πορεία του και εξέλεθει από τον κόλπο της Αττάλειας. 

Περιφερειακοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ταυτόχρονα όμως, ότι οι ενέργειες αυτές από την Τουρκία, θα μπορούσε να είναι ο «θάνατος» των ενεργειακών έργων που στοχεύουν στη μεταφορά φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη, η οποία βιώνει αυτήν την ενεργειακή κρίση.

Ενώ συζητείται το μέλλον του έργου EastMed, το κύριο ερώτημα στο μέλλον είναι ποια θα είναι η τύχη της Τουρκίας για να βγει η Ευρώπη από την κρίση φυσικού αερίου και πώς θα μοιραστούν και θα διαμορφωθούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία θεωρεί εαυτόν ως περιφερειακή στρατιωτική δύναμη, η οποία παρεμβαίνει από το Ναγκόρνο και την Συρία, μέχρι την Λιβύη και το Ιράκ.   

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα στην Μεσόγειο, προεξάρχοντος του αγωγού East Med, προκαλώντας ζημιάς δις σε αμερικανικούς, ισραηλινούς και άλλους κολοσσούς εν μέσω πανδημίας.

Επίσης η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει για την υφαρπαγή θαλάσσιων οικοπέδων και ΑΟΖ, ενώ επιζητά τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας προβλήματα στο Σουέζ και στα ενεργειακά σχέδια πολλών χωρών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR