Society

Ιταλία: Στο ντιμπέιτ η Μελόνι και ο Λέτα συμφώνησαν πως …διαφωνούν

Το απόγευμα της Δευτέρας 12 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε το διαδικτυακό ντιμπέιτ μεταξύ της Τζόρτζια Μελόνι, ηγέτιδα του Δεξιού κόμματος ‘Αδέλφια της Ιταλίας’ το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και του Ενρίκο Λέτα, ηγέτη του Κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δεύτερο κόμμα στις προτιμήσεις ψήφου των Ιταλών.
Το ντιμπέιτ, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, αποτέλεσε την πρώτη επίσημη αναμέτρηση πρόσωπο με πρόσωπο μεταξύ των δύο κύριων πολιτικών αρχηγών, από τη στιγμή που εκείνο της RAI ακυρώθηκε. Συντονιστής, ο Διευθυντής της Corriere della Sera, Luciano Fontana.
Επιλέξαμε τα κύρια σημεία για σας.

CONTINUE READING

Ουκρανία: Υπέρ της υποστήριξης και των κυρώσεων και τα δύο κόμματα, αλλά με διαφορές

Το ντιμπέιτ ξεκίνησε με την Ουκρανική κρίση, την αποστολή όπλων στο Κίεβο και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Και οι δύο ηγέτες δηλώνουν υπέρ της Ουκρανικής αντίστασης (Λέτα: «Είμαστε επίμονα υπέρ της ουκρανικής αντίστασης», Μελόνι: «Οι Ουκρανοί κάνουν έναν πόλεμο που επηρεάζει και εμάς»).

Ο Ενρίκο Λέτα επισήμανε πως «τα μέτρα λειτουργούν ακόμα κι αν έχουν επιπτώσεις στην οικονομία μας, αλλά οι κυρώσεις είναι ο μόνος τρόπος που μας δίνει τη δυνατότητα να σταματήσουμε τη Ρωσία σήμερα», και μάλιστα τονίζοντας πως η Ιταλία παρέμεινε ευθυγραμμισμένη με το φιλοευρωπαϊκό και ατλαντικό μέτωπο.

Η Τζόρτζια Μελόνι επισήμανε πως η γραμμή υποστήριξης της Ουκρανίας και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα παρέμενε και εις περίπτωσιν μιας Κεντροδεξιάς Κυβέρνησης («Αν η Ιταλία έκανε πίσω, θα ήταν τα ιταλικά ‘σπαγγέτι και μαντολίνο’»). Παράλληλα όμως η Ιταλία θα πρέπει να σταθεί στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ «με ψηλά το κεφάλι».
Σχετικά με τις κυρώσεις στη Ρωσία, η θέση της Μελόνι διευκρινίζεται καλύτερα λίγο αργότερα, όταν η ίδια λέει πως οι κυρώσεις «επηρεάζουν ορισμένες χώρες περισσότερο και άλλες λιγότερο», γεγονός για το οποίο «ζητάμε ένα ταμείο αποζημίωσης για να βοηθήσουμε τα κράτη που είναι πιο εκτεθειμένα».

ΕΕ: Επαναδιαπραγμάτευση του Σχεδίου Ανάκαμψη vs Κατάργηση του veto

Δεύτερο θέμα αποτέλεσε αυτό των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Μελόνι τοποθετήθηκε τονίζοντας πως «θέλουμε μια Ευρώπη στην οποία και η Ιταλία μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της», υποστηρίζοντας εκ νέου την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του Σχεδίου Ανάκαμψης. «Σήμερα δεν έχουμε εξωτερική πολιτική ή πολιτική εφοδιασμού σε ενέργεια – τόνισε η Μελόνι – Η θέση των Συντηρητικών είναι η αρχή της επικουρικότητας γραμμένη στις Συνθήκες».

Άμεση η απάντηση του Λέτα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος για τον οποίο η Ευρώπη δεν λειτουργεί είναι επειδή «οι συντηρητικοί και ορισμένες χώρες δεν θέλουν μια απόφαση της πλειοψηφίας» και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος αρνησικυρίας (veto) που, όπως είπε «αρέσει στην Ουγγαρία και στην Πολωνία και το χρησιμοποιούν συχνά εναντίον της Ιταλίας».
Σχετικά με τα κονδύλια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο Ενρίκο Λέτα εξέφρασε την ανησυχία πως η ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευσή του θα έστελνε το μήνυμα «μιας αναξιόπιστης Ιταλίας».

Υψηλοί λογαριασμοί και πληθωρισμός ξεσκεπάζουν τις διαφορές μεταξύ Μελόνι και Σαλβινι

Ενδιαφέρον σημείο αποτέλεσε η αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων. Ενώ από το μέρος του ο Λέτα πρότεινε άμεση βοήθεια στις εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πληρωμή των λογαριασμών, η Μελόνι επανέλαβε την αντίθετη θέση της στο ενδεχόμενο απόκλισης του προϋπολογισμού για να βρεθούν επαρκείς πόροι εφόσον αυτό «θα άνοιγε τις πόρτες σε διεθνή κερδοσκοπία που θα έπεφτε στις επόμενες γενιές». Μάλιστα η ίδια πρότεινε την αποσύνδεση του κόστους φυσικού αερίου από αυτή των άλλων πηγών ενέργειας (θέμα πάνω στο οποίο ο Λέτα συμφώνησε).

Όμως στο θέμα της απόκλισης του προϋπολογισμού ήρθε ένα έμμεσο χτύπημα μέσω δήλωσης του Ματέο Σαλβίνι, μάλιστα εν μέσω ντιμπέιτ, ο οποίος δήλωσε πως «όσοι λένε όχι σε μια παρέμβαση (ύψους 30 δις ευρώ) δεν γνωρίζουν τη χώρα τους. Με την Τζόρτζια θα κερδίσουμε τις εκλογές, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί η Μελόνι διστάζει». Τοποθέτηση πάνω στην οποία η Μελόνι απέφυγε να απαντήσει, αλλά που σύμφωνα με πολλούς αναλυτές επιβεβαιώνει εκ νέου πως εντός της Κεντροδεξιάς παράταξης επικρατούν σημαντικές διαφορές.

Το Ιταλικό δημόσιο χρέος: Φταίνε οι τελευταίες ή οι προτελευταίες Κυβερνήσεις;

Ενδιαφέρουσα ήταν και η σκέψη που οι δύο ηγέτες μοιράστηκαν σχετικά με το μείζον θέμα του δημόσιου χρέους, το οποίο είναι υπέρογκο στην περίπτωση της Ιταλίας. Η Μελόνι εξαπέλυσε επίθεση κατά όσων κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια. Άμεσα απάντησε ο Λέτα, ο οποίος υπογράμμισε πως «η τελευταία Κυβέρνηση με τη Μελόνι υπουργό (της Νεολαίας, 2008-2011 επί Σίλβιο Μπερλουσκόνι) ανέβασε το δημόσιο χρέος στα 230 δισεκατομμύρια».

Η μάχη του μεταναστευτικού

Οι δύο ηγέτες σήκωσαν τους τόνους κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το μεταναστευτικό, δεδομένης των διαφορετικών απόψεων.
Η Τζόρτζια Μελόνι αναφέρθηκε στους πράσινους διαδρόμους, οι οποίοι αποκλείστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας «και δόθηκε αμνηστία σε όσους είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα», ενώ πρότεινε να υπάρξει μια ευρωπαϊκή αποστολή για την διαπραγμάτευση με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής ώστε να αποτραπεί ο απόπλους των μεταναστών, παράλληλα ανοίγοντας hotspots στην Αφρική για τη διαχείριση των μεταναστών. Καμία όμως αναφορά στο ναυτικό αποκλεισμό, μέτρο που είχε επικαλεστεί η ίδια πριν από λίγες μέρες, και που ο Λέτα χαρακτήρισε ως “προφανώς ανεφάρμοστο”.

Σε αυτό το σημείο, οι αλληλοκατηγορίες ποικίλουν μέσω Ευρωπαϊκών παραδειγμάτων. Από τη μία ο Λέτα δείχνει τους κυρίαρχους της Ουγγαρίας και την Πολωνίας ως εμπόδιο στις σχετικές Ευρωπαϊκές πολιτικές, ενώ η Μελόνι τόνισε πως η Γαλλία αντιτάχθηκε στην αναδιανομή των προσφύγων, μάλιστα τονίζοντας πως η Πολωνία δέχεται τεράστια ροή προσφύγων από την Ουκρανία.

Οι μεταρρυθμίσεις και ο κόμβος της προεδρικής δημοκρατίας

Μείζον θέμα αποτελεί η σταθερότητα της Ιταλικής κυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων του Συντάγματος. «Τα τελευταία 20 χρόνια είχαμε 11 κυβερνήσεις, μια ανωμαλία στη Δύση που υπονομεύει την αξιοπιστία μας και βλάπτει τη μακροπρόθεσμη ικανότητα δαπανών μας» τόνισε η Μελόνι, η οποία εκφράστηκε υπέρ μιας προεδρικής μεταρρύθμισης ‘α λα Γαλλικά’.
Ενδεχόμενο στο οποίο όμως ο Λέτα δείχνει αρνητικός, εφόσον «ο Μπερλουσκόνι εξήγησε ότι η Κεντροδεξιά, έχοντας εισαγάγει τον προεδρισμό, θα έδινε το αντίο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι η αρχή της συζήτησης έτσι είναι ο χειρότερος τρόπος». Και μάλιστα πρόσθεσε πως αυτές οι εκλογές «είναι πραγματικά ένα σταυροδρόμι, ένα είδος δημοψηφίσματος, λίγο όπως στη Μεγάλη Βρετανία όταν έπρεπε να διαλέξουν μεταξύ του Brexit και της παραμονής στην ΕΕ».

Πατρίς, θρησκεία και οικογένεια: Η Μελόνι κατά της υιοθεσίας από ομοφυλόφιλα ζευγάρια

«Το “πατρίς, θρησκεία και οικογένεια” δεν συγκρούεται με τον μοντερνισμό» δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι. Όμως ο Λέτα τόνισε πως πολλοί φοβούνται για οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων εις περίπτωσιν που κυριαρχήσει η Κεντροδεξιά.
Εδώ οι τόνοι άναψαν ξανά, εφόσον η Μελόνι ξεκαθάρισε πως δεν πρότεινε ποτέ την κατάργηση του νόμου 194 (για τις αμβλώσεις), αλλά μόνο την στήριξη των γυναικών που επιλέγουν να μην διακόψουν την εγκυμοσύνη τους. Η ηγέτιδα όμως τάχθηκε κατά του δικαιώματος της υιοθεσίας των ομοφυλόφιλων «γιατί στα παιδιά που έχουν ήδη υποφέρει πρέπει να διασφαλίζεται το μέγιστο, που για μένα είναι πατέρας, μητέρα, η σταθερότητα του ζεύγους».
Ο Λέτα διαφώνησε έντονα, λέγοντας πως «για να μεγαλώσεις ένα παιδί χρειάζεται αγάπη», κάτι στο οποίο η Μελόνι απάντησε σφόδρα πως «η αγάπη δεν έχει σχέση με αυτό, η Πολιτεία δεν ορίζει την αγάπη».

Αποκλείεται από κοινού μια μελλοντική συγκυβέρνηση

Στο τέλος του ντιμπέιτ, σε μια κάπως πιο ανάλαφρη στιγμή, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως …διαφωνούσαν, εφόσον τόνισαν πως δεν πρόκειται να γίνει καμία συγκυβέρνηση σε περίπτωση που τα νούμερα δεν αρκούν για αυτοδυναμία. Κάτι που εξέφρασε πολύ καθαρά η Τζόρτζια Μελόνι: «είναι μια υγιής δημοκρατία αυτή στην οποία δύο άνθρωποι που διαπληκτίζονται μεταξύ τους σε μια προεκλογική εκστρατεία, την επόμενη μέρα δεν προσποιούνται ότι δεν συνέβη τίποτα».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR