Greek-Turkish Relations

Ινστιτούτο Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ: Αν οι Τούρκοι διακόψουν τις σχέσεις τους με Ρωσία-Ιράν όλα θα γίνουν μέλι γάλα

Σύμφωνα με την Δρ. Gallia Lindenstrauss, ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ, με εξειδίκευσή στην τουρκική εξωτερική πολιτική και με πρόσθετα ερευνητικά  ενδιαφέροντα σε εθνοτικές συγκρούσεις, οι σχέσεις της Τουρκίας με Ρωσία και Ιράν είναι το πρόβλημα με την χώρα αυτή και όχι φυσικά οι ωμές απειλές κατά της Ελλάδος, ούτε ακόμη και οι προκλήσεις για τον αγωγό East Med.

H Δρ Lindenstrauss σημειώνει ότι «καθώς θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να επιτύχουν στον οικονομικό τομέα, υπάρχει ένα κίνητρο να αναζητηθούν επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική με φόντο το Αιγαίο».

CONTINUE READING

Ανατολική Μεσόγειος και ο ρόλος της Τουρκίας

Είναι πιθανό η ισραηλινοτουρκική προσέγγιση να αλλάξει τις υπάρχουσες δομές συμμαχίας;

Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ μπορεί γενικά να θεωρηθεί ως ένδειξη μεγαλύτερης μετριοπάθειας και πολιτικής ορθότητας εκ μέρους της Άγκυρας, και από αυτή την άποψη αυτό είναι επίσης ενθαρρυντικό νέο και για άλλες χώρες της περιοχής.

Ωστόσο, η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας είναι εύθραυστη και οι ανησυχίες γύρω από το ερώτημα εάν η Τουρκία έχει πραγματικά αλλάξει την πορεία της εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έχει ισχυρό κίνητρο να διατηρήσει τις υπάρχουσες εταιρικές σχέσεις που το βοήθησαν πολύ την τελευταία δεκαετία, καθώς οι σχέσεις με την Τουρκία επιδεινώθηκαν.

Σε πολλούς τομείς, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν πιο ανεπτυγμένες σχέσεις από ό,τι συνέβαινε στη δεκαετία του 1990 λόγω των τάσεων της παγκοσμιοποίησης.

Ο πιο εμφανής τομέας στον οποίο η Τουρκία και το Ισραήλ συνεργάστηκαν στενά στο παρελθόν και συνεργάζονται με ελάχιστο τρόπο σήμερα είναι ο αμυντικός τομέας.

Η αλλαγή αυτού του σκηνικού θα είναι δύσκολη λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των πλευρών αλλά και του γεγονότος ότι η Τουρκία έχει αναπτύξει την αμυντική της βιομηχανία και δεν χρειάζεται το Ισραήλ με τον τρόπο που το χρειαζόταν στο παρελθόν.

Για να προκύψει η δυνατότητα μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας στον αμυντικό τομέα, θα πρέπει να υπάρξει μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιλαμβάνεται το Ιράν ή τη Ρωσία.

Επί του παρόντος, παρά τις διαφορές που έχει με αυτές τις χώρες, η Άγκυρα συνεχίζει και συνεργάζεται μαζί τους.

Στο απίθανο σενάριο που η Τουρκία διακόψει τις σχέσεις της με μία από τις δύο χώρες, τότε θα έχουμε κίνητρο ως Ισραήλ να συνεργαστούμε με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα.

Το έτερο ερώτημα είναι αν είναι πιθανό η κυβέρνηση Ερντογάν να προβεί σε επιθετικές κινήσεις στο Αιγαίο και την Κύπρο όσο πλησιάζουν οι Εκλογές του 2023;

Καθώς η Τουρκία βαδίζει προς τις εκλογές του Ιουνίου 2023, το κύριο μέλημα του Τούρκου ψηφοφόρου είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Δεδομένου ότι θα ήταν δύσκολο για τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του να επιτύχουν στον οικονομικό τομέα, υπάρχει ένα κίνητρο να αναζητηθούν επιτεύγματα στην εξωτερική πολιτική και, ως εκ τούτου, υπάρχει ανησυχία ότι αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ειδικά στην επιθετική τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των μελών του ΝΑΤΟ να αποτρέψουν τη ρήξη στη συμμαχία και ως εκ τούτου υπάρχει επίσης ένα τίμημα για μια ολική σύγκρουση με την Ελλάδα.

Η Τουρκία επίσης δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς νέα αεροσκάφη και κιτ εκσυγχρονισμού για τα F-16 VIPER, και ως εκ τούτου θα κάνει ό,τι μπορεί για να πείσει τις ΗΠΑ να τις πουλήσουν τα αεροσκάφη αυτά ή σε άλλη περίπτωση θα αναζητήσει εναλλακτικές.

Εάν οι ΗΠΑ πουλήσουν F-16V στην Τουρκία, τότε πιθανότατα η γεωστρατηγική ισορροπία δεν θα άλλαζε σημαντικά, καθώς τα νέα αεροσκάφη θα αντικαθιστούσαν  μόνο εκείνα που σύντομα θα αποσύρονταν έτσι και αλλιώς.

Αν η Ελλάδα πάρει αεροσκάφη F-35 θα έχει πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας.

Ωστόσο, εάν η Τουρκία αγοράσει παρόμοια αεροσκάφη από τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία ότι θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ρήξη ΜΕ το ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου αυτό θα ήταν επικίνδυνο για τη σταθερότητα της συμμαχίας"’, κατέληξε η ίδια.

Η ουσία λοιπόν για Ισραήλ, ΗΠΑ και δύση είναι η συνεργασία των Τούρκων με Ρωσία και Ιράν. Αν διακοπεί αυτή η σχέση τότε όλα θα επιστρέψουν στην πρωτύτερη κατάσταση, ακόμα και αν είναι στην εξουσία ο Ερντογάν που απειλεί ελληνικά νησιά και το Αιγαίο.

Αυτό ας το έχουμε κατά νου μας, διότι τα γεωπολιτικά παιχνίδια των συμμάχων μας έχουν κοστίσει πολύ ακριβά στον ελληνισμό ιστορικά.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR