Globalization
Updated at:

Γεωπολιτική Ανάλυση: Η σημασία του συνασπισμού Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας για Μεσόγειο & Ινδοειρηνικό και ο ρόλος της Ελλάδας

"Η Γαλλία , η Αίγυπτος και η Ινδία μπορούν να βοηθήσουν στην μετάδοση αφαλείας από τη Μεσόγειο στον Ινδοειρηνικό", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία τα ακόλουθα:

"Τον Μάρτιο του 2021, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given κόλλησε στη Διώρυγα του Σουέζ για έξι ημέρες, προκαλώντας μια παγκόσμια κρίση εφοδιαστικής αλυσίδας με εκτεταμένες οικονομικές συνέπειες.

Αυτό το περιστατικό ήταν μια ισχυρή υπενθύμιση του πόσο αλληλένδετη είναι η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Ινδο-Ειρηνικός. Ωστόσο, αυτές οι δύο θαλάσσιες περιοχές θεωρούνται συχνά ως ξεχωριστές περιοχές παρά τον αυξανόμενο κατάλογο κοινών προκλήσεων από το κλίμα έως το εμπόριο και την ασφάλεια.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προσθέσει μόνο αυτή τη συνδεσιμότητα αποσταθεροποιώντας την αγορά ενέργειας και προκαλώντας επισιτιστική κρίση.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί την υπέρβαση των ορίων των υφιστάμενων θεσμών και των πολυμερών μορφών, τα οποία συχνά περιορίζονται στο γεωγραφικό τους εύρος ή παραλύουν από εσωτερικές διαιρέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναδεικνύονται καινοτόμοι συνασπισμοί για την αντιμετώπιση διακρατικών ζητημάτων, όπως φάνηκε πρόσφατα με την ομάδα Quad και Ισραήλ-Ινδίας-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ηνωμένες Πολιτείες «I2U2».

Η συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας θα μπορούσε να προσθέσει ένα σημαντικό νέο στοιχείο σε αυτόν τον ιστό αλληλοεπικαλυπτόμενων συνασπισμών.

Η τριμερής δέσμευση μεταξύ Παρισιού, Καΐρου και Νέου Δελχί θα χρησιμεύσει ως ένας γεωστρατηγικός διάδρομος που συνδέει τη Μεσόγειο με τον Ινδο-Ειρηνικό και επιτρέπει στις τρεις χώρες να συνεργάζονται όταν τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται χωρίς να δεσμεύονται σε μια επίσημη δομή.

Για να επιτύχουν, οι τρεις χώρες θα πρέπει να απόσχουν από την επιδίωξη εξεζητημένων στόχων και αντ' αυτού να επικεντρωθούν σε απτά ζητήματα όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, τα υποθαλάσσια καλώδια και  το επισιτιστικό

Συγκλίνοντα Γεωστρατηγικά Συμφέροντα

Οι δυνατότητες για τριμερή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας πηγάζουν από τα συγκλίνοντα γεωστρατηγικά τους συμφέροντα.

Και οι τρεις χώρες είναι θαλάσσια έθνη που έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν τη σταθερότητα του υπερωκεάνιου χώρου που εκτείνεται από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως τον Ινδο-Ειρηνικό.

Μοιράζονται την ίδια ανησυχία,ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο μια τέτοια σταθερότητα, όπως παρατηρήθηκε πρόσφατα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα στενά του Ορμούζ.

Οι τρεις χώρες γνωρίζουν επίσης τον αποσταθεροποιητικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στους ωκεανούς, όπως φαίνεται από τις αυξανόμενες παράνομες αλιευτικές δραστηριότητες και τις φυσικές καταστροφές.

Το Παρίσι, το Κάιρο και το Νέο Δελχί αντιμετωπίζουν επίσης συλλογικά τους μετασεισμούς του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, ειδικά με τη μορφή της ενεργειακής και επισιτιστικής ανασφάλειας.

Αν και οι τρεις χώρες δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες στην προσέγγισή τους σε αυτή τη σύγκρουση, έχουν ωστόσο επιδείξει κοινή επιθυμία να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις.

Στο ενεργειακό μέτωπο, η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου και πετρελαίου καθώς η ήπειρος ξεκινά ένα ενεργειακό διαζύγιο με τη Ρωσία.

Εδώ, το Κάιρο έχει τοποθετηθεί ως γεωστρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, αξιοποιώντας την ιδιότητά του ως αρχιτέκτονα παραγωγής φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος, με τη σειρά της, ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σιταριού στον κόσμο, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον πόλεμο.

Το Κάιρο αναγκάστηκε να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές του σιταριού και να κοιτάξει την Ινδία και τη Γαλλία ως πιο αξιόπιστες πηγές.

Ισχυρές διμερείς εταιρικές σχέσεις

Η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ινδία έχουν ήδη δημιουργήσει ισχυρές διμερείς εταιρικές σχέσεις τα τελευταία χρόνια.

Από τη δεκαετία του 1990, το Παρίσι και το Νέο Δελχί κατάφεραν να αναπτύξουν μια βαθιά στρατηγική συνεργασία σε βασικούς τομείς ασφάλειας, όπως η ναυτιλία, το διάστημα, ο κυβερνοχώρος, καθώς και οι αμυντικές προμήθειες.

Από τη δεκαετία του 2010, η Γαλλία και η Αίγυπτος ενίσχυσαν σταδιακά την αμυντική τους συνεργασία, όπως αποδεικνύεται από την απόκτηση γαλλικών αεροσκαφών Rafale από το Κάιρο και δύο ελικοπτεροφόρων Mistral, μαζί με κοινές θαλάσσιες ασκήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υπάρχει μια ιστορική συγγένεια μεταξύ του Καΐρου και του Νέου Δελχί λόγω του αυτοαποκαλούμενου καθεστώτος τους ως «πολιτισμικών κρατών», της δημογραφικής ηγεμονίας στις αντίστοιχες περιοχές τους, της γεωγραφικής κεντρικότητας και των  γεωπολιτικών φιλοδοξιών.

Από τον κοινό αγώνα τους για ανεξαρτησία ενάντια στη Βρετανική Αυτοκρατορία μέχρι την ίδρυση και την ηγεσία του Κινήματος των Αδεσμεύτων στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, η Αίγυπτος και η Ινδία διατηρούν από καιρό στενούς δεσμούς.

Μετά τη μετάβαση της Αιγύπτου από το σοβιετικό στο αμερικανικό μπλοκ μετά τις Συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ του 1978, οι διμερείς σχέσεις ψυχράνθηκαν και δεν ανταποκρίθηκαν στις δυνατότητές τους.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στο Κάιρο και το Νέο Δελχί ,διμερώς ή εντός ινδο-αβρααμικού πλαισίου, στοχεύουν τώρα να τους αναβιώσουν.

Ο Πρόεδρος Abdel-Fattah el-Sisi και ο πρωθυπουργός Narendra Modi έχουν συναντηθεί αυτοπροσώπως πολλές φορές, διατηρούν μια φιλική και συνεργατική σχέση και έχουν δείξει ξεκάθαρη όρεξη για στενότερους δεσμούς.

Και οι δύο χώρες αύξησαν πρόσφατα τη συνεργασία τους σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένης της υγείας,με την Αίγυπτο να υποστηρίζει την Ινδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, της επισιτιστικής ασφάλειας με την Ινδία να προμηθεύει σιτάρι στην Αίγυπτο και της ασφάλειας, με κοινές ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας

Αγκαλιάζοντας μια Υπερωκεάνια Προσέγγιση

Με βάση αυτά τα κοινά συμφέροντα, μια τριμερής εταιρική σχέση μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας θα διασφάλιζε μια τόσο αναγκαία υπερωκεάνια προσέγγιση που θα κάλυπτε τη Μεσόγειο Θάλασσα και τον Ινδο-Ειρηνικό.

Τον 19ο αιώνα, η τεράστια αυτοκρατορική προσπάθεια της Βρετανίας δημιούργησε ένα διηπειρωτικό γεωστρατηγικό σύστημα που εκτεινόταν από τη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι  τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της διώρυγας του Σουέζ της Αιγύπτου.

Ωστόσο, αυτό το υπερωκεάνιο κατασκεύασμα, το οποίο υπήρχε πριν από αιώνες πριν οικειοποιηθεί από τη Βρετανική Αυτοκρατορία, κατέρρευσε σταδιακά μετά τον Α και Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ψυχρός Πόλεμος χώρισε τα παράκτια κράτη αυτών των δύο θαλάσσιων περιοχών σε αντιμαχόμενα στρατόπεδα με διαφορετικά σύνολα συμφερόντων και στόχων.

Ωστόσο, αυτή η υπερωκεάνια περιοχή παραμένει τόσο σημαντική όσο ποτέ.

Το Σουέζ είναι ένα σημαντικό στρατηγικό σημείο ασφυξίας για τις εμπορικές ροές Ευρώπης-Ασίας, με το 12 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου και το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων να διασχίζει το κανάλι.

Συχνά παραβλέπεται σε σύγκριση με την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, ο Ινδικός Ωκεανός είναι επίσης κεντρικής σημασίας, με στρατηγικές διαδρομές για τη ναυτιλία ενέργειας και το διεθνές εμπόριο που αποτελούν ολοένα και περισσότερο θέατρο γεωπολιτικού ανταγωνισμού.

Δεδομένης της γεωπολιτικής της κεντρικής θέσης, η Αίγυπτος θα αποτελούσε σημείο αγκύρωσης για την τριμερή συνεργασία.

Ο πολιτισμός και η γεωγραφική θέση της Αιγύπτου, μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ασίας, τοποθετεί το Κάιρο ως γέφυρα μεταξύ πολλών υποπεριοχών.

Τα τελευταία χρόνια, το Κάιρο έχει επιδείξει ανανεωμένες περιφερειακές φιλοδοξίες με στόχο να καταστήσει την Αίγυπτο αναπόσπαστο κράτος μέλος, κάθε στρατηγικής που εστιάζει στην οικονομική ζωτικότητα και ασφάλεια, μεταξύ των παράκτιων κρατών της Μεσογείου και του Ινδικού Ωκεανού.

Αυτές οι φιλοδοξίες ενισχύονται από τις ανησυχίες της Αιγύπτου για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στο κοντινό της περιβάλλον.

Συγκεκριμένα, το Κάιρο επιδιώκει να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες του σε ένα πλαίσιο στρατηγικής σύγκλισης μεταξύ Τουρκίας, Ιράν και Πακιστάν σε πολλά θέατρα από την ανατολική Μεσόγειο έως την Κεντρική Ασία.

Με μια νότια θαλάσσια ακτογραμμή στη Μεσόγειο Θάλασσα και υπερπόντια εδάφη και στρατιωτικές βάσεις τόσο στον Ινδικό Ωκεανό όσο και στον Ειρηνικό, η Γαλλία βρίσκεται επίσης σε μοναδική θέση να συνδέσει αυτή την περιοχή.

Στη στρατηγική του για τον Ινδο-Ειρηνικό 2018, το Παρίσι έχει ήδη αρχίσει να δημιουργεί γέφυρες μεταξύ της Ευρώπης, του Ινδικού Ωκεανού και του Ειρηνικού, με έναν εκτενή γεωγραφικό ορισμό του Ινδο-Ειρηνικού που εκτείνεται «από το Τζιμπουτί μέχρι την Πολυνησία».

Συνασπισμός Μεσαίων Δυνάμεων

Μια τριμερής συμφωνία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου δικτύου συνασπισμών μεσαίων δυνάμεων σε όλο τον Ινδο-Ειρηνικό.

Όπως φάνηκε με το Quad ή, πιο πρόσφατα, με την ομάδα Ισραήλ-Ινδίας-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ηνωμένες Πολιτείες ,η οποία μπορεί τελικά να περιλαμβάνει την Αίγυπτο, αυτές οι μικρομερείς μορφές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί της παραδοσιακής πολυμέρειας.

Σε σύγκριση με μεγάλους οργανισμούς που συχνά παραλύουν από τον κανόνα συναίνεσης και τις εσωτερικές διαιρέσεις, αυτές οι ομαδοποιήσεις είναι αρκετά ευέλικτες και ρεαλιστικές ώστε να διασφαλίζουν γρήγορα, απτά αποτελέσματα.

Μακριά από τον κατακερματισμό της διεθνούς συνεργασίας, αυτοί οι συνασπισμοί στην πραγματικότητα ενισχύουν την πολυμερή προσέγγιση μέσω της προσέγγισής τους που προσανατολίζεται στη λύση.

Ενώ οι παραδοσιακοί πολυμερείς οργανισμοί συχνά χτίζονται γύρω από υφιστάμενες γεωγραφικές μορφές, μικρότεροι συνασπισμοί έχουν βοηθήσει να καταστεί δυνατή η διαπεριφερειακή συνεργασία.

Αυτό ήταν το σκεπτικό πίσω από τον άξονα Γαλλίας-Ινδίας-Αυστραλίας που προωθείται από το Παρίσι, το Νέο Δελχί και την Καμπέρα από το 2018, προκειμένου να αντιμετωπιστούν κοινές προκλήσεις στον Ινδικό Ωκεανό και τον Ειρηνικό.

Αυτή η συγκεκριμένη μορφή σταμάτησε μετά το AUKUS, αλλά υπάρχει τώρα η δυνατότητα να αναβιώσει μετά την πρόσφατη γαλλοαυστραλιανή προσέγγιση.

Πιο πρόσφατα, η Ινδία, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν έναν νέο τριμερή διάλογο, σε τεχνικό επίπεδο, για να διερευνήσουν πιθανή συνεργασία στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.

Το ζήτημα της Κίνας

Μια πιθανή πρόκληση για την τριμερή συνεργασία μεταξύ Γαλλίας, Αιγύπτου και Ινδίας θα μπορούσε να είναι η αντίδραση της Κίνας, ιδίως καθώς οι τρεις χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις έναντι του Πεκίνου.

Η Γαλλία έχει πρόσφατα σκληρύνει τη στάση της ως απάντηση στη διεκδικητική διπλωματική και στρατιωτική στάση της Κίνας.

Η Ινδία έχει από καιρό ακολουθήσει μια πιο διφορούμενη προσέγγιση, αλλά πρόσφατα ενίσχυσε τους δεσμούς της με την Ουάσιγκτον, ιδίως μέσω του Quad, υπό το πρίσμα των αυξανόμενων εντάσεων με το Πεκίνο.

Από την άλλη, η Αίγυπτος δεν θέλει να επιλέξει τις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι της Κίνας ή το αντίστροφο.

Το Κάιρο είναι ένας σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ για την Ουάσιγκτον, αλλά επίσης αναδεικνύεται ως στρατηγικός εταίρος για το Πεκίνο στην Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η Αίγυπτος μπορεί να είναι απρόθυμη να εμπλακεί σε ένα τριμερές πλαίσιο που θα μπορούσε να εκληφθεί από την Κίνα ως ένας συνασπισμός που αμφισβητεί τα συμφέροντά της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ινδία θα πρέπει να προσέχουν πώς πλαισιώνουν τη συνεργασία τους.

Από την αρχή, θα πρέπει να είναι σαφές ότι μια τέτοια ρύθμιση δεν θα άλλαζε τις αντίστοιχες σχέσεις τους με την Κίνα, ούτε θα τους ανάγκαζε να επιλέξουν ανάμεσα σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Εκτός από μια ευρύτερη στρατηγική ευθυγράμμιση μεταξύ των τριών χωρών, αυτή η τριμερής συμφωνία θα επιδιώκει απλώς την πραγματιστική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όπως σκιαγράφησε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας στον Διάλογο Shangri-La τον περασμένο Ιούνιο, στόχος της Γαλλίας στην περιοχή δεν είναι να αναγκάσει τους εταίρους της να «ενωθούν με τη μία ή την άλλη πλευρά», αλλά να ακολουθήσουν μια «πολυμερή προσέγγιση σεβόμενη την κυριαρχία όλων. ”

Ως εκ τούτου, η τριμερής συνεργασία μεταξύ του Παρισιού, του Καΐρου και του Νέου Δελχί θα αντισταθμίσει τη συμβατική περιγραφή του Ινδο-Ειρηνικού ως ένα νέο θέατρο «Ψυχρού Πολέμου» μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Αντί να τροφοδοτεί έναν διπολικό ανταγωνισμό, ένα πλαίσιο Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας θα πρόσφερε μια εναλλακτική προσέγγιση στην οποία τα μέλη θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη δική τους αυτονομία και κυριαρχία.

Χτίζοντας μια κοινή ατζέντα

Το σημείο εκκίνησης για μια νέα σχέση Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας θα μπορούσε να είναι μια τριμερής συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, όπου τα τρία έθνη θα συμφωνήσουν σε κοινούς στόχους και προτεραιότητες.

Αντί να επιδιώκει μεγάλους και τραβηγμένους στόχους, η τριμερής μορφή θα πρέπει να επικεντρωθεί σε κρίσιμους τομείς όπως η ανταλλαγή πληροφοριών, η θαλάσσια ασφάλεια, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η ενέργεια, η επισιτιστική ασφάλεια και κρίσιμες υποδομές, όπως το 5G και τα υποθαλάσσια καλώδια.

Μεταξύ αυτών των τομέων, τρεις είναι ιδιαίτερα υποσχόμενοι: η θαλάσσια ασφάλεια, τα υποθαλάσσια καλώδια και η ανθεκτικότητα στα τρόφιμα.

Πρώτον, η μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του γαλλικού, του αιγυπτιακού και του ινδικού ναυτικού θα συνέβαλε στη θαλάσσια ασφάλεια στον Ινδικό Ωκεανό, στον Κόλπο και στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Αρχικά, θα μπορούσαν να μοιραστούν δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δορυφορικών εικόνων, για να δημιουργήσουν μια κοινή εικόνα λειτουργίας. Αυτό θα τους επέτρεπε να παρακολουθούν παράνομες δραστηριότητες, από την αλιεία χωρίς άδεια έως την πειρατεία.

Τα τρία ναυτικά θα πρέπει επίσης να οργανώσουν κοινές ασκήσεις για να αναπτύξουν τη διαλειτουργικότητά τους και να εκπαιδεύσουν για διαφορετικά σενάρια, από την ανθρωπιστική βοήθεια έως τις μάχιμες αποστολές.

Αυτή η ναυτική συνεργασία θα μπορούσε να συμβάλει σε συνεχείς προσπάθειες που ηγούνται οργανισμών όπως η Ένωση Ινδικού Ωκεανού, μέλη της οποίας είναι η Γαλλία και η Ινδία και η Αίγυπτος  ως εταίρος διαλόγου.

Δεύτερον, το Παρίσι, το Κάιρο και το Νέο Δελχί θα πρέπει να συνεργαστούν για την ασφάλιση, ακόμη και την κατασκευή υποθαλάσσιων καλωδίων.

Αυτά τα κρίσιμα στοιχεία υποδομής μεταφέρουν πάνω από το 95 τοις εκατό των διεθνών δεδομένων.

Πολλά υποθαλάσσια καλώδια περνούν από τη Διώρυγα του Σουέζ, συνδέοντας την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία. Έως και το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας κίνησης στο Διαδίκτυο πιστεύεται ότι ρέει μέσω του καναλιού.

Δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας αυτής της υποδομής, η Γαλλία, το Κάιρο και το Νέο Δελχί θα πρέπει να στοχεύουν στην καλύτερη προστασία των υπαρχόντων καλωδίων και επίσης να εξερευνήσουν πιθανά νέα καλώδια για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση εύρους ζώνης.

Τρίτον, οι τρεις χώρες θα πρέπει να επιταχύνουν τη συλλογική τους προσπάθεια για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Παρίσι και το Νέο Δελχί έχουν ήδη λάβει ενθαρρυντικά βήματα. Η Γαλλία θα αυξήσει τις εξαγωγές σιταριού της στην Αίγυπτο. Το Νέο Δελχί έχει επίσης εξαιρέσει το Κάιρο από την πρόσφατη απαγόρευση εξαγωγής σιταριού που επιβλήθηκε ως απάντηση στις περιορισμένες του προμήθειες.

Πέρα από αυτήν την άμεση βοήθεια, οι τρεις χώρες θα πρέπει να εργαστούν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για την ανάπτυξη και την προσαρμογή της παραγωγής τροφίμων τους, ιδίως με την υποστήριξη της Γαλλικής αποστολής για την ανθεκτικότητα στα τρόφιμα και τη γεωργία.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία και υποστηρίζεται από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, η πρωτοβουλία στοχεύει στη μείωση των εντάσεων στις γεωργικές αγορές και στην αύξηση των γεωργικών δυνατοτήτων παγκοσμίως.

Η πρωτοβουλία της Γαλλίας δεν είναι το μόνο πλαίσιο.

Ως μέρος του ομίλου Ισραήλ-Ινδίας-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία δεσμεύεται να παρέχει την απαραίτητη γεωργική γη για ολοκληρωμένα πάρκα τροφίμων.

Το Νέο Δελχί θα μπορούσε να προσφέρει το ίδιο προνόμιο στη μορφή Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας.

 Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Καθώς η παγκόσμια αναταραχή εντείνεται, χρειάζονται νέες μορφές για να ξεπεραστούν οι περιορισμοί των παραδοσιακών πολυμερών θεσμών.

Ένας καινοτόμος συνασπισμός που θα ενώνει τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Ινδία θα ήταν ένας ευφάνταστος τρόπος αντιμετώπισης των διακρατικών προκλήσεων που επηρεάζουν τον υπερωκεάνιο χώρο από τη Μεσόγειο Θάλασσα έως τον Ινδο-Ειρηνικό.

Βραχυπρόθεσμα, οι τρεις χώρες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να ξεκινήσουν με συγκεκριμένη συνεργασία σε άμεσες προκλήσεις, όπως η ασφάλεια στη θάλασσα, τα υποθαλάσσια καλώδια και η ανθεκτικότητα στα τρόφιμα.

Αυτό μπορεί στη συνέχεια να εξελιχθεί σε μια μορφή ικανή να συμμετάσχει σε πιο παγκόσμιο επίπεδο, συντονίζοντας με άλλες διαπεριφερειακές ομάδες , όπως το Ισραήλ-Ινδία-Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Ηνωμένες Πολιτείες και το Quad.

Με αυτόν τον τρόπο, η Γαλλία, η Αίγυπτος και η Ινδία θα συνέβαλαν σε μια αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη τάση μεγαλύτερης ολοκλήρωσης μεταξύ των παραθαλάσσιων κρατών της Ευρασίας.

Ο ρόλος της Ελλάδας

Η χώρα μας θα μπορούσε να ενταχθεί στον συνασπισμό Γαλλίας-Αιγύπτου-Ινδίας, αφού και με τις τρείς χώρες διατηρεί άριστες σχέσεις, ανοίγοντας παράλληλα  μια πολύ σημαντική οδό συνεργασίας, αυτής της μέσω Αιγαίου Πελάγους-Βαλκάνια-Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη και αντίστροφα

Η εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση win-win και για τις δύο χώρες, ειδικά για την Ελλάδα, η οποία θα έχει έναν νέο ισχυρό σύμμαχο όπως η Ινδία, για να αντιμετωπίσει την συμμαχία Τουρκίας-Πακιστάν, σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, όπως αναφέραμε αναλυτικά  σε σχετικό άρθρο μας 

Οι σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου  βρίσκονται στο απώγειό τους, αφού με το Κάϊρο έχουμε προβεί σε μερική χάραξη της ΑΟΖ μας δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού, ενώ διεξάγουμε από κοινού πληθώρα στρατιωτικών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με την συνεργασία των δύο χωρών σε ενεγειακά θέματα να βρίσκεται στο επίκεντρο

Τέλος οι σχέσεις Γαλλίας-Ελλάδας είναι κάτι παραπάνω από άριστες, με την αμυντική  συμφωνία των δύο χωρών και τις προβλέψεις της περί από κοινού άμυνας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα μια εκ των δύο. καθώς και τα εξοπλιστικά προγράμματα και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις να δείχνουν το μέγεθος της φιλίας μεταξύ μας.

Κατόπιν αυτών η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στον τριμερή συνασπισμό Παρίσι-Κάϊρο-Νέο Δελχί

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR