Εκτενείς αναφορές το τελευταίο 24ωρο στον τουρκικό τύπο για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στο Ισραήλ και θα μεταφερθεί στο Νότο και στην Ελλάδα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος.
Πολλά τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ξεκίνησε το έργο της τοποθέτησης ηλεκτρικών καλωδίων που θα συνδέουν τη Νότια Κύπρο (όπως την αποκαλούν για να τονίσουν πως είναι "ριγμένοι" οι Τουρκοκύπριοι), την Ελλάδα και το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.
Ενδεικτικά αναφέρουν:
Ανακοίνωσε ότι το έργο «Euroasia Interconnector», που είναι το έργο μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στο Ισραήλ στη Νότια Κύπρο και την Ελλάδα μέσω του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος, άρχισε να υλοποιείται αφού ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες άδειες.
Σύμφωνα με τα νέα της κυπριακής εφημερίδας "Αλήθεια", το έργο που θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας Νότιας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων και ισχύος 2.000 μεγαβάτ, ξεκίνησε από την 1η Αυγούστου, αφού αποκτήθηκαν όλα τα απαραίτητες άδειες.
Τονίζοντας ότι το πρώτο στάδιο του έργου είναι η τοποθέτηση των καλωδίων μεταξύ Νότιας Κύπρου και Κρήτης και ότι το κομμάτι αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2026, η εφημερίδα υποστήριξε ότι το δεύτερο σκέλος, που είναι η τοποθέτηση των καλωδίων μεταξύ Νότιας Κύπρου και Ισραήλ και η δημιουργία μετασχηματιστικών κέντρων, θα είναι έτοιμο τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια.
Υπενθυμίζεται πως σε συνέντευξή του στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ προ μηνών ο κ. Βασίλης Κοψαχείλης, Διεθνολόγος – Γεωστρατηγικός Αναλυτής με ειδίκευση στη Γεω-επιχειρηματικότητα και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας είχε αναφερθεί στο έργο σχολιάζοντας τότε το non paper των Αμερικανών για τον East Med:
Το σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε σε αυτό το έγγραφο, είναι το σημείο στο οποίο οι Αμερικανοί προκρίνουν την ηλεκτρική διασύνδεση (βλέπε Euro-Asia Connector και Euro-Africa Connector).
Για πολλούς λόγους, η ηλεκτρική διασύνδεση και οι έρευνες που γίνονται γι αυτή δεν είναι άσχετες με τη δυνητική μελλοντική και υπό προϋποθέσεις υλοποίηση του αγωγού ΦΑ EastMed. Και το αμερικανικό non-paper έρχεται λίγο πριν την τελευταία στιγμή η ΕΕ εντάξει το ΦΑ ως μεταβατικό καύσιμο στα project πράσινης ενέργειας (και υπό πολλές προϋποθέσεις και περιορισμούς).