Τουρκία για F-16 Block 70: Τα χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις

Η Τουρκία διαθέτει γύρω στα 240 πολεμικά αεροσκάφη F-16 στο απόθεμά της, με την μέση ηλικία του στόλου να αυξάνεται

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7111169_fysane-kai-den-kryonei-toyrkia-gia-f-16-block-70-ta

-----------

ΗΤουρκία ζήτησε 40 F-16 από τις ΗΠΑ και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα F-16, για να αυξήσει περαιτέρω την αεροπορική της ισχύ. Αξιολογώντας αυτές τις εξελίξεις, ο αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας Arda Mevlütoğlu, δηλώνει ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη F-16 Block 70 θα είναι μια ενδιάμεση λύση, μέχρι να είναι έτοιμο το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, «Όταν το MMU τεθεί σε λειτουργία, η ισορροπία της αεροπορικής δύναμης θα κάνει ένα τεράστιο άλμα υπέρ της Τουρκίας», είπε.Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα ανέφερε, είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που έχουν αρχίσει να αποκτούν οι γύρω χώρες. Τόνισε ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν επίσης επενδύσει σε αεροπορικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, για αυτό είναι αναπόφευκτο για την Τουρκία, να ενισχύσει τον υπάρχοντα στόλο της και να τον εξοπλίσει με νέες τεχνολογίες.

Ο Arda Mevlütoğlu λέει ότι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά:

«Αυτό δεν είναι μόνο στρατιωτικό ζήτημα, δεν είναι μόνο στρατιωτικό, αλλά και για την Τουρκία να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και για να ενεργεί σύμφωνα με αυτά τα συμφέροντα, χρειάζεται να έχει πολύ δυνατές αεροπορικές δυνάμεις και πολύ ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Εάν δεν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανωτερότητά μας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχουμε ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη διπλωματική ή γεωπολιτική αρένα. Από αυτή την άποψη, μια προσωρινή λύση όπως το F-16 θα καλύψει φυσικά ένα κενό ικανοτήτων, αλλά η εστίαση της Τουρκίας στις δικές της μοναδικές και εθνικές λύσεις δεν πρέπει ποτέ να εκπλήσσει», ανέφερε.

Ο Mevlütoğlu, τονίζει επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο Αεροσκαφών Μάχης, είναι ένα πολύ κρίσιμο έργο:

«Δίνω μεγάλη σημασία στο Εθνικό Έργο Μάχης από δύο απόψεις. Πρώτον, ως αεροσκάφος 5ης γενιάς με προηγμένες δυνατότητες, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, θα συμβάλει πολύ στην κρουστική ισχύ και την αποτρεπτική ισχύ της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλη σημασία είναι επίσης στην έννοια που ονομάζουμε επιχειρησιακή ανεξαρτησία, που σημαίνει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το αεροσκάφος σύμφωνα με τις εθνικές αμυντικές ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, χωρίς να υπόκειται σε καμία εξωτερική πίεση, κύρωση ή παρεμπόδιση .

Όταν το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης τεθεί σε λειτουργία τη δεκαετία του 2030, όταν είναι πλήρως εξοπλισμένο με όπλα και συστήματα που είναι προϊόντα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μας, η ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στην περιοχή θα κάνει ένα τεράστιο άλμα υπέρ της Τουρκίας», είπε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News