Greek-Turkish Relations

Το φυσάνε και δεν κρυώνει! Τουρκία για F-16 Block 70: Τα χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις

Η Τουρκία ζήτησε 40 F-16 από τις ΗΠΑ και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα F-16, για να αυξήσει περαιτέρω την αεροπορική της ισχύ. Αξιολογώντας αυτές τις εξελίξεις, ο αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας Arda Mevlütoğlu, δηλώνει ότι τα αεριωθούμενα αεροσκάφη F-16 Block 70 θα είναι μια ενδιάμεση λύση, μέχρι να είναι έτοιμο το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, «Όταν το MMU τεθεί σε λειτουργία, η ισορροπία της αεροπορικής δύναμης θα κάνει ένα τεράστιο άλμα υπέρ της Τουρκίας», είπε.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα ανέφερε, είναι οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες που έχουν αρχίσει να αποκτούν οι γύρω χώρες. Τόνισε ότι η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν επίσης επενδύσει σε αεροπορικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, για αυτό είναι αναπόφευκτο για την Τουρκία, να ενισχύσει τον υπάρχοντα στόλο της και να τον εξοπλίσει με νέες τεχνολογίες.

CONTINUE READING

Ο Arda Mevlütoğlu λέει ότι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία αντιμετωπίζει πολύ σοβαρές προκλήσεις τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά:

«Αυτό δεν είναι μόνο στρατιωτικό ζήτημα, δεν είναι μόνο στρατιωτικό, αλλά και για την Τουρκία να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο και για να ενεργεί σύμφωνα με αυτά τα συμφέροντα, χρειάζεται να έχει πολύ δυνατές αεροπορικές δυνάμεις και πολύ ισχυρές ναυτικές δυνάμεις. Εάν δεν μπορέσουμε να διατηρήσουμε την ανωτερότητά μας με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχουμε ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη διπλωματική ή γεωπολιτική αρένα. Από αυτή την άποψη, μια προσωρινή λύση όπως το F-16 θα καλύψει φυσικά ένα κενό ικανοτήτων, αλλά η εστίαση της Τουρκίας στις δικές της μοναδικές και εθνικές λύσεις δεν πρέπει ποτέ να εκπλήσσει», ανέφερε.

Ανέφερε επίσης ότι, το Εθνικό Σχέδιο Μαχητικών Αεροσκαφών της Τουρκίας προχωρά βήμα προς βήμα. Ο κινητήρας του αεροσκάφους θα ξεκινήσει το 2023. Θα ενισχύσει τη δύναμη της τουρκικής αεροπορίας.

Ο Mevlütoğlu, τονίζει επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο Αεροσκαφών Μάχης, είναι ένα πολύ κρίσιμο έργο:

«Δίνω μεγάλη σημασία στο Εθνικό Έργο Μάχης από δύο απόψεις. Πρώτον, ως αεροσκάφος 5ης γενιάς με προηγμένες δυνατότητες, το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης, θα συμβάλει πολύ στην κρουστική ισχύ και την αποτρεπτική ισχύ της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Άλλη σημασία είναι επίσης στην έννοια που ονομάζουμε επιχειρησιακή ανεξαρτησία, που σημαίνει ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το αεροσκάφος σύμφωνα με τις εθνικές αμυντικές ανάγκες των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, σύμφωνα με τα δικά τους εθνικά συμφέροντα, χωρίς να υπόκειται σε καμία εξωτερική πίεση, κύρωση ή παρεμπόδιση .

Όταν το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης τεθεί σε λειτουργία τη δεκαετία του 2030, όταν είναι πλήρως εξοπλισμένο με όπλα και συστήματα που είναι προϊόντα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μας, η ισορροπία της αεροπορικής ισχύος στην περιοχή θα κάνει ένα τεράστιο άλμα υπέρ της Τουρκίας. Από αυτή την άποψη, είναι ένα πολύ κρίσιμο έργο», είπε.

Για τον Mevlütoğlu τα πολεμικά αεροσκάφη F-16 Block 70 έχουν επίσης μια άλλη σημασία, καθώς πιστεύει ότι μέχρι το εθνικό αεροσκάφος μάχης της Τουρκίας  να είναι έτοιμο, τα F-16 θα αποτελέσουν μια ενδιάμεση λύση:

«Προκειμένου να καλυφθεί το χάσμα ικανοτήτων που μπορεί να προκύψει μέχρι να τεθεί σε υπηρεσία το εθνικό μαχητικό αεροσκάφος, από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στην περιοχή, τις επενδύσεις που έγιναν από τις χώρες της περιοχής στην αεροπορία και τη στρατιωτική αεροπορία, για να ξεπεραστεί το χάσμα δυνατοτήτων που μπορεί να προκύψει - η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει την τελευταία δυνατότητα και τεχνολογία- είναι μια ενδιάμεση λύση μέχρι να τεθεί σε υπηρεσία το Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης», είπε.

https://youtu.be/ePgCthMuoPE

Ο Mevlütoğlu εξηγεί το κιτ εκσυγχρονισμού ως εξής:

«Ονομάζουμε εκσυγχρονισμό το έργο της εγκατάστασης αυτών των νέων συσκευών και της εισαγωγής του αεροσκάφους σε νέες δυνατότητες σε λειτουργία. Πρέπει να πούμε ότι το κιτ εκσυγχρονισμού μπλοκ 70 F-16, είναι ένα πακέτο που αποτελείται από ανταλλακτικό εξοπλισμό συσκευής που θα ανεβάσει τα F-16 σε τα χέρια της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο του μπλοκ 70».

Να υπενθυμίσουμε ότι, ξεκίνησαν στις ΗΠΑ οι συνομιλίες του τέταρτου τεχνικού επιπέδου μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, σχετικά με την αγορά και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 . Αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, μετέβη στις ΗΠΑ.

 Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε στην Τουρκία τον Δεκέμβριο του 2021. Η δεύτερη και η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Τουρκία τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους. Για την τέταρτη συνάντηση, τεχνική αντιπροσωπεία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 15 Αυγούστου.

Η αντιπροσωπεία, που μετέβη στις ΗΠΑ, αποτελείται από περίπου 10 άτομα, μεταξύ των οποίων και προσωπικό των αρμόδιων Διευθύνσεων. Στη συνέχεια αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τεχνικές εργασίες. Μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών, η αμερικανική αντιπροσωπεία θα ετοιμάσει λεπτομερή έκθεση για το αίτημα της Τουρκίας και η έκθεση αυτή θα παρουσιαστεί στο Κογκρέσο.

Το θέμα είναι τι έχουν βγάλει οι μέχρι τώρα συνομιλίες! 

Ως γνωστό, η Τουρκία θέλει να αγοράσει αεροσκάφη μοντέλου Viper, που είναι η κορυφαία έκδοση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, και θέλει να ανεβάσει ξανά το αεροσκάφος σε αυτό το επίπεδο, αγοράζοντας κιτ εκσυγχρονισμού από τις ΗΠΑ. Στο πλαίσιο των τεχνικών εργασιών, αυτές οι απαιτήσεις της Τουρκίας θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των αντιπροσωπειών. Για παράδειγμα: Τι γίνεται με την κατάσταση των ανταλλακτικών; Ποια χαρακτηριστικά και συστήματα θα έχει το αεροσκάφος; Ποια εθνικά συστήματα θα χρησιμοποιήσει η Τουρκία σε αυτά τα αεροπλάνα;

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νεντ Πράις, επιβεβαίωσε απλά ότι, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την προμήθεια μαχητικών F-16.

«Συνεχίζουμε τις συναντήσεις μας με την Τουρκία, για το θέμα της προμήθειας F-16. Η τουρκική αντιπροσωπεία ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες για να το συζητήσει», είπε ο Νεντ Πράις και συνέχισε:

«Δεν κάνουμε δημόσιες δηλώσεις για γνωστές στρατιωτικές προμήθειες. Μόλις έχουμε πλήρεις πληροφορίες σχετικά με τη συμφωνία, θα ενημερώσουμε το Κογκρέσο σχετικά. Μόνο μετά από αυτό, οι πληροφορίες διαδίδονται ευρέως».

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR