Γενική Κατάσταση στα ελληνοτουρκικά
Είναι γεγονός ότι η κίνηση του Ερντογάν να στείλει σε πρώτο χρόνο το γεωτρύπανό του ABDULHAMID HAN εντός τουρκικής ΑΟΖ, περιόρισε σημαντικά επί του παρόντος, την πιθανότητα προσχεδιασμένου θαλάσσιου θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.
Η κίνηση αυτή των Τούρκων φυσικά δεν έγινε καλή τη πίστη, αλλά είναι επακόλουθο του αρνητικού κλίματος σε βάρος τους από πλευράς Γαλλίας-Γερμανίας λόγω της επιθετικής στάσης τους σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και εν αναμονή της απόφασης των ΗΠΑ για πώληση F-16 προς αυτούς, κατόπιν αιτήματός τους.
Ο Ερντογάν αντιλήφθηκε λοιπόν με βάση τα παραπάνω ότι ένας λεονταρισμός του στην παρούσα φάση, με την αποστολή του γεωτρύπανου του στην Κυπριακή ή στην Ελληνική ΑΟΖ, θα είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα του.
Ωστόσο η Τουρκία συντηρεί την ένταση στο Αιγαίο και στον Έβρο εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό, ενώ τα μαχητικά αεροσκάφη της και τα UAV της προβαίνουν συνεχώς σε παραβιασεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε νησιά μας, ενώ τα F-16 της προβαίνουν ακόμη και σε σκληρές αερομαχίες με τα μαχητικά μας που σπεύδουν προς αναχαίτισή τους.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο τακτικιστής Ερντογάν τηρεί στάση αναμονής στην παρούσα φάση, συνδιαλασσόμενος με τη Ρωσία, ενώ κατά την εκτίμησή μας θα επανέλθει δριμύτερος σε βάρος Ελλάδας-Κύπρου τους επόμενους μήνες, μόλις οι συνθήκες Διεθνώς το επιτρέψουν.
Παράλληλα υπάρχουν βάσιμες εκτιμήσεις, περί επικείμενης εξόδου του τουρκικού μίνι αεροπλανοφόρου Anadolu σε θαλάσσιες περιοχές στο Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειο το προσεχές χρονικό διάστημα.
Κλειδί η αεροπορική κυριαρχία
Έχουμε επισημάνει σε προγενέστερα άρθρα μας ότι κλειδί των στρατιωτικών εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά, είναι η αεροπορική κυριαρχία, όπου μέχρι στιγμής προβάδισμα έχει η χώρα μας έναντι της Τουρκίας, λόγω συνέχισης του προγράμματος εκσυγχρονισμού των 84 F-16 σε Viper, της απόκτηση των Γαλλικών Rafale και της πιθανότατης απόκτησης μια μοίρας τουλάχιστον F-35 σε μια πενταετία από σήμερα .
Στον αντίποδα η Τουρκία προσπαθεί να περιορίσει την αεροπορική ψαλίδα με την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια και να αποκτήσει 40 νέα F-16 BLOCK 70 από τις ΗΠΑ, να αναβαθμίσει 80 υπάρχοντα μαχητικά της F-16, μέχρις ότου, όπως διατείνεται μετά από 7 χρόνια περίπου και αφού το έχει κατασκευάσει, εντάξει το εγχώριο μαχητικό της TF-X στην πολεμική της αεροπορία.
Παράλληλα δημοσιεύματα θέλουν η Τουρκία να αποκτά και δεύτερη συστοιχία S-400 από τη Ρωσία, με τα τουρκικά ΜΜΕ να επιχαίρουν για αυτό.
Πέραν όμως των παραπάνω τουρκικών προσπαθειών για αναβάθμιση των δυνατοτήτων της με απόκτηση αμερικανικών μαχητικών F-16 και δεύτερου ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, έχουμε και μια άλλη κίνηση αναβάθμισης της παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης σε μαχόμενα τμήματα.
Αυτή "εξυπηρετείται" από τα τουρκικά drones, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και ελαφρών αεροσκαφών HÜRJET.
Εγγύς αεροπορική υποστήριξη (ΕΑΥ)
Η παροχή (ΕΑΥ) με απλούς όρους που θα εξηγήσουμε όσο το δυνατόν απλούστερα στη συνέχεια σημαίνει ότι κατά τη διεξαγωγή χερσαίων τουρκικών επιθετικών επιχειρήσεων ή αεροκίνητων ενεργειών στον Έβρο, καθώς και αμφίβιων-αποβατικών-αεροκίνητων επιχειρήσεων στα νησιά μας, τα τουρκικά drones, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και ελαφρά αεροσκάφη HÜRJET, θα επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε αποστολές προσβολής φιλίων εμπεπλεγμένων τμημάτων κοντά στο ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) ή των άμεσων εφεδρειών τους.
Η απάντηση της χώρας μας θα πρέπει να εστιαστεί σε 2 πυλώνες.
Ο πρώτος είναι η λήψη αμυντικών μέτρων και ο δεύτερος είναι η λήψη επιθετικών μέτρων και εξηγώ.
Antidrone σύστημα και ισχυροποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας μας εντάσσονται στο πλαίσιο αμυντικών μέτρων, στα οποία η χώρα μας εμβαθύνει συνεχώς με πολύ καλά αποτελέσματα.
Αναφορικά με τη λήψη επιθετικών μέτρων, στον τομέα των επιθετικών ελικοπτέρων είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο, ενώ άρχισε και ο εξοπλισμός μας με οπλισμένα UAV σε μικρούς όμως αριθμούς.
Στον τομέα παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη, τον τομέα αναλαμβάνουν τα μαχητικά μας F-16 και Mirage, τα οποία όμως θα ήταν δόκιμο να απεμπλακούν από αυτή την αποστολή, εστιάζοντας στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Έβρο.
Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ενός αεροσκάφους απόλυτα εξιδεικευμένου στην παροχή εγγύς αεορπορικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και παράλληλα δοκιμασμένου στα πεδία των μαχών. Αυτό είναι το Α-10 Warthog.
Η λύση των Α-10 Warthog
Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφέραμε ότι είναι μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να εντάξει με σχεδόν μηδενικό κόστος το αμερικανικό αεροσκάφος Α-10 Warthog στις Ένοπλες Δυνάμεις της, αφού σύμφωνα με το Reuters το Πεντάγωνο σχεδιάζει επίσης να μειώσει το κόστος παροπλίζοντας παλαιότερα όπλα, όπως τα παράκτια πολεμικά πλοία και τα αεροσκάφη A-10.
Oι ΗΠΑ είδαν την Ελλάδα ως χώρα αγκυροβόλιο, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους σε μια πολυτάραχη γεωγραφική περιοχή που απαρτίζεται από την Ανατολική Ευρώπη-Βαλκανική-ΝΑ Μεσόγειο-Μ. Ανατολή-Β. Αφρική.
Για το σκοπό αυτό ενεργοποιούν νέες στρατιωτικές βάσεις τους στην Ελλάδα, την οποία και εξοπλίζουν, ενάντια στην τουρκική προκλητικότητα-επιθετικότητα.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται γενικότερα ότι η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία στην παρούσα φάση και να αποκτήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα τα οποία αποσύρονται από την υπερδύναμη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας.
Σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται και το αμερικανικό αεροσκάφος A-10 Warthog.
To εν λόγω μαχητικό είναι πιστοποιημένης αξίας και δοκιμασμένο σε πεδία μάχης, όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τον Αμερικανικό στρατό.
Αποστολή του είναι όπως είπαμε η παροχή μάζας πυρών εγγύς αεροπορικής υποστήριξης εναντίον εχθρικών ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠΑ, αρμάτων μάχης και εχθρικών χερσαίων δυνάμεων.
Αυτό φωτογραφίζει τις τουρκικές μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες στον Έβρο, αλλά και την τουρκική Ταξιαρχία πεζοναυτών, τις αεροκίνητες δυνάμεις και μηχανοκίνητες -τεθωρακισμένες ακολουθείσες των πρώτων αποβατικών κυμάτων τουρκικές δυνάμεις που θα "κατεβούν" στο νησί μας για να το καταλάβουν.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Όπως αντιλαμβανόμαστε τυχόν απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού A-10 από την Ελλάδα θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.
Οι χερσαίες δυνάμεις της χώρας μας με την απόκτηση του Α-10 θα έχουν ένα πανίσχυρο αεροπορικό μέσο παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, το οποίο θα μπορούσε σε συγκερασμό με τα υπόλοιπα οπλικά μας μέσα να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος.
Μην ξεχνάμε ότι στο πεδίο της μάχης δύο είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν, το πύρ και ο ελιγμός.
Ειδικότερα για τον αμυνόμενο είναι πολύ υπέρ του η δυνατότητας εκτόξευσης μάζας φονικών πυρών κατά του επιτιθέμενου σε μικρό χρονικό διάστημα, περιορίζοντας τις επιλογές ελιγμού του και αυξάνοντας τις πιθανότητες ήττας του στο πεδίο της μάχης.
Αυτό το διασφαλίζει η προσθήκη του Α-10 στο ελληνικό οπλοστάσιο.
Το γεγονός τέλος ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τα διατηρήσουν στο οπλοστάσιο τους έστω και ως απόθεμα μέχρι το 2030, θα εξασφαλίσει και ροή ανταλλακτικών προς τη χώρα μας για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση απόκτησής τους.
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τυχόν απόκτηση του Α-10 από τη χώρα μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή-αποδέσμευση μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής μας Αεροπορίας σε ρόλους παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των χερσαίων δυνάμεων μας, γεγονός που θα έχει πολλαπλά οφέλη αναφορικά με την εξασφάλιση και διατήρηση της υπερπολύτιμης για την τελική έκβαση των επιχειρήσεων, Αεροπορικής μας υπεροχής σε Αιγαίο, Θράκη και Ανατολική Μεσόγειο.