Ένα πεντάχρονο κορίτσι από τη Συρία, που βρισκόταν ανάμεσα σε ομάδα προσφύγων και μεταναστών, φέρεται να πέθανε σε ελληνική νησίδα στον Έβρο, μεταδίδει το παραδοσιακά ανθελληνικό Al Jazeera, παρά το γεγονός ότι οι επίσημες αρχές επισημαίνουν πως η εν λόγω νησίδα είναι εκτός Ελληνικής Επικράτειας.
Οι γονείς της βύθισαν το σώμα του κοριτσιού στο νερό του ποταμού σε μια προσπάθεια να το κρατήσουν δροσερό, καθώς οι ελληνικές αρχές φαίνεται να μην μπορούν να εντοπίσουν την ομάδα. Όσοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη νησίδα με τα λείψανα του κοριτσιού λένε ότι πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης μετά από τσίμπημα από σκορπιό, δύο ημέρες αφότου είχαν αποκλειστεί εκεί.
Ένα άλλο κορίτσι, εννέα ετών, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Αποτελούν μέρος μιας ομάδας 39 αιτούντων άσυλο, μερικοί από τους οποίους παγιδεύονται για δεύτερη φορά σε αυτό το ανώνυμο νησάκι μετά από επανειλημμένες υποτιθέμενες αντιδράσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.
Οι πρόσφυγες λένε ότι εξαναγκάστηκαν στη νησίδα από τις τουρκικές αρχές στις 7 Αυγούστου. Τα χερσαία σύνορα του Έβρου είναι ένα συχνό σημείο διέλευσης για όσους επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη, αλλά πολλές αναφορές έχουν τεκμηριώσει βίαιες ελληνικές απωθήσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς και περιστατικά όπου οι τουρκικές αρχές αναγκάστηκαν να περάσουν άτομα. Οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές έχουν ειδοποιηθεί για την τοποθεσία τους και ακτιβιστές έχουν κάνει έκτακτες κλήσεις εκ μέρους τους στην αστυνομία, αλλά αξιωματούχοι λένε ότι δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την ομάδα. Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι εγκλωβισμένοι αιτούντες άσυλο δεν πρέπει να απομακρυνθούν από την ελληνική επικράτεια και ότι πρέπει να τους παρασχεθεί τροφή, νερό και επαρκής ιατρική περίθαλψη.
Ορισμένοι αρχικά είχαν αποκλειστεί στην ίδια τοποθεσία στα τέλη Ιουλίου, αφού προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα από την Τουρκία. Λένε ότι επέζησαν με υπολείμματα τροφίμων, ξηρούς καρπούς και λασπωμένο νερό από το ποτάμι προτού επιστραφούν στην Τουρκία από τις ελληνικές αρχές. Κατόπιν, κατηγόρησαν τις τουρκικές αρχές ότι τους κράτησαν σε στρατώνες και αργότερα τους έφεραν πίσω στο ποτάμι και τους διέταξαν –με την απειλή όπλου– να περάσουν ξανά στο ελληνικό έδαφος.
Το Al Jazeera επικοινώνησε με Έλληνες και Τούρκους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες αυτών των υποτιθέμενων περιστατικών, αλλά δεν είχε λάβει απάντηση μέχρι τη στιγμή της σύνταξης.
Μακροχρόνιοι εχθροί, μέλη του ΝΑΤΟ, η Αθήνα και η Άγκυρα βρίσκονται επί του παρόντος εγκλωβισμένες σε διαμάχες σε πολλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού ζητήματος και της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μηταράκης: Απάντησε στον ΟΗΕ για τους 40 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου
Στην ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) σχετικά με τους 40 μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον Έβρο και τις αναφορές για ένα παιδί που έχασε τη ζωή του στη συγκεκριμένη περιοχή, απάντησε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης.
«Συνεχίζουμε να ανησυχούμε σοβαρά για την ασφάλεια και την ευημερία περίπου 40 ανθρώπων που φέρονται να έχουν εγκλωβιστεί σε μια νησίδα στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις αναφορές που λάβαμε, ένα παιδί έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο. Εάν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, φοβόμαστε ότι κινδυνεύουν και άλλες ζωές» ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ.
Για να απαντήσει ο υπουργός: «Ανησυχούμε επίσης σε μεγάλο βαθμό για τους μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί από διακινητές κοντά στα σύνορά μας. Το περιστατικό ωστόσο, όπως αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία είναι εκτός της ελληνικής επικράτειας».
Σημειώνεται πως χθες, η Ελληνική Αστυνομία ξεκαθάρισε πως η νησίδα του ποταμού Έβρου, στην οποία εδώ και ημέρες έχουν παγιδευτεί περί τους 40 μετανάστες βρίσκεται, σύμφωνα με τις συντεταγμένες, σε τουρκική επικράτεια.
Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, διαβιβάστηκε σχετική ενημέρωση, μέσω του Τριμερούς Κέντρου Επαφής Καπιτάν Αντρέεβο, στις τουρκικές αρχές, ενώ τους ζητήθηκε «να προβούν κατεπειγόντως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τον άμεσο απεγκλωβισμό όλων των ατόμων και την παροχή της αναγκαίας και κατάλληλης αρωγής».
Κοινή Δήλωση Ξανθού-Ψυχογιού-Γκαρά για εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου
Κοινή Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξανθού Ανδρέα, βουλευτή Ν. Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ψυχογιού Γιώργου, βουλευτή Ν. Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γκαρά Αναστασία, βουλευτή Ν. Έβρου και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας και Ενημέρωσης ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Δήλωση για εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου
Εδώ και τρεις μέρες είναι σε εξέλιξη μια ανθρωπιστική τραγωδία σε νησίδα του ποταμού Έβρου, στην οποία παραμένουν εγκλωβισμένοι και αβοήθητοι δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους πολλές γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα δε με επίσημη καταγγελία της ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών), ήδη πέθανε 5χρονο κοριτσάκι από δάγκωμα σκορπιού και είναι σε κρίσιμη κατάσταση η 9χρονη αδερφή του.
Τρείς μέρες μετά από την ανάδειξη και δημοσιοποίηση της τραγικής αυτής κατάστασης, η ΕΛ.ΑΣ διευκρίνισε ότι η νησίδα βρίσκεται εντός τουρκικής επικράτειας. Είναι ωστόσο απαράδεκτο η χώρα μας να περιορίζεται στο να παρακολουθεί απαθής ανθρώπους και δη παιδιά να χάνουν τη ζωή τους στα ελληνοτουρκικά σύνορα , στην προσπάθειά τους να τα περάσουν. Επιβάλλεται, η Ελλάδα, σε υψηλό πολιτικό επίπεδο:
- Να πιέσει για την ενεργοποίηση τόσο των τουρκικών αρχών, όσο και της ΕΕ
- Να απαιτήσει την άμεση υγειονομική μέριμνα και φροντίδα αυτών των ατόμων, στο πλαίσιο του ευρωτουρκικού πλαισίου συνεργασίας στο προσφυγικό
- Να υποστηρίξει ένα ισχυρό πλαίσιο νόμιμης επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη
Με συνεχείς μας παρεμβάσεις στην Βουλή και την Ευρωβουλή έχουμε ζητήσει η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό ζητάμε και τώρα. Οτιδήποτε άλλο και με οποιοδήποτε πρόσχημα, σημαίνει ότι η Ελλάδα κλείνει τα μάτια σε τραγωδίες και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορά της, αποδεχόμενη τον ρόλο και την ευθύνη μιας χώρας-φύλακα σε μια Ευρώπη – φρούριο.